Απώλειες στις ευρωαγορές με τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό στο επίκεντρο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απώλειες στις ευρωαγορές με τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό στο επίκεντρο
Αρνητικά πρόσημα στο σύνολο των μεγάλων χρηματιστηρίων. Πτώση στο Λονδίνο μετά από την πρόταση μομφής στον Τζόνσον, μεγαλύτερες οι απώλειες σε Γερμανία και Γαλλία.

Τελευταία ενημέρωση 16.03

Αρνητικά πρόσημα καταγράφονται στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να προχωρούν σε κατοχυρώσεις των κερδών που κατέγραψαν τη Δευτέρα και να έχουν την προσοχή τους στραμμένη στις εξελίξεις για τον πληθωρισμό.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από την οποία οι αγορές αναμένουν ενδείξεις για την πολιτική της αύξησης των βασικών επιτοκίων της προκειμένου να αντιμετωπίζει τις πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη.

Μένοντας στα του πληθωρισμού, την ερχόμενη Παρασκευή αναμένονται τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ κατά τον Μάιο, που θα «δείξει» το εάν η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) ενδέχεται να αλλάξει τον... βηματισμό της στις αυξήσεις των επιτοκίων της το επόμενο χρονικό διάστημα, σε επίπεδα διαφορετικά από τις αυξήσεις 50 μονάδων βάσης στις οποίες αναμένεται να προχωρήσει τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Εξάλλου, γίνεται «ταμείο» από τις χθεσινές πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία όπου ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιβίωσε της πρότασης δυσπιστίας από βουλευτές του κόμματος του (Τόρις). Πλέον, μένει να φανεί το εάν ο Τζόνσον διαθέτει το πολιτικό κεφάλαιο για να συνεχίσει, σε μια οικονομική συγκυρία όπου η Βρετανία δοκιμάζεται από τον υψηλό πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 χάνει 0,68% στις 441,09 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 υποχωρεί 1,22% στις 3.791,45 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 γράφει απώλειες 0,28% στις 7.586 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX διολισθαίνει 1,19% στις 14.480 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 πέφτει 1,22% στις 6.469 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο χάνει 1,09% στις 24.392 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχωρεί 0,31% στις 8.806 μονάδες.

Μάκρο

Σημαντική συρρίκνωση κατέγραψαν οι βιομηχανικές παραγγελιές στη Γερμανία για τον Απρίλιο, σε ένα ακόμα σημάδι των επιπτώσεων που έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η γερμανική στατιστική υπηρεσία Destatis, οι βιομηχανικές παραγγελίες υποχώρησαν σε μηνιαίο επίπεδο 2,7% έναντι πτώσης 4,2% τον Μάρτιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια πτώση 0,4%.

Νευρικότητα στην Ασία λόγω της Αυστραλίας

Μεικτά πρόσημα σημειώθηκαν στις ασιατικές αγορές, μετά από την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας να προχωρήσει στη δεύτερη κατά σειρά μηνιαία αύξηση των βασικών επιτοκίων της, κατά 50 μονάδες βάσης σε μια άνοδο που ήταν μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei κέρδισε 0,10% στις 27.943 μονάδες, στην Αυστραλία ο ASX/200 διολίσθησε 1,53% στις 7.095 μονάδες, στη Νότια Κορέα ο Kospi υποχώρησε 1,66% στις 2.626 μονάδες, στην Κίνα ο Shanghai Composite ανέβηκε 0,17% στις 3.241 μονάδες και ο Shenzhen Component υποχώρησε 0,07% στις 11.929 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έπεσε 0,28% στις 21.596 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κέρδη 1% στις ευρωαγορές με το βλέμμα στον πληθωρισμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider