Οι ευρωαγορές αγνοούν τη νευρικότητα από την Fed και αναμένουν τις εξελίξεις για την Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ευρωαγορές αγνοούν τη νευρικότητα από την Fed και αναμένουν τις εξελίξεις για την Ουκρανία
Τα μεγάλα χρηματιστήρια ξεπερνούν τις χθεσινές απώλειες, ενόψει των όσων εξετάσουν τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Με ήπιες μεταβολές κινούνται τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, προσπαθώντας να ανακάμψουν από τις χθεσινές απώλειες μέσα στο κλίμα που έχουν δημιουργήσει στις διεθνείς αγορές οι χθεσινές ανακοινώσεις από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Τα πρακτικά από την νομισματική επιτροπή (FOMC) της αμερικανικής τράπεζας «έδειξαν» σε μεγάλη απομείωση του ισολογισμού της Fed μέσα στους επόμενους μήνες, κατά 95 δισ. δολάρια, σε ένα ακόμα σημάδι για την επιθετική «στροφή» της τράπεζας από τις υποστηρικτικές πολιτικές με στόχο την αντιμετώπιση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως αργότερα μέσα στη μέρα αναμένεται η αντίστοιχη ανακοίνωση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον Μάρτιο και ειδικότερα στις κινήσεις που σκοπεύει να κάνει η ΕΚΤ για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στο ίδιο θέμα, συνεχίζονται οι συζητήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη λήψη νέων κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, με την ενέργεια της Μόσχας να βρίσκεται στο επίκεντρο για τη λήψη των νέων μέτρων από την ΕΕ.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,18% στις 456,81 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 κερδίζει 0,57% στις 3.846 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,13% στις 7.575 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ανεβαίνει 0,45% στις 14.216 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 ισχυροποιείται 0,75% στις 6.547 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ανεβαίνει 0,89% στις 24.662 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη γράφει κέρδη 0,36% στις 8.512 μονάδες.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

H μετοχή της Shell σημειώνει μικρές απώλειες στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ μετά από την απομείωση περιουσιακών στοιχείων, αξίας 4 - 5 δισ. δολαρίων, μετά φόρων που ανακοίνωσε ο πετρελαϊκός όμιλος σε συνέχεια της αποχώρησης από τη Ρωσία.

Μάκρο

Αύξηση κατέγραψαν οι τιμές των ακινήτων στη Βρετανία για τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Halifax, προειδοποιώντας για πιέσεις στην αγορά ακινήτων το επόμενο χρονικό διάστημα λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

Μικρή αύξηση σημειώθηκε στη βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας για τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Destatis).

Σε μηνιαίο επίπεδο, η παραγωγή αυξήθηκε 0,2% έναντι αύξησης 2,7% τον Ιανουάριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια άνοδο 0,2%.

Η εικόνα στην Ασία

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι ασιατικές αγορές, στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων της Fed.

Ο Nikkei στην Ιαπωνία έπεσε 1,69% στις 26.888 μονάδες, ο ASX/200 στην Αυστραλία υποχώρησε 0,63% στις 7.422 μονάδες, ο Kospi στη Νότια Κορέα απώλεσε 1,43% στις 2.695 μονάδες, ο Shenzhen Component στην ηπειρωτική Κίνα διολίσθησε 1,40% στις 12.001 μονάδες και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ χάνει 0,84% στις 21.892 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider