Αυξάνει εκ νέου την τιμή στόχο για τη Eurobank η Goldman Sachs - Οι τρεις «καταλύτες»

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξάνει εκ νέου την τιμή στόχο για τη Eurobank η Goldman Sachs - Οι τρεις «καταλύτες»
Σε εκ νέου αύξηση της τιμής στόχου για τη μετοχή της Eurobank προχώρησε η Goldman Sachs, με κύριο «μοχλό» την επαναφορά της διανομής μερισμάτων από τη χρήση του 2022.

Σε εκ νέου αύξηση της τιμής στόχου για τη μετοχή της Eurobank προχώρησε η Goldman Sachs, με κύριο «μοχλό» την επαναφορά της διανομής μερισμάτων από τη χρήση του 2022.

Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος αυξάνει την τιμή στόχο στα 1,50 ευρώ από 1,40 ευρώ, με upside περίπου στο 50% και με διατήρηση της σύστασης «buy», στηριζόμενος σε τρεις κρίσιμους παράγοντες.

1) Η επιλογή διανομής μερισμάτων μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω re-rating: Όπως αναφέρει η Goldman Sachs η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα αποτελούν τις δύο πρώτες ελληνικές τράπεζες που μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο διανομής μερίσματος για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία. Στο πλαίσιο ανάλυσης που εφαρμόζει με επίκεντρο την πιστωτική ποιότητα, την κεφαλαιακή επάρκεια και τη δημιουργία κεφαλαίων, η Eurobank είχε επιδείξει μία από τις ταχύτερες βελτιώσεις σε όλες τις μετρήσεις τα τελευταία τρία χρόνια, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs, θα συνεχίσει να επιδεικνύει περαιτέρω βελτίωση.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της, η Eurobank βρίσκεται σε ένα καλό δρόμο για την επίτευξη των βασικών λειτουργικών μεγεθών σύμφωνα με το μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών (CEEMEA / ευρωπαϊκά επίπεδα), με το δείκτη αποδοτικότητας ROTE στο 9,6%, τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 στο 14% και τον δείκτη NPE στο 4% για το 2023, γεγονός που καθιστά δυνατή τη συζήτηση για την επαναφορά στην «τροχιά» διανομής μερίσματος.

Η Goldman Sachs το θεωρεί ως ένα σημαντικό ορόσημο, σημειώνοντας πως με έναν αρχικό δείκτης διανομής 20% θα μπορούσε να συνεχίσει να βελτιώνει τον δείκτη CET1 έως το 15,5% σε pro-forma βάση το 2024 έναντι του ελάχιστου στόχου της διοίκησης για 13,5% (καθιστώντας τη συζήτηση για περαιτέρω αυξήσεις των πληρωμών τα επόμενα έτη).

Goldman Sachs

(2) Η άνοδος από τις αυξήσεις των επιτοκίων δεν αντικατοπτρίζεται πλήρως στο consensus: Στο πλαίσιο του αυξανόμενου πληθωρισμού, οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs εκτιμούν πως η πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ (κατά 25 μονάδες βάσης) θα έρθει τον Δεκέμβριο του 2022, μια δεύτερη αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης αύξηση το 2023 και σταδιακή αύξηση προς το 1,25% το 2025 (από -0,5% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022). Για την πρώτη αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης (από -50 μονάδες βάσης σε μηδενικά επίπεδα), η διοίκηση της Eurobank αναμένει περίπου 60 εκατ. ευρώ θετικό αντίκτυπο στην κάτω γραμμή (4,5% των NII του 2021 (καθαρά έσοδα από τόκους) και 10% των κερδών προ φόρων). Η δεύτερη αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης θα μεταφραστεί σε ένα μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο που εκτιμάται σε 150 εκατ. ευρώ (11% των NII του 2021 και 26% των κερδών προ φόρων). Κάθε επόμενη αύξηση των επιτοκίων (μετά τη δεύτερη) σύμφωνα με τη διοίκηση θα είχε μικρότερο αντίκτυπο. Η Eurobank θα πρέπει να επωφεληθεί από τα υψηλότερα επιτόκια καθώς το μεγαλύτερο μέρος του δανειακού της χαρτοφυλακίου είναι κυμαινόμενου επιτοκίου και η τράπεζα διαθέτει επίσης επαρκή επίπεδα ρευστότητας (ο δείκτης LDR - δείκτης δανείων προς καταθέσεις είναι περίπου στο 70%). Η Goldman Sachs ενσωματώνει την επικαιροποιημένη ανάλυση ευαισθησίας στις προβλέψεις της και αυξάνει τα κέρδη ανά μετοχή κατά περίπου 2% - 6% στα έτη 2022-2025.

Goldman Sachs

(3) Χαμηλές αποτιμήσεις: Η Eurobank διαπραγματεύεται με δείκτη τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία (P/TBV) στο 0,6x για το 2023, δείκτης που φαίνεται μη απαιτητικός σε σύγκριση με τις αντίστοιχες τράπεζες της περιοχής CEEMEA, εάν ο δείκτης ROTE, ο δείκτης CET1 και ο δείκτης NPE ληφθούν υπόψη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ισχυρό «σήμα» από τη Standard & Poor's: Η κερδοφορία επιστρέφει για τις ελληνικές τράπεζες

JP Morgan, Goldman Sachs: Οι εποικοδομητικές προοπτικές και η επαναφορά μερίσματων «καταλύτης» για τη Eurobank

gazzetta
gazzetta reader insider insider