«Προνομιακό καθεστώς» αγοράς από αύριο για τα ελληνικά ομόλογα - Το σχέδιο της ΕΚΤ για τις επανεπενδύσεις

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Προνομιακό καθεστώς» αγοράς από αύριο για τα ελληνικά ομόλογα - Το σχέδιο της ΕΚΤ για τις επανεπενδύσεις
Στόχος της ΕΚΤ είναι να αποφευχθεί η ασύμμετρη αύξηση του κόστους δανεισμού μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, ή όπως έχει επικρατήσει να λέγεται «ο κατακερματισμός στην αγορά των ομολόγων της ευρωζώνης».

Υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων του Ευρωπαικού Νότου, καθώς από αύριο τίθεται σε εφαρμογή ο νέος ευέλικτος τρόπος επανεπένδυσης από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) των ομολόγων που διατηρεί στο χαρτοφυλάκιο της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters η ΕΚΤ θα μπορεί από αύριο να επενδύσει σε ομόλογα της Ιταλίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ελλάδος, με κεφάλαια που θα προέρχονται από Γερμανικά , Γαλλικά και Δανικά ομόλογα που λήγουν. Στην ουσία δηλαδή η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα των αδύναμων χωρών του Νότου, χρησιμοποιώντας κεφάλαια των ισχυρών και πιο εύρωστων δημοσιονομικά κρατών.

Σύμφωνα με το Reuters, η ΕΚΤ έχει χωρίσει τις 19 χώρες της Ευρωζώνης σε τρεις κατηγορίες - δωρητές, λήπτες και ουδέτερες - με βάση το μέγεθος και την ταχύτητα της αύξησης των περιθωρίων των ομολόγων στις χώρες αυτές, τις τελευταίες εβδομάδες.

Η ΕΚΤ θα διοχετεύσει προς τους αποδέκτες ένα μέρος από τα μετρητά από ομόλογα που αγόρασε από «δωρητές» στο πλαίσιο του PEPP, με τα ομόλογα από τις «ουδέτερες» χώρες να λειτουργούν ως αποθέματα ασφαλείας, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Οι λίστες, οι οποίοι θα επανεξετάζονται κάθε μήνα, αντικατοπτρίζουν τον διαχωρισμό μεταξύ της περιφέρειας και του κέντρου που αναδύθηκε την εποχή της πρώτης κρίσης χρέους της Ευρωζώνης πριν από μια δεκαετία, σημειώνει το πρακτορείο.

Οι αποδέκτες περιλαμβάνουν μια λίστα χώρες που θεωρούνται από τους επενδυτές ως πιο ριψοκίνδυνες λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους ή της πενιχρής ανάπτυξής τους, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, ανέφεραν οι πηγές στο Reuters.

Η ομάδα των δωρητών, στο μεταξύ, αποτελείται από χώρες του πυρήνα που θεωρούνται ασφαλέστερες. Περιλαμβάνει τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας τις προηγούμενες ημέρες σε συνέδριο στην Πορτογαλία, είχε προϊδεάσει για την πρωτοβουλία αυτή, αναφέροντας ότι «αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε τον ευέλικτο τρόπο επανεπένδυσης των ομολόγων που λήγουν και τα οποία βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της πανδημίας (ΡΕΡΡ) αρχής γενομένης της 1ης Ιουλίου.

Στόχος της ΕΚΤ είναι να αποφευχθεί η ασύμμετρη αύξηση του κόστους δανεισμού μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, ή όπως έχει επικρατήσει να λέγεται «ο κατακερματισμός στην αγορά των ομολόγων της ευρωζώνης».

Εν αναμονή της εφαρμογής από αύριο του νέου αυτού ευέλικτου πλαισίου επανεπένδυσης των ομολόγων, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 3,6%, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να διαμορφωθεί στο 2,23%.

Αντιστοίχως η απόδοση του Ιταλικού 10ετούς μειώθηκε στο 3,37%, του Πορτογαλικού στο 2,43% και του Ισπανικού στο 2,44%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ομόλογα: Θετική αντίδραση των αγορών μετά την απόφαση της ΕΚΤ

Ομόλογα: Συνεχίζεται το ράλι στις ελληνικές αποδόσεις - Ενισχύονται οι φόβοι για κατακερματισμό της Ευρωζώνης

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider