Ανοδικά οι ευρωαγορές με «ώθηση» από την ΕΚΤ και με την προσοχή στα μέτρα κατά της Ρωσίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοδικά οι ευρωαγορές με «ώθηση» από την ΕΚΤ και με την προσοχή στα μέτρα κατά της Ρωσίας
Μεγαλύτερα κέρδη απ' ό,τι στο άνοιγμα της συνεδρίασης για τα χρηματιστηριακά ταμπλό.

Τελευταία ενημέρωση: 14:05

Ανοδικές κινήσεις σημειώνουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, θέλοντας να συνεχίσουν τα κέρδη της Δευτέρας και καθώς «επικουρικά» στην αισιοδοξία των επενδυτών λειτουργεί -όπως φαίνεται- η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, υποβάθμισε τις ανησυχίες για ύφεση στην Eυρωζώνη, λέγοντας επίσης ότι η ομάδα της είναι έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια με ταχύτερο ρυθμό -εάν χρειαστεί- στο ενδεχόμενο που ο πληθωρισμός συνεχίσει να «ανεβάζει ταχύτητα».

Η ίδια βλέπει στο σημερινό πληθωριστικό σοκ «μια μεγάλη πρόκληση για τη νομισματική πολιτική μας», όπως δήλωσε η ίδια .

Εξάλλου, οι προβολείς στρέφονται από τη Γερμανία στην Ισπανία, όπου σήμερα ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής του NATO και από την οποία αναμένονται οι κινήσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για ενίσχυση της στρατιωτικής ετοιμότητας στην Ευρώπη. Τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανέφερε πως η Συμμαχία θα αυξήσει τις δυνάμεις της που βρίσκονται σε υψηλή ετοιμότητα μάχης, από 40.000 στις 300.000.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,61% στις 417,64 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 κερδίζει 0,99% στις 3.574 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ανεβαίνει 1,33% στις 7.353 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ισχυροποιείται 0,96% στις 13.312 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 γράφει κέρδη 1,30% στις 6.125 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, o FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται 1,30% στις 22.213 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ανεβαίνει 1,41% στις 8.358 μονάδες.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Απολογητική επιστολή προς τους πελάτες της στην Ευρώπη έστειλε η Lufthansa, με την γερμανική αεροπορική εταιρεία να ζητά συγγνώμη για τα πολλά και σημαντικά προβλήματα που έχουν εμφανιστεί με καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων της, προειδοποιώντας παράλληλα πως το πρόβλημα δεν αναμένεται να λυθεί βραχυπρόθεσμα.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, η Lufthansa ανέφερε πως ο κλάδος των παγκόσμιων αερομεταφορών εξαντλεί τους πόρους του, εν μέσω της προσπάθειας για κάλυψη της ταξιδιωτικής ζήτησης μετά από 2 χρόνια κορονοϊού.

Μάκρο

Στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών διολίσθησε ο πρόδρομος δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει η GfK για τη Γερμανία τον Ιούλιο, εν μέσω των πληθωριστικών πιέσεων και των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης έπεσε στις -27,4 μονάδες για τον Ιούλιο έναντι των -26 μονάδων τον Ιούνιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις -27,3 μονάδες.

Κέρδη στην Ασία

Ανοδικά κινήθηκαν για τη δεύτερη μέρα της εβδομάδας τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τα κέρδη των κινεζικών τεχνολογικών μετοχών να ξεχωρίζουν στα ταμπλό.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei ανέβηκε 0,66% στις 27.049 μονάδες, στην Αυστραλία ο ASX/200 ισχυροποιήθηκε 0,86% στις 6.763 μονάδες, στη Νότια Κορέα ο Kospi κέρδισε 0,84% στις 2.422 μονάδες, στην Κίνα ο Shanghai Composite ενισχύθηκε 0,89% στις 3.409 μονάδες και ο Shenzhen Component κέρδισε 1,25% στις 12.985 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έγραψε άνοδο 0,87% στις 22.423 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Με άνοδο το πετρέλαιο, στο φόντο των κυρώσεων στη Ρωσία και εν αναμονή του ΟΠΕΚ+

gazzetta
gazzetta reader insider insider