Νέα προσπάθεια θετικής αντίδρασης στις ευρωαγορές - Στο επίκεντρο οι κεντρικές τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα προσπάθεια θετικής αντίδρασης στις ευρωαγορές - Στο επίκεντρο οι κεντρικές τράπεζες
Επιφυλακτική άνοδος για το σύνολο των μεγάλων χρηματιστηριακών δεικτών, υπό τις ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση.

Με άνοδο κινούνται τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη, προσπαθώντας να κατοχυρώσουν την τάση αντίδρασης μετά από τις ισχυρές απώλειες της περασμένης εβδομάδας λόγω των ανησυχιών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Τη Δευτέρα οι αγορές κατέγραψαν μεικτά πρόσημα, με προβληματισμούς για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης που οξύνεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, για το σύνολο της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) δημοσιεύει την εξαμηνιαία έκθεση της για την πορεία της βρετανικής οικονομίας και η προσοχή βρίσκεται στραμμένη στις εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού στη χώρα (βρίσκεται ήδη σε υψηλό 40 ετών) και τις επόμενες κινήσεις της BoΕ για τις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της.

Σημειώνεται πως την Πέμπτη θα δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τον Ιούνιο, από τα οποία αναμένονται σημάδια για το κατά πόσο επιθετικά θα κινηθεί με τις αυξήσεις των δικών της επιτοκίων το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η κίνηση των δεικτών

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,36% στις 410,78 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 κερδίζει 0,53% στις 3.469 μονάδες.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί 0,05% στις 7.228 μονάδες.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη ανεβαίνει 0,61% στις 12.853 μονάδες.

Ο CAC 40 στο Παρίσι ισχυροποιείται 0,21% στις 5.966 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο γράφει κέρδη 0,48% στις 21.447 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύεται 0,46% στις 8.199 μονάδες.

Μάκρο

Η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία για τον Μάιο συρρικνώθηκε 0,4% σε ετήσιο επίπεδο, έναντι συρρίκνωσης 0,3% που είχε σημειώνει προηγουμένως, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Insee).

Σε μηνιαίο επίπεδο, η βιομηχανική παραγωγή έμεινε «παγωμένη» στο 0% έναντι συρρίκνωσης 0,4% τον Απρίλιο.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Η AstraZeneca ανακοίνωσε τη συμφωνία για την εξαγορά της φαρμακευτικής TeneoTwo έναντι 1,27 δισ. δολαρίων, σε μια προσπάθεια της πρώτης για ενίσχυσης του κλάδου των αντικαρκινικών φαρμάκων της.

Κέρδη στην Ασία

Θετικά πρόσημα κατέγραψαν οι περισσότερες αγορές στην Ασία, με εξαίρεση τις κινεζικές μετοχής, στον απόηχο των αποφάσεων της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας.

Η RBA αύξησε τα βασικά επιτόκια της κατά 50 μονάδες βάσης, στο 1,35%, εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Εξάλλου, ο δείκτη PMI της Caixin για τον κλάδο των υπηρεσιών στην Κίνα ενισχύθηκε στις 54,5 μονάδες για τον Ιούνιο από τις 41,4 μονάδες για τον Μάιο. Σημειώνεται πως κάθε μέτρηση άνω των 50 μονάδων φανερώνει επέκταση των δραστηριοτήτων του κλάδου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Nikkei στην Ιαπωνία κέρδισε 1,03% στις 26.423 μονάδες, ο ASX/200 ενισχύθηκε 0,25% στις 6.629 μονάδες, ο Kospi στη Νότια Κορέα ανέβηκε 1,80% στις 2.341 μονάδες, στην Κίνα ο Shanghai Composite απώλεσε 0,04% στις 3.404 μονάδες και ο Shenzhen Component έπεσε 0,52% στις 12.959 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ισχυροποιήθηκε 0,33% στις 21.904 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider