Αυξάνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες η Goldman Sachs - Οι τρεις «καταλύτες»

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξάνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες η Goldman Sachs - Οι τρεις «καταλύτες»
Νέα αύξηση των τιμών στόχων για τις ελληνικές τράπεζες από τη Goldman Sachs.

Τα καλύτερα, από το αναμενόμενο, (τόσο των εκτιμήσεων της Goldman Sachs όσο και του consensus) αποτελέσματα των συστημικών τραπεζών για το τέταρτο τρίμηνο αποτελούν το «μοχλό» κίνησης για τη Goldman Sachs, ώστε να προβεί σε εκ νέου αύξηση των τιμών στόχων.

Έτσι, ο αμερικανικός οίκος, αυξάνει την τιμή στόχο για την Alpha Bank στα 1,75 ευρώ από 1,68 προηγουμένως, με σύσταση «buy», στα 1,80 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς από 1,70 ευρώ, με «ουδέτερη» σύσταση, και για τη Eurobank στα 1,50 ευρώ από 1,40 ευρώ με σύσταση «buy», διατηρώντας εκτός κάδρου την Εθνική Τράπεζα.

Όπως σημειώνει, το 2021, όλες οι τράπεζες κατέγραψαν σημαντική πρόοδο στο σκέλος της απομόχλευσης, με τον δείκτη NPE να υποχωρεί από το 28% το 2020 στο 10% το 2021, κάτι που μεταφράζεται σε βελτίωση των δεικτών CET1 - ROTE. Για το τέταρτο τρίμηνο, τη σημαντικότερη μείωση αναφορικά με το δείκτη NPE κατέγραψαν η Alpha (-8%) και η Εθνική Τράπεζα (-5%) εξαιτίας των τιτλοποιήσεων ύψους 3,4 δισ. ευρώ («Cosmos») και 1,1 δισ. ευρώ («Frontier II» και άλλες πωλήσεις NPEs), αντίστοιχα. Οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs για NII - προβλέψεις - EPS αυξάνονται κατά μέσο όρο κατά 3% - 7% - 4% για τη χρονική περίοδο 2023 - 2024, ενώ οι εκτιμήσεις της για τα EPS αυξάνονται κατά 2% κατά μέσο όρο το 2022 (μικρότερο μέγεθος αναθεώρησης δεδομένης της αναμενόμενης χρονικής στιγμής της πρώτης αύξησης των επιτοκίων τον Δεκέμβριο του 2022) και του CoR κατά 5 μονάδες βάσης κατά μέσο όρο το 2023 - 2024 (σε γενικές γραμμές αμετάβλητο για το 2022), ενσωματώνοντας μερικές αντιξοότητες από το περιβάλλον των υψηλότερων επιτοκίων και ελαφρώς μειωμένα λειτουργικά κόστη (κατά 1% κατά μέσο όρο το 2022 - 2024), αντανακλώντας τις προοπτικές σχετικά με τις δυνατότητες βελτιστοποίησης του κόστους.

Goldman Sachs

Η λογική πίσω από τις αναθεωρήσεις της Goldman Sachs αντανακλώνται σε τρία βασικά σημεία:

(1) Το ζήτημα της επανέναρξης της διανομής μερισμάτων αποτέλεσε το σημαντικότερο σημείο αναφοράς των αποτελεσμάτων, κατά την Goldman Sachs (καθώς επανέρχεται στο επίκεντρο για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 10 χρόνια, με τις επιφυλάξεις των ρυθμιστικών - εποπτικών αρχών). Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών έχουν προσδιορίσει τον στοχευμένο ελάχιστο δείκτη CET1 για να εξετάσουν τη διανομή μερίσματος στο εύρος του 13% - 14%. Στο πλαίσιο ανάλυσης της Goldman Sachs που εστιάζει στην πιστωτική ποιότητα, την κεφαλαιακή επάρκεια και τη δημιουργία κεφαλαίων, η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank θα πρέπει να είναι σε θέση να επιτύχουν αυτά τα επίπεδα το 2022, η Alpha Bank το 2023 και η Τράπεζα Πειραιώς από το 2024 και έπειτα.

(2) Αυξήσεις στα επιτόκια: Η αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων, οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι γεωπολιτικοί κλυδωνισμοί μεταφράζονται σε μια περαιτέρω ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρώπη και σε μια πιο «επιθετική» γραμμή από τις κεντρικές τράπεζες. Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs προβλέπουν την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο του 2022, με μια μετέπειτα αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης το 2023 και σταδιακή αύξηση προς το 1,25% το 2025 (από -0,5% το πρώτο τρίμηνο του 2022). Με βάση την ανάλυση ευαισθησίας, οι πιθανές αυξήσεις επιτοκίων θα πρέπει να έχουν μια θετική επίδραση στα NII (καθαρά έσοδα από τόκους) των ελληνικών τραπεζών, λαμβάνοντας υπόψη πως (1) το μεγαλύτερο μέρος του δανειακού χαρτοφυλακίου είναι κυμαινόμενου επιτοκίου, (2) έχουν επαρκή επίπεδα ρευστότητας (ο δείκτης LDR - δείκτης δανείων προς καταθέσεις είναι περίπου στο 70%) που συνεπάγεται μετακύλιση στις καταθέσεις 20% - 25% και (3) τα σχόλια των διοικήσεων υποδηλώνουν μια μεγαλύτερη ευαισθησία σε μεταγενέστερες αυξήσεις επιτοκίων.

Κατά μέσο όρο, οι ελληνικές τράπεζες έχουν επισημάνει ένα θετικό αντίκτυπο 55 εκατ. ευρώ από την πρώτη αύξηση 50 κατά μονάδες βάσης και επιπλέον 100 εκατ. ευρώ από τη δεύτερη. Κατά τη Goldman Sachs, αυτό θα ενίσχυε τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια (NIM) κατά 0,1%/0,2% ή τον δείκτη αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων (ROE) κατά 0,9%/1,6% από την πρώτη/δεύτερη αύξηση 50 μονάδων βάσης.

Goldman Sachs

(3) Άμεσοι - έμμεσοι κίνδυνοι που απορρέουν από τη γεωπολιτική: Συνολικά, όλες οι ελληνικές τράπεζες έχουν επισημάνει την περιορισμένη άμεση έκθεση σε περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας - Ουκρανίας - Λευκορωσίας (που υποδηλώνει μηδαμινή επίδραση στο δείκτη CET1 σε περίπτωση πλήρους απομείωσης). Παράλληλα, ο τουριστικός κλάδος της χώρας έχει μια μέτρια άμεση έκθεση προς τη Ρωσία και την Ουκρανία (υπολογίζεται σε 120 χιλιάδες επισκέπτες το 2021 και στο 3% των εσόδων σύμφωνα με το Υπουργείο Τουρισμού), αλλά οι τράπεζες γενικά αναμένουν ότι η απώλεια αυτής της τουριστικής κίνησης θα αντισταθμιστεί τουλάχιστον εν μέρει με τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας και των τουριστικών ροών από άλλες χώρες. Ο σημαντικότερος αντίκτυπος αναμένεται να προέλθει την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου και άλλων βασικών εμπορευμάτων. Το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει πλέον πληθωρισμό 3% - 4% για το 2022 (έναντι 1% που είχε αρχικά υπολογίσει) και εκτιμά έναν αρνητικό αντίκτυπο στο ΑΕΠ ύψους 600 εκατ. ευρώ (0,3%) για κάθε 10 ευρώ αύξηση στο φυσικό αέριο.

Photo: Associated Press

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυξάνει εκ νέου την τιμή στόχο για τη Eurobank η Goldman Sachs - Οι τρεις «καταλύτες»

gazzetta
gazzetta reader insider insider