Υποχωρούν οι ευρωαγορές καθώς οι ελπίδες για αποκλιμάκωση στην Ουκρανία αποδεικνύονται φρούδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υποχωρούν οι ευρωαγορές καθώς οι ελπίδες για αποκλιμάκωση στην Ουκρανία αποδεικνύονται φρούδες
Σε πτώση βρίσκονται την Τετάρτη οι ευρωαγορές, καθώς πληθαίνουν οι αμφιβολίες για το αν όντως θα υπάρξει αποκλιμάκωση στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, παρά τις ελπιδοφόρες χθεσινές διαπραγματεύσεις. 

Σε πτώση βρίσκονται την Τετάρτη οι ευρωαγορές, καθώς πληθαίνουν οι αμφιβολίες για το αν όντως θα υπάρξει αποκλιμάκωση στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, παρά τις ελπίδες που γεννήθηκαν από τις χθεσινές διαπραγματεύσεις.

Σημειώνεται πως οι διεθνείς αγορές χθες έλαβαν ώθηση από την πρώτη πρόοδο που καταγράφηκε στις ειρηνευτικές συνομιλίες από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα και με την ρωσική πλευρά. Ωστόσο, δεν άργησαν να έρθουν και οι πρώτες αμφισβητήσεις για τις προθέσεις του Κρεμλίνου, ενώ η ίδια η Μόσχα έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως η υπόσχεση της να αποκλιμακώσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο και την βόρεια Ουκρανία δεν σημαίνει κατάπαυση του πυρός, όπως δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής Ρώσος διαπραγματευτής. Αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να αμφιβάλλουν ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει με «πραγματική σοβαρότητα» τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, δήλωσε στην συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Έτσι, την Πέμπτη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,54% στις 459 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 χάνει 0,80% στις 3.970 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο DAX της Φρανκφούρτης σημειώνει πτώση 0,99% στις 14.673 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 0,24% στις 7.555 μονάδες, και στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει απώλειες 0,63% στις 6.749 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB του Μιλάνου χάνει 0,52% στις 25.176 μονάδες, και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη 0,50% στις 8.571 μονάδες.

Μάκρο

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών ενισχύθηκε ο πληθωρισμός στην Ισπανία ξεπερνώντας τις προσδοκίες, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία στέλνει ακόμη υψηλότερα τους ήδη υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας.

Η στατιστική υπηρεσία της Ισπανίας ανακοίνωσε πως ο εναρμονισμένος δείκτης ανήλθε στο 9,8% σε σχέση με πέρυσι, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις οικονομολόγων του Bloomberg.

Ο εθνικός δείκτης επίσης ενισχύθηκε στο ίδιο επίπεδο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1985, λόγω των τιμών τροφίμων, καυσίμων και ηλεκτρισμού.

Η εικόνα στην Ασία

Μεικτή ήταν η εικόνα στα ασιατικά χρηματιστήρια, με την κινέζικη αγορά να βγαίνει ενισχυμένη. Στο Τόκιο ο Nikkei 225 υποχώρησε 0,80% και στο Σύδνεϋ ο S&P 500 κέρδισε 0,67%. Στην Κίνα ο Shanghai και ο SZSE Component διεξήγαγαν ανοδικό ράλι 1,96% και 3,10% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Ξέσπασμα» ανόδου στις ευρωαγορές, μετά από τις διαπραγματεύσεις Ουκρανίας-Ρωσίας

Ανοδικά οι ευρωαγορές, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην ουκρανική κρίση

Ρωσία: Η αποκλιμάκωση δεν σημαίνει κατάπαυση του πυρός - Μπλίνκεν: Δεν βλέπω σοβαρότητα

gazzetta
gazzetta reader insider insider