Οι ευρωαγορές συνεχίζουν να «βυθίζονται», σε ρυθμούς πληθωρισμού και κεντρικών τραπεζών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ευρωαγορές συνεχίζουν να «βυθίζονται», σε ρυθμούς πληθωρισμού και κεντρικών τραπεζών
Πτώση άνω του 1% για τους μεγαλύτερους χρηματιστηριακούς δείκτες, αναμένοντας εξελίξεις για τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Πτωτικά κινούνται στην αρχή της εβδομάδας τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές δεν έχουν ξεπεράσει ακόμα το σοκ ανησυχιών που προκάλεσαν στις προηγούμενες συνεδριάσεις οι εκτιμήσεις για την άνοδο του πληθωρισμού και το πως οι ισχυρές κεντρικές τράπεζες θα προχωρήσουν με τις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων τους ώστε να περιορίσουν τις υψηλές τιμές.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε πως τον Ιούλιο θα προχωρήσει στην πρώτη αύξηση των βασικών επιτοκίων της, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, από τον Ιούλιο ενώ «έδειξε» σε ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις των επιτοκίων της από τον Σεπτέμβριο.

Η προσοχή στην Fed

Μια μέρα μετά, ήρθαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Μάιο, που έφτασε στο 8,6% και υψηλό 41 ετών, για να υποδηλώσουν πως το «ταβάνι» του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία δεν είναι κοντά. Σε αυτό το πλαίσιο, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι ανακοινώσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) σχετικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων της και τα επόμενα βήματα της αμερικανικής τράπεζας για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων.

Στα της Ευρώπης, οι αναλυτές αποτιμούν τα στοιχεία για την συρρίκνωση της οικονομίας της Βρετανίας και τα αποτελέσματα από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 χάνει 1,02% στις 417,56 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 πέφτει 1,49% στις 3.547 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 διολισθαίνει 0,91% στις 7.251 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 1,14% στις 13.608 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 γράφει απώλειες 1,29% στις 6.107 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο πέφτει 1,82% στις 22.138 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη χάνει 1,59% στις 8.255 μονάδες.

Μάκρο

Η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε 0,3% τον Απρίλιο από συρρίκνωση 0,1% τον Μάρτιο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 0,1%, μετέδωσε το Bloomberg.

Παρά την αύξηση των ενεργειακών τιμών και τον πληθωρισμό στη βρετανική οικονομία (σε υψηλό δεκαετιών), οι δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν 2,6% σε μηνιαίο επίπεδο, με ισχυρή άνοδο στις λιανικές πωλήσεις.

Σημειώνεται πως οι δαπάνες για ενέργεια αυξήθηκαν κατά 54%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε χαμηλό 18 μηνών το bitcoin, με πτώση 12% - Τα crypto έχασαν 200 δισ. δολάρια σε λίγα 24ωρα

Ισχυρές απώλειες στις ασιατικές αγορές λόγω των αυξήσεων στα επιτόκια

gazzetta
gazzetta reader insider insider