Η αισιοδοξία από ΗΠΑ και Βρετανία ενίσχυσε τις ευρωαγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η αισιοδοξία από ΗΠΑ και Βρετανία ενίσχυσε τις ευρωαγορές
Η προσοχή βρίσκεται και στις οικονομικές επιπτώσεις που παράγει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Σημαντική αύξηση κατέγραψαν για την Πέμπτη τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να «πατούν» πάνω στο θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε στις διεθνείς αγορές από τις ΗΠΑ και από το Λονδίνο.

Την πρόθεση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για συνέχεια στην αύξηση των επιτοκίων της που ανακοινώθηκε χθες, ακολούθησαν σήμερα οι ανακοινώσεις από τη Βρετανία.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ, παρουσίασε μια σειρά μέτρων για στήριξη της οικονομίας εν μέσω της πληθωριστικής και ενεργειακής κρίσης. Στο πακέτο των μέτρων που ανακοίνωσε, περιλαμβάνονται κρατικές επιδοτήσεις στα νοικοκυριά για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών, όπως και φόρος υπερκερδών στις μεγάλες επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τα μέτρα αποτέλεσαν «αέρα» αισιοδοξίας για ενίσχυση της κατανάλωσης στη βρετανική οικονομία, που δοκιμάζεται από τον υψηλότατο πληθωρισμό των τελευταίων δεκαετιών.

Εξάλλου, η προσοχή βρίσκεται και στις οικονομικές επιπτώσεις που παράγει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, απ' όπου αναμένονται εξελίξεις για τη στάση της ΕΕ προς τη Μόσχα, ιδίως σε ότι αφορά τα ενεργειακά ζητήματα.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,89% στις 438,18 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 ισχυροποιήθηκε 1,76% στις 3.741 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ανέβηκε 0,58% στις 7.566 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX κέρδισε 1,60% στις 14.231 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 έγραψε άνοδο 1,78% στις 6.410 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 1,13% στις 24.524 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κέρδισε 1,45% στις 8.886 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider