Με απώλειες αποχαιρετούν οι ευρωαγορές το α' εξάμηνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με απώλειες αποχαιρετούν οι ευρωαγορές το α' εξάμηνο
Πτωτικά κινούνται οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων την τελευταία ημέρα του πρώτου εξαμήνου, καθώς το κλίμα στην αγορά παραμένει απαισιόδοξο: ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν διαφαίνεται να τερματίζεται σύντομα και οι πληθωριστικές πιέσεις είναι πιθανό να διατηρήσουν την έντασή τους.

Πτωτικά κινούνται οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων την τελευταία ημέρα του πρώτου εξαμήνου, καθώς το κλίμα στην αγορά παραμένει απαισιόδοξο: ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν φαίνεται να τερματίζεται σύντομα και οι πληθωριστικές πιέσεις είναι πιθανό να διατηρήσουν την έντασή τους.

Στο μεταξύ, με τις κεντρικές τράπεζες να κινούνται επιθετικά απέναντι στην αύξηση των τιμών με αυξήσεις των επιτοκίων, διογκώνονται ολοένα και περισσότερο οι φόβοι για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.`

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει πτώση 1,56% στις 407,55 μονάδες. O Euro Stoxx 50 χάνει 2,07% στις 3.440 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX υποχωρεί 2,17% στις 12.719 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC σημειώνει πτώση 2,12% στις 5.903 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 κινείται στο -1,75% και τις 7.183 μονάδες.

Στην Ισπανία, ο IBEX υποχωρεί 1,28% στις 8.081 μονάδες, ενώ στην Ιταλία ο FTSE MIB χάνει 1,67% στις 21.471 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, οι γερμανικές τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν τον Μάιο, αλλά με βραδύτερο ρυθμό σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της Destatis. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 30,6% τον Μάιο σε ετήσια βάση, έπειτα από το 31,7% του Απριλίου.

Στη Γαλλία, ο πληθωρισμός αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από την εισαγωγή του ευρώ, εντείνοντας τις πιέσεις για τον Πρόεδρο Εμάνουελ Μακρόν και την ΕΚΤ να κάνουν περισσότερα για να αμβλύνουν τις επιπτώσεις που υφίστανται νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι πιο απότομες αυξήσεις των τιμών ενέργειας και τροφίμων ώθησαν τον πληθωρισμό στο 6,5% τον Ιούνιο, από 5,8% τον Μάιο.

Με ισχυρό ρυθμό αναπτύχθηκε η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, επιβεβαιώνοντας τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, ωστόσο η δυναμική της ανάπτυξης δεν αναμένεται να διατηρηθεί στο δεύτερο τρίμηνο, καθώς η εντεινόμενη κρίση κόστους ζωής επιβαρύνει τη οικονομική δραστηριότητα. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία (ONS), το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ενισχύθηκε 0,8% από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Στις λοιπές ειδήσεις, οι επενδυτές αφομοιώνουν τις τελευταίες εξελίξεις από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Οι ηγέτες της Συμμαχίας κάλεσαν επίσημα τις Σουηδία και Φινλανδία να ενταχθούν στην ομάδα μετά την άρση των τουρκικών αντιρρήσεων. Το ΝΑΤΟ επανέλαβε τη στήριξή του στην Ουκρανία και ανέδειξε το σχέδιό του να αναμορφώσει τον μηχανισμό αποτροπής και άμυνας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider