ΓΓ ΟΠΕΚ: Η αγορά δεν μπορεί να καλύψει το κενό από το ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΓΓ ΟΠΕΚ: Η αγορά δεν μπορεί να καλύψει το κενό από το ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία
Ο κ. Μπαρκίντο υποστηρίζει πως μετά τα χαμηλά επίπεδα της πανδημίας η ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο κορυφώθηκε ξαφνικά με αποτέλεσμα την κατακόρυφη άνοδο των τιμών. 

Την άποψη πως η αποεπένδυση στους υδρογονάνθρακες ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τις υψηλές τιμές του πετρελαίου εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ Μοχάμεντ Σανουσί Μπαρκίντο μιλώντας αποκλειστικά στον ΣΚΑΙ.

«Είδαμε την ανάκαμψη του 2021 να συνεχίζεται μέχρι το 2022, αλλά οι συνθήκες της αγοράς υποδηλώνουν ότι έχουμε υποεπενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε αυτόν τον κλάδο. Ως εκ τούτου, δεν έχουμε αναπτύξει την ικανότητα να ανταποκριθούμε σε αυτή τη ζήτηση και ως εκ τούτου η προσφορά υστερεί. Ως εκ τούτου, πρέπει να επαναφέρουμε την παγκόσμια συζήτηση για τη μετάβαση, να επικεντρωθούμε στην ανάγκη προστασίας της ενεργειακής ασφάλειας για όλους. Σε αυτή την ενεργειακή μετάβαση απαιτούνται όλες οι πηγές ενέργειας γιατί η πληθυσμιακή αύξηση συνεχίζεται κατά 20% και όπως είδατε στους αριθμούς που μοιράστηκα μαζί σας η παγκόσμια οικονομία θα υπερδιπλασιαστεί μέχρι το 2045», δήλωσε.

Ο κ. Μπαρκίντο υποστηρίζει πως μετά τα χαμηλά επίπεδα της πανδημίας η ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο κορυφώθηκε ξαφνικά με αποτέλεσμα την κατακόρυφη άνοδο των τιμών.

Επίσης επεσήμανε πως η αγορά δεν μπορεί να καλύψει τα κενά που προκαλεί το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Τέλος, υποστήριξε πως η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να συνεχίσει τις επενδύσεις σε υποδομές LNG κάτι που όπως είπε μετέφερε και στη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς.

Αναλυτικά η συνέντευξη

Απόστολος Μαγγηριάδης: «Θεωρείτε πως οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες μπορούν να καλύψουν το κενό των Ρωσικών εξαγωγών;»

Μοχάμεντ Σανουσί Μπαρκίντο: Η Ρωσική Ομοσπονδία συγκαταλέγεται στους τρεις μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγείς πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο. Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η Ρωσία παρήγαγε σχεδόν 11 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και υγρών και εξήγαγε επίσης περίπου 7,8 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου και προϊόντων την ημέρα. Ο κόσμος και ο κλάδος δεν μπορούν να αναπτύξουν αυτήν την ικανότητα για να διατηρήσουν την απαραίτητη υπερβάλλουσα παραγωγική ικανότητα για να υποκαταστήσουν την παραγωγή ή τις εξαγωγές της Ρωσίας.

Απόστολος Μαγγηριάδης: «Oι υψηλές τιμές ενέργειας είναι μια πραγματικότητα με την οποία θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε;»

Μοχάμεντ Σανουσί Μπαρκίντο: Όχι δεν θα έπρεπε. Εάν οι κυβερνήσεις και ο κλάδος και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς συσπειρωθούν, συνεργαστούν για να εφαρμόσουν ολοκληρωμένες και βιώσιμες λύσεις, επιτρέποντας κυρίως τη ροή των επενδύσεων κεφαλαίου σε αυτόν τον κλάδο απρόσκοπτα και ανεμπόδιστα θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιστρέψουμε την τάση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: «Ερωτηματικό» από ΟΠΕΚ για την ισχυρή ανάκαμψη της ζήτησης στο β' εξάμηνο

Ο OPEC κόβει το outlook της ζήτησης πετρελαίου για το 2022 - Άνοδος άνω του 6% για το πετρέλαιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider