Με κέρδη ξεκίνησε το νέο τρίμηνο η Wall Street -Δεν σώθηκε η εβδομάδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με κέρδη ξεκίνησε το νέο τρίμηνο η Wall Street -Δεν σώθηκε η εβδομάδα
«Ποδαρικό» στο νέο τρίμηνο με κέρδη έκανε η Wall Street, με τον ευρύτερι δείκτη S&P 500 να αφήνει πίσω του ένα εξάμηνο στο οποίο κατέγραψε τη χειρότερη επίδοση εδώ και δεκαετίες. 

«Ποδαρικό» στο νέο τρίμηνο με κέρδη έκανε η Wall Street, με τον ευρύτερο δείκτη S&P 500 να έχει μόλις αφήσει πίσω του ένα εξάμηνο στο οποίο κατέγραψε τη χειρότερη επίδοση εδώ και δεκαετίες.

Ακόμη κι έτσι, οι τρεις δείκτες κατέγραψαν σημαντικές απώλειες σε επίπεδο εβδομάδας.

Μετά από μια συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 321,83 μονάδες ή 1,1% στις 31.097,26 μονάδες. Ο S&P 500 κέρδισε επίσης 1,1% στις 3.825,33 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με άνοδο 0,9% στις 11.127,85 μονάδες. Από την αρχή της εβδομάδας, ο Dow έχασε 1,3%, ο S&P 500 6,7% και ο Nasdaq 4,1%.

Ο S&P 500 στο προηγούμενο εξάμηνο έχασε 20,6%, την μεγαλύτερη πτώση πρώτου εξαμήνου από το 1970, πέφτοντας μάλιστα σε bear market, την ίδια στιγμή που τον Ιανουάριο κατέγραφε ιστορικά υψηλά. Αντίστοιχες επιδόσεις είχαν και οι Dow Jones και Nasdaq, με τον βιομηχανικό δείκτη να υποχωρεί πάνω 15% για το 2022, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης βρίσκεται ήδη 29,5% χαμηλότερα για το έτος μέχρις στιγμής.

Οι σοβαρές απώλειες αυτές έχουν στην βάση τους τις ανησυχίες των επενδυτών για τον ολοένα και αυξανόμενο πληθωρισμό και τη σύφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες, με τις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων να βρίσκονται στο κέντρο της προσοχής καθώς προσθέτουν στους φόβους μιας επερχόμενης ύφεσης.

Μπορεί την Παρασκευή η Wall Street να διέγραψε τις απώλειες, ωστόσο οι επενδυτές έχουν ακόμη την προσοχή τους στραμμένη στα προειδοποιητικά σήματα που στέλνουν πολλές επιχειρήσεις οι οποίες υποβαθμίζουν τις εκτιμήσεις τους για την κερδοφορία, εντείνοντας την ανησυχία των επενδυτών ότι ο επίμονος πληθωρισμός θα εξακολουθήσει να ασκεί πιέσεις στις τιμές των μετοχών.

Επιχειρήσεις

Στη σημερινή άνοδο της αγοράς σημαντική συνεισφορά είχαν οι μετοχές των κατασκευαστικών εταιρειών, με την Pulte Group να σημειώνει άνοδο 6,5% και τις Lennar και D.R. Horton να κερδίζουν πάνω από 5% έκαστη.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, άδοξο τέλος για τις συζητήσεις εξαγοράς της αλυσίδας λιανεμπορίου ειδών ένδυσης Kohl's από την Franchise Group, καθώς η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε τον τερματισμό των διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Παράλληλα, η Kohl's προχώρησε στην αναθεώρηση των προβλέψεών της για τις επιδόσεις της εταιρείας στο β' τρίμηνο χρήσης, καθώς πλέον εκτιμάται πως η μείωση των πωλήσεων θα πλησιάσει επικίνδυνα το 10%, τη στιγμή που η προηγούμενη πρόβλεψη έκανε λόγο για μείωση 3%-5%. Η μετοχή της εταιρείας «κατρακύλησε» 19,6%.

Στο μεταξύ, κέρδη 1,35% σημείωσε η μετοχή της General Motors παρά το γεγονός ότι προειδοποίησε πως ζητήματα παραγωγής ενδέχεται να επηρεάσουν τα οικονομικά αποτελέσματα β' τριμήνου της. Η αυτοκινητοβιομηχανία του Ντιτρόιτ ανακοίνωσε ότι αναμένει τα καθαρά κέρδη κατά το β' τρίμηνο να κυμαίνονται μεταξύ 1,6 και 1,9 δισ. δολαρίων και τα προσαρμοσμένα προ φόρων κέρδη να κυμαίνονται από 2,3 δισ. δολάρια και 2,6 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν τα καθαρά έσοδα της GM να είναι περίπου 2,5 δισ. δολάρια κατά το β'τρίμηνο, σύμφωνα με την FactSet.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιδρυτής της Scion Asset Management, Μάικλ Μπέρι, ο οποίος έγινε ως αυτός που «προέβλεψε» την κρίση του 2008 και την κατάρρευση της στεγαστικής αγοράς και γι’ αυτό το λόγο τον υποδύθηκε ο Κρίστιαν Μπέιλ στην ταινία «Το μεγάλο σορτάρισμα», ανέφερε σε μια ανάρτηση του στο Twitter πως η υποχώρηση του πρώτου εξαμήνου στην αγορά μετοχών αποτέλεσε «πολλαπλή συρρίκνωση» και θα ακολουθηθεί από την συρρίκνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ίσως βρισκόμαστε στα «μισά του δρόμου» για κατάρρευση της αγοράς, λέει ο επενδυτής που «προέβλεψε» το 2008

Ευρωαγορές: Δεν κατάφεραν να βρουν κατεύθυνση στον απόηχο ενός αρνητικού τριμήνου

gazzetta
gazzetta reader insider insider