Wall Street: Μεικτά πρόσημα και δεύτερη εβδομάδα κερδών για τον S&P 500

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Μεικτά πρόσημα και δεύτερη εβδομάδα κερδών για τον S&P 500
Oι επενδυτές συνέχισαν να παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον Τζο Μπάιντεν να βρίσκεται το τελευταίο διήμερο στην Ευρώπη για συναντήσεις κορυφής με δυτικούς ηγέτες.

Με μεικτά πρόσημα αλλά με δεύτερη εβδομάδα κερδών για τον S&P 500 έκλεισε η συνεδρίαση της Παρασκευής για την Wall Street, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον Τζο Μπάιντεν να βρίσκεται το τελευταίο διήμερο στην Ευρώπη για συναντήσεις κορυφής με δυτικούς ηγέτες.

Οι ηγέτες της ΕΕ από κοινού με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ανέπτυξαν τις θέσεις τους γύρω από την πολεμική σύγκρουση που εξελίσσεται στην Ουκρανία, μετά από την εισβολή της Ρωσίας. Συζητήθηκε η συντονισμένη και ενιαία απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών στην «απρόκλητη και αδικαιολόγητη» στρατιωτική επίθεση ενώ εξετάστηκαν οι συνεχιζόμενες προσπάθειές τους για επιβολή οικονομικού τιμήματος στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, καθώς και η ετοιμότητά να υιοθετηθούν πρόσθετα μέτρα και να σταματήσει κάθε προσπάθεια παράκαμψης των κυρώσεων.

Η άτυπη Σύνοδος συζήτησε τις επείγουσες ανάγκες που προκαλούνται από την επιθετικότητα της Ρωσίας, δεσμεύτηκε να συνεχίσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των γειτονικών χωρών που φιλοξενούν πρόσφυγες, και τόνισε την ανάγκη να εγγυηθεί η Ρωσία ανθρωπιστική πρόσβαση σε όσους πλήττονται από τη βία ή διαφεύγουν από τη βία.

Επίσης, εκφράστηκε ικανοποίηση για την έναρξη διεθνών ερευνών, μεταξύ άλλων από τον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες συλλογής στοιχείων για φρικαλεότητες.

Σημειώνεται πως ο Τζο Μπάιντεν, μετά από τις συναντήσεις κορυφής, στα πλαίσια των οποίων από κοινού με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την παροχή 15 δισ. κυβικών μέτρων LNG από τις ΗΠΑ στην ΕΕ, βρίσκεται ήδη στην Πολωνία, μόλις 100 χλμ. από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Στην εβδομάδα που πέρασε, όπως και την Παρασκευή, κυριάρχησαν οι δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ την Δευτέρα, που σηματοδότησαν μια πιο επιθετική στροφή στην νομισματική πολιτική της Fed.

Στο κλείσιμο, ο Dow Jones κέρδισε 0,44% στις 34.861 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,51% στις 4.543 μονάδες, και ο Nasdaq έχασε 0,16% στις 14.169 μονάδες.

Εμπορεύματα

Τα συμβόλαια του χρυσού έκλεισαν χαμηλότερα την Παρασκευή, αν και σημείωσαν κέρδος για την εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και μια ολοένα πιο επιθετική Fed. Ο χρυσός παράδοσης Απριλίου υποχώρησε 8 δολ. ή 0,4%, για να διαμορφωθεί στα 1.954,20 δολ. η ουγγιά, αλλά οι τιμές με βάση το πιο ενεργό συμβόλαιο εξακολουθούν να κερδίζουν 1,3% για την εβδομάδα. Το ασήμι παράδοσης Μαΐου υποχώρησε 30 σεντς, ή 1,2%, στα 25,615 δολάρια η ουγγιά, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 2,1% για την εβδομάδα.

Τα συμβόλαια πετρελαίου έκλεισαν υψηλότερα την Παρασκευή, «διαγράφοντας» προηγούμενες απώλειες με τις παγκόσμιες τιμές να ενισχύονται κατά σχεδόν 12% για την εβδομάδα, μετά τις αναφορές για επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία που ανανέωσαν τις ανησυχίες για τις παγκόσμιες προμήθειες αργού.

Έτσι την Παρασκευή, το αμερικανικό αργό παράδοσης Μαΐου σημείωσε άνοδο 1,56 δολάρια ή 1,4%, στα 113,90 δολάρια το βαρέλι. Το Brent παράδοσης Μαΐου σημείωσε αύξηση 1,62 δολάρια ή 1,4%, στα 120,65 δολάρια το βαρέλι με τις τιμές να αυξάνονται σχεδόν κατά 12% για την εβδομάδα. Στα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου, το φυσικό αέριο αυξήθηκε σχεδόν 3,2% στα 5,571 δολάρια ανά 1 εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, καταλήγοντας σχεδόν στο 15% για την εβδομάδα. Η βενζίνη παράδοσης Απριλίου, σημείωσε άνοδο 2,4% στα 3,47 δολάρια το γαλόνι, με άνοδο 7,1% την εβδομάδα, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης Απριλίου υποχώρησε 0,9% στα 4,115 δολάρια το γαλόνι, με τις τιμές να αυξάνονται πάνω από 14% στην εβδομάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Με προσοχή κινούνται οι επενδυτές της Wall Street στο «φως» των εξελίξεων στην Ουκρανία

Προσπάθεια ανάκαμψης στην Wall Street, με την προσοχή στις εξελίξεις για την Ουκρανία

Ισχυρά κέρδη στην Wall Street, με ώθηση από τον τεχνολογικό κλάδο

gazzetta
gazzetta reader insider insider