Μετρίασε την πτώση η Wall Street - Έξι σερί εβδομάδες απωλειών ο Dow Jones, στο -1,4% o Nasdaq

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μετρίασε την πτώση η Wall Street - Έξι σερί εβδομάδες απωλειών ο Dow Jones, στο -1,4% o Nasdaq
Η ανησυχία μεταξύ των επενδυτών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας εξακολουθεί να δίνει τον τόνο στις συναλλαγές στην αγορά των ΗΠΑ.

Με απώλειες ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Παρασκευής οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, μία ημέρα μετά από το sell off που κόστισε 5% στον Nasdaq και περισσότερες από 1.000 στον Dow Jones, καθώς η ανησυχία μεταξύ των επενδυτών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας εξακολουθεί να δίνει τον τόνο στις συναλλαγές και να είναι κυρίαρχη στην Wall Street.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 98 μονάδες ή 0,3% -αν και ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει να χάνει ως και 500 μονάδες- και διαμορφώθηκε στις 32.899 μονάδων, κλείνοντας για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα με απώλειες.

Παρόμοια εικόνα και για τον διευρυμένο δείκτη S&P 500, ο οποίος έκλεισε στις 4.123 μονάδες χάνοντας 0,57%, παρά την προσπάθεια να ανακάμψει από την «βουτιά» του 2,35% της Πέμπτης, επίδοση που συνιστά την δεύτερη χειρότερη εντός του 2022.

Τέλος, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 12.144 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 1,4%, ανακάμπτοντας μερικώς από την πτώση 2,3% που σημείωνε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Στο ταμπλό, απώλειες 1,4% σημείωσε ο τίτλος της Amazon, ενώ πτώση κάτω του 1% κατέγραψαν οι τίτλοι των Microsoft και Nvidia.

«Βουτιά» 3,9% και για την μετοχή της Netflix, ενώ ο τίτλος της Crowdstrike έχασε 8,9%, όπως και αυτός της ενεργειακής Enphase Energy που έχασε 8,4%. Τέλος, ισχυρές απώλειες άνω του 11% σημείωσε και η μετοχή της Illumina.

Μάκρο

Αύξηση άνω του αναμενόμενου σημείωσαν τον Απρίλιο οι μισθοδοσίες στις ΗΠΑ, σε μια αυξανόμενα «σφιχτή» αγορά εργασίας και παρά την άνοδο του πληθωρισμού και την επιβράδυνση της ανάπτυξης, ανακοίνωσε η υπηρεσία των εργασιακών στατιστικών την Παρασκευή.

Οι μισθοδοσίες, πλην των αγροτικών εργασιών, αυξήθηκαν κατά 428.000 σε μηνιαία βάση, λίγο πάνω από την εκτίμηση του Dow Jones για άνοδο 400.000. Το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 3,6%, λίγο υψηλότερα από την εκτίμηση για 3,5%.

Εμπορεύματα

Με κέρδη της τάξης του 5% ολοκλήρωσε την τρέχουσα εβδομάδα το πετρέλαιο, καθώς ο «μαύρος χρυσός» κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει τις ανησυχίες στην αγορά αναφορικά με το επικείμενο εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού αργού από τα περισσότερα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιο αναλυτικά, τα συμβόλαια παραδόσεως Ιουνίου για το αμερικανικό West Texas Intermediate στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης διαμορφώθηκε στα 109,77 δολάρια/βαρέλι, σημειώνοντας κέρδη 1,4% ή 1,51 δολαρίων/βαρέλι. Σε εβδομαδιαία κλίμακα, τα συμβόλαια του WTI ενισχύθηκαν κατά 4,9%.

Αντίστοιχη εικόνα και για το ευρωπαϊκό brent, με τα συμβόλαια Ιουλίου να κερδίζουν την Παρασκευή 1,3% ή 1,49 δολάρια/βαρέλι κλείνοντας στα 112,39 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα εβδομαδιαία κέρδη ανήλθαν επίσης στο 4,9%.

Ανοδικά κινήθηκαν την Παρασκευή και οι τιμές του χρυσού, κάτι που ωστόσο δεν στάθηκε αρκετό ώστε το πολύτιμο μέταλλο να γλιτώσει τις απώλειες για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα. Αναλυτικότερα, τα συμβόλαια παραδόσεως Ιουνίου του χρυσού στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης διαμορφώθηκαν στα 1.882,8 δολάρια/ουγγιά, σημειώνοντας κέρδη 0,4% ή 7,1 δολαρίων/ουγγιά.

Σε εβδομαδιαία κλίμακα, ο χρυσός υποχώρησε κατά 1,5%, ευρισκόμενος σε αρνητικό έδαφος για τρίτη συναπτή εβδομάδα, γεγονός που είχε να συμβεί από τον Δεκέμβριο του 2021.

Στα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα, το ασήμι έκλεισε στα 22,367 δολάρια/ουγγιά με απώλειες 0,3%, συμπληρώνοντας με τη σειρά τους τρεις εβδομάδες απωλειών, ενώ ο χαλκός Ιουλίου διαμορφώθηκε στα 4,267 δολάρια/λίβρα, με πτώση 0,5%. Απώλειες 1% και για την πλατίνα Ιουλίου που έκλεισε στα 956 δολάρια, ενώ το παλλάδιο παραδόσεως Ιουνίου έχασε 7,1% και διαμορφώθηκε στα 2.023,2 δολάρια/ουγγιά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πού οφείλεται το διήμερο χάος στη Wall Street - «Από τον παράδεισο στην κόλαση»

Στη δίνη της ανησυχίας οι ευρωαγορές - Απώλειες 2% για τον STOXX

Bitcoin: Πτώση 8% και απώλειες 129 δισ. δολαρίων από την αγορά των crypto σε 24 ώρες

gazzetta
gazzetta reader insider insider