Ευρωαγορές: Δεν κατάφεραν να βρουν κατεύθυνση στον απόηχο ενός αρνητικού τριμήνου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Δεν κατάφεραν να βρουν κατεύθυνση στον απόηχο ενός αρνητικού τριμήνου
Oι επενδυτές ακόμα κινούνται στον απόηχο του χειρότερου τριμήνου από το 2020 εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τον πληθωρισμό και για την πιθανότητα μιας επερχόμενης ύφεσης.

Δεν μπόρεσαν να βρουν συγκεκριμένη κατεύθυνση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, κλείνοντας τις συνεδριάσεις με μεικτά πρόσημα και με τον Stoxx 600 να σημειώνει ήπια πτώση, καθώς οι επενδυτές ακόμα κινούνται στον απόηχο του χειρότερου τριμήνου από το 2020 εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τον πληθωρισμό και για την πιθανότητα μιας επερχόμενης ύφεσης.

Στον απόηχο της νέας συρρίκνωσης του μεταποιητικού PMI και την εκτόξευση του πληθωρισμού σε επίπεδο ρεκόρ στο 8,6%, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,12%, ενώ ο Euro Stoxx 50 σημείωσε πτώση 0,19%.

Στη Γερμανία ο DAX κατέγραψε κέρδη 0,23%, στη Γαλλία ο CAC 40 κέρδισε 0,14%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 έχασε οριακά 0,02%. Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε κέρδη 0,29%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε 0,96%.

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης εκτινάχθηκε σε υψηλό ρεκόρ 8,6% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, σύμφωνα με μια πρώτη επίσημη εκτίμηση της Eurostat, ενώ η μεταποιητική παραγωγή της ευρωζώνης μειώθηκε τον περασμένο μήνα για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας πριν από δύο χρόνια. Ο δείκτης PMI της S&P Global υποχώρησε στις 52,1 μονάδες τον Ιούνιο από 54,6 τον Μάιο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2020.

Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε το δεύτερο τρίμηνο του έτους με πτώση 9% -τη χειρότερη τρίμηνη απόδοση από τα πρώτα στάδια της πανδημίας το 2020- ενώ καταγράφει πτώση 16,6% έως σήμερα φέτος.

Το κλίμα της παγκόσμιας αγοράς παραμένει ζοφερό, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης και οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται, ωθώντας τις κεντρικές τράπεζες να ξεκινήσουν επιθετική νομισματική πολιτική και να επιδεινώσουν τους φόβους για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.

Το Reuters ανέφερε την Πέμπτη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσει σήμερα, Παρασκευή την αγορά ομολόγων από χώρες της Νότιας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα από τη λήξη του γερμανικού, γαλλικού και ολλανδικού χρέους, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις διαφορές μεταξύ του κόστους δανεισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΕ: Συμφωνία - ορόσημο για τη ρύθμιση της αγοράς κρυπτονομισμάτων

Νέα άνοδος σοκ του πληθωρισμού τον Ιούνιο - Στο 12% στην Ελλάδα, 8,6% στην Ευρωζώνη

gazzetta
gazzetta reader insider insider