Ανοδικά οι ευρωαγορές, με την προσοχή στις οικονομικές εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοδικά οι ευρωαγορές, με την προσοχή στις οικονομικές εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο
Στα χρηματιστήρια της Γερμανίας και της Γαλλίας τα μεγαλύτερα, με τους επενδυτές να αποτιμούν την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Τελευταία ενημέρωση: 14:12

Ανοδικά κινούνται τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για την Πέμπτη, με τους επενδυτές να επανακτούν τη διάθεση για τοποθετήσεις στα ταμπλό μετά από το διστακτικό ξεκίνημα των συνεδριάσεων.

Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι οικονομικές επιπτώσεις του στην Ευρώπη, μετά από την ανακοίνωση της Μόσχας για πλήρη έλεγχο στη -στρατηγική σημασίας- Μαριούπολη.

Εν μέσω των ανησυχιών για περαιτέρω αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων στην ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ η Eurostat ανακοίνωσε μικρή αναθεώρηση προς τα κάτω του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη κατά τον Μάρτιο. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εμφανίζεται έτοιμη για αύξηση των επιτοκίων της, ακόμα και από τον Ιούλιο, με στόχο να «μαζέψει» τις πληθωριστικές πιέσεις στις χώρες του ευρώ.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κερδίζει 0,77% στις 463,35 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 ενισχύεται 1,41% στις 3.951 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ισχυροποιείται 0,21% στις 7.645 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ανεβαίνει 1,54% στις 14.582 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 γράφει κέρδη 1,80% στις 6.744 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται 0,18% στις 24.924 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ανεβαίνει 1,01% στις 8.860 μονάδες.

Μάκρο

Οριακά προς τα κάτω αναθεωρήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Έτσι, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή (HICP) στις χώρες του ευρώ κατά τον Μάρτιο ανήλθε στο 7,4% έναντι 7,5% που ήταν στην προκαταρκτική μέτρηση της Eurostat που δημοσιεύτηκε την 1η Απριλίου, παραμένοντας ισχυρά αυξημένος σε σχέση με το 5,9% του Φεβρουαρίου.

Απρόσμενη άνοδο κατέγραψε ο κλάδος της μεταποίησης στη Γαλλία για τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Insee).

Ειδικότερα, ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 108 μονάδες έναντι 107 μονάδων τον Μάρτιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 104 μονάδες.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Ενισχυμένα εμφανίστηκαν τα έσοδα της Nestle για το α' τρίμηνο του 2022, με τον ελβετικό κολοσσό του λιανεμπορίου να ωφελείται από τις ανατιμήσεις στις οποίες προχώρησε λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και να αναφέρει νέες αυξήσεις που θα μετακυλιστούν στους καταναλωτές.

Η εικόνα στην Ασία

Μεικτά πρόσημα επικράτησαν στις ασιατικές αγορές για την Πέμπτη, με τις κινεζικές μετοχές να αποτελούν και πάλι βαρίδι λόγω των lockdown για τον κορονοϊό στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei κέρδισε 1,23% στις 27.553 μονάδες, στην Αυστραλία ο ASX/200 ενισχύθηκε 0,31% στις 7.592 μονάδες, στη Νότια Κορέα ο Kospi ισχυροποιήθηκε 0,35% στις 2.728 μονάδες, στην ηπειρωτική Κίνα ο Shenzhen Component διολίσθησε 2,90% στις 11.062 μονάδες και στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έπεσε 1,53% στις 20.622 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Το 20% των επιχειρήσεων θα προχωρήσει σε περικοπές προσωπικού εντός του επόμενου χρόνου 

Binance: Πλαφόν 10.000 ευρώ για συναλλαγές κρυπτονομισμάτων στους χρήστες της Ρωσίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider