Επισημοποιήθηκε το μεγάλο deal ΗΠΑ-ΕΕ για 15 δισ. κυβικά μέτρα LNG στην Ευρώπη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επισημοποιήθηκε το μεγάλο deal ΗΠΑ-ΕΕ για 15 δισ. κυβικά μέτρα LNG στην Ευρώπη
Η απόφαση έρχεται εν μέσω αυξημένης ανησυχίας ότι οι χώρες εισαγωγής ενέργειας συνεχίζουν να ενισχύουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν με έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Επισημοποιήθηκε το μεγάλο deal ΗΠΑ-ΕΕ για την παροχή τουλάχιστον 15 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη φέτος, το οποίο έχει ως στόχο να τερματίσει την εξάρτηση της Ένωσης από τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας μετά την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

«Η δέσμευση των ΗΠΑ να παράσχουν στην ΕΕ επιπλέον 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG φέτος είναι ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό θα αντικαταστήσει την προμήθεια LNG που λαμβάνουμε επί του παρόντος από τη Ρωσία» σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και προσέθεσε ότι «η Ευρώπη θα εργαστεί για να εξασφαλίσει σταθερή ζήτηση για επιπλέον LNG των ΗΠΑ τουλάχιστον έως το 2030. Στοχεύουμε σε περίπου 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως».

«Σήμερα συμφωνήσαμε σε ένα κοινό σχέδιο προς τον στόχο αυτόν, επιταχύνοντας παράλληλα την πρόοδό μας προς ένα ασφαλές μέλλον καθαρής ενέργειας», υπογράμμισε ο Μπάιντεν στην ανακοίνωσή του.

«Η πρωτοβουλία αυτή επικεντρώνεται σε δύο βασικά ζητήματα, πρώτον να βοηθήσει την Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο όσο το δυνατόν γρηγορότερα και δεύτερον να μειώσει την συνολική ζήτηση φυσικού αερίου της Ευρώπης», επισήμανε επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσαν τη σύσταση μιας κοινής ομάδας εργασίας για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας για την Ουκρανία και την ΕΕ για τους επόμενους χειμώνες.

Η «Task Force for Energy Security» θα καθοδηγείται από έναν εκπρόσωπο από τον Λευκό Οίκο και έναν εκπρόσωπο της Κομισιόν.

Οι πρωταρχικοί στόχοι της task force, θα είναι η διαφοροποίηση των προμηθειών LNG σε ευθυγράμμιση με τους κλιματικούς στόχους και η μείωση της ζήτησης για το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η ανακοίνωση έρχεται εν μέσω αυξημένης ανησυχίας ότι οι χώρες εισαγωγής ενέργειας συνεχίζουν να ενισχύουν οικονομικά τον Βλαντιμίρ Πούτιν με έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Επί του παρόντος, η ΕΕ λαμβάνει περίπου το 40% του φυσικού της αερίου μέσω ρωσικών αγωγών ενώ αρκετοί από τους οποίους διέρχονται μέσω της Ουκρανίας.

Στόχος η απεξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα

«Μέσω της κοινής ευρωπαϊκής δράσης για πιο προσιτή, ασφαλή και βιώσιμη ενέργεια (REPowerEU), η ΕΕ επιβεβαίωσε τον στόχο της να επιτύχει την ανεξαρτησία από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα πολύ πριν από το τέλος της δεκαετίας, αντικαθιστώντας τα με σταθερά, οικονομικά προσιτά, αξιόπιστα και καθαρά ενεργειακά αποθέματα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της ΕΕ», αναφέρεται στην κοινή δήλωση ΕΕ και ΗΠΑ.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν δεσμευτεί να εκπληρώσουν τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, να επιτύχουν τον στόχο των καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050 και να διατηρήσουν το όριο 1,5 βαθμού Κελσίου στην άνοδο της θερμοκρασίας εφικτό, μεταξύ άλλων μέσω μιας ταχείας μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση. «Αυτές οι πολιτικές και τεχνολογίες θα συμβάλουν επίσης στην ανεξαρτησία της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Το φυσικό αέριο παραμένει σημαντικό μέρος του ενεργειακού συστήματος της ΕΕ στην πράσινη μετάβαση, μεταξύ άλλων με τη διασφάλιση της μείωσης της έντασης του άνθρακα με την πάροδο του χρόνου».

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργαστεί με τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ για να επιταχύνει τις ρυθμιστικές διαδικασίες τους για την επανεξέταση και τον καθορισμό εγκρίσεων για υποδομές εισαγωγής LNG, για τη συμπερίληψη χερσαίων εγκαταστάσεων και σχετικών αγωγών για την υποστήριξη εισαγωγών με χρήση πλωτών μονάδων επαναεριοποίησης και σταθερών τερματικών εισαγωγών LNG.

Η Κομισιόν θα συνεργαστεί με τα κράτη μέλη της ΕΕ και τους φορείς της αγοράς για να συγκεντρώσει τη ζήτηση, μέσω μιας νεοσύστατης Ενεργειακής πλατφόρμας της ΕΕ για πρόσθετους όγκους μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου 2022. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποστηρίξει επίσης μακροπρόθεσμους μηχανισμούς συμβάσεων και θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για να ενθαρρύνει σχετική σύναψη συμβάσεων για την υποστήριξη των τελικών επενδυτικών αποφάσεων σε υποδομές εξαγωγών και εισαγωγών LNG.

Η Κομισιόν θα συνεργαστεί με τα κράτη μέλη της ΕΕ για τη διασφάλιση σταθερής ζήτησης για πρόσθετο LNG των ΗΠΑ έως τουλάχιστον το 2030, περίπου 50 bcm ανά έτος, με την κατανόηση ότι η φόρμουλα τιμής των προμηθειών LNG στην ΕΕ θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τα μακροπρόθεσμα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς, και σταθερότητα της συνεργασίας από την πλευρά της ζήτησης και της προσφοράς και ότι αυτή η ανάπτυξη είναι συνεπής με τους κοινούς καθαρούς μηδενικούς στόχους σε ρύπους.

Η ΕΕ προετοιμάζει ένα αναβαθμισμένο ρυθμιστικό πλαίσιο για την ενεργειακή ασφάλεια εφοδιασμού και αποθήκευσης. Αυτό θα ενισχύσει τη βεβαιότητα και την προβλεψιμότητα όσον αφορά την ασφάλεια του εφοδιασμού και τις ανάγκες αποθήκευσης και θα εξασφαλίσει στενότερη συνεργασία εντός της ΕΕ και των γειτονικών χωρών εταίρων της.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η Επιτροπή έχει προτείνει κανονισμό για την αποθήκευση ενέργειας για να διασφαλίσει ότι η υφιστάμενη υποδομή αποθήκευσης θα πληρωθεί έως και το 90% της χωρητικότητάς της έως την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους.

Photo: @AssociatedPress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν συναντιέται ο Τζο Μπάιντεν την 2η ημέρα της Συνόδου Κορυφής

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ: Απεξάρτηση Ευρώπης από ρωσική ενέργεια - Ετοιμότητα για νέες κυρώσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider