Χρηματιστήριο: Τι «απαντούν» οι εισηγμένες για τις επιπτώσεις από το Ουκρανικό «μέτωπο»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Τι «απαντούν» οι εισηγμένες για τις επιπτώσεις από το Ουκρανικό «μέτωπο»
Τι σημειώνουν οι επιχειρήσεις για τυχόν έκθεση και δραστηριοποίηση στο μέτωπο της Ουκρανίας – Ρωσίας και τις όποιες ενδεχόμενες αρχικές επιπτώσεις προκύπτουν από τις τραγικές εξελίξεις. Ποιοι κλάδοι φαίνεται να επηρεάζονται και πόσο.

Ενημέρωση για τυχόν έκθεση - δραστηριοποίηση στο μέτωπο της Ουκρανίας – Ρωσίας και τις όποιες ενδεχόμενες επιπτώσεις προκύπτουν από τις πρόσφατες τραγικές εξελίξεις στην Ουκρανία δίνουν σταδιακά εισηγμένες, κατόπιν σχετικών ερωτημάτων που υπέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Μέχρι χτες το απόγευμα οι εταιρείες που είχαν προχωρήσει σε σχετικές γνωστοποιήσεις προέρχονταν, μεταξύ άλλων, από κλάδους όπως τα τρόφιμα - αλευροβιομηχανίες, τα μέταλλα - χάλυβας, το εμπόριο ή και τον τραπεζικό. Επίσης, εταιρείες που διατηρούν παραγωγικές εγκαταστάσεις, ή γραφεία για την προώθηση των προϊόντων τους προχώρησαν σε αναστολή λειτουργίας βάζοντας ως πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια των εργαζομένων τους. Να σημειωθεί επίσης, ότι και άλλοι τομείς, όπως οι μεταφορές (αερομεταφορές) προφανώς επηρεάζονται από τις εξελίξεις, αν και σε πρώτη φάση επικρατεί ψυχραιμία.

Ειδικότερα, μέχρι και χτες το απόγευμα υπήρχαν οι εξής ενημερώσεις:

Πειραιώς Financial Holdings: Η εισηγμένη ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι οι δραστηριότητες του Ομίλου στην Ουκρανία αφορούν σε ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, την JSC Piraeus Bank ICB, καθώς και σε επενδύσεις ακινήτων που αντιστοιχούν σε περίπου 0,2% του συνολικού ενοποιημένου ενεργητικού της Πειραιώς Financial Holdings στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

ΓΡ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε.: Η εταιρεία δραστηριοποιείται στις αγορές της Ουκρανίας και της Ρωσίας μέσω των κατά 100% θυγατρικών του εταιρειών ERGOPACK LLC και HOZTORG LLC αντίστοιχα. Οι πωλήσεις της Ergopack LLC το 2021 αντιπροσωπεύουν το 6,7% επί των συνολικών πωλήσεων του Ομίλου και οι πωλήσεις της Hoztorg LLC το 2021 αντιπροσωπεύουν το 0,5% επί των συνολικών πωλήσεων του Ομίλου. Με βάση το έτος 2020 το ΕΒΙΤ της Ergopack LLC αντιπροσωπεύει το 2,96% και το ΕΒΙΤ της Hoztorg LLC το 0,07% επί του συνολικού ΕΒΙΤ του Ομίλου, αναλογία που δεν αναμένεται να είναι σημαντικά διαφορετική το έτος 2021 και θα ανακοινωθεί προσεχώς καθώς τα αποτελέσματα του Ομίλου για το προηγούμενο έτος δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί. Οι αγορές από την Ουκρανία αφορούν τις δραστηριότητες σε αυτή την χώρα και αποτελούν ποσοστό μικρότερο του 5% των ενοποιημένων αγορών. Με βάση το Α’ Εξάμηνο του 2021 τo ενεργητικό της Ergopack LLC αποτελεί το 7,6% του ενεργητικού του Ομίλου. Αντίστοιχα, τo ενεργητικό της Hoztorg LLC αποτελεί το 0,2% του ενεργητικού του Ομίλου. Η αναλογία δεν αναμένεται να είναι σημαντικά διαφορετική κατά την 31.12.2021. Έως σήμερα δεν υπάρχει κάποια συνέπεια από την κλιμακούμενη ένταση επι του κύκλου εργασιών, των αποτελεσμάτων και της οικονομικής θέσης των θυγατρικών, ενώ προβλέψεις για μελλοντικές επιπτώσεις δεν είναι εφικτές όσο βρίσκονται σε εξέλιξη τα γεγονότα στην Ουκρανία. Σημειώνεται δε, ότι σχεδόν 50% των πωλήσεων της Ergopack προέρχεται από εξαγωγές προς γειτονικές χώρες και οι οποίες βασίζονται στο USD. Η διοίκηση του Ομίλου παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, και διατηρεί συχνή επικοινωνία με τις θυγατρικές, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η κλιμάκωση. Ήδη έχουν μελετηθεί και καταρτιστεί διάφορα ειδικά πλάνα χειρισμού ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης προκειμένου να διασφαλιστεί η μελλοντική απρόσκοπτη λειτουργία των θυγατρικών, τόσο σε επίπεδο εφοδιαστικής αλυσίδας, όσο και σε επίπεδο παραγωγής, καθώς και να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων. Σε συνέχεια των σημερινών εξελίξεων, και πάντα με γνώμονα την ασφάλεια του προσωπικού, το εργοστάσιο της ERGOPACK που βρίσκεται στο Kaniv, δεν λειτουργεί προσωρινά, ενώ τα επόμενα βήματα της εταιρείας θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη των γεγονότων.

ΕΛΤΟΝ: Η συμμετοχή της Ουκρανικής θυγατρικής, Elton Corporation LLC με έδρα το Κίεβο, στα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου δεν εμπίπτει στα επίπεδα σημαντικότητας και ως εκ τούτου δεν επιφέρει ουσιώδη επίδραση σε αυτά, τόσο ως προς την οικονομική θέση (1,60% του Ομίλου), τον κύκλο εργασιών (2% του Ομίλου) όσο και στα αποτελέσματα (0,87% του Ομίλου). Επιπροσθέτως, τονίζεται ότι δεν υπάρχει σοβαρή έκθεση της θυγατρικής στην τοπική αγορά ενώ ο Όμιλος ως πάγια τακτική λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα εξασφάλισης και προστασίας της οικονομικής θέσης του. Κατά την εισηγμένη, η προσωρινή αναστολή της θυγατρικής του Ομίλου στην Ουκρανία, δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά.

ΚΥΛΙΝΔΡΟΜΥΛΟΙ Κ. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Όμιλος δεν πραγματοποιεί πωλήσεις στις χώρες αυτές. Ο Όμιλος κατά τη χρήση 2021 και κατά τη χρήση 2020, προέβη σε αγορές σίτου (που αποτελεί την πρώτη ύλη για την Αλευροβιομηχανία) προέλευσης Ρωσίας και Ουκρανίας, μέσω τρίτων προμηθευτών. Οι αγορές αυτές, για τη χρήση 2021 αντιπροσωπεύουν περίπου το 32% της αξίας των συνολικών αγορών σίτου του Ομίλου, ενώ για τη χρήση 2020 το 29,5% αντίστοιχα. Η Ρωσία και η Ουκρανία αποτελούν, ως γνωστόν, τον σιτοβολώνα της Ευρώπης. Η πολεμική σύγκρουση των δύο αυτών χωρών κατά την εκτίμηση της Διοίκησης, που στηρίζεται σε γνώμες διεθνών αναλυτών, θα επιφέρει διαταραχές στον εφοδιασμό των Ευρωπαϊκών (και όχι μόνο) χωρών με σιτάρι αυτής της προέλευσης, γεγονός που με τη σειρά του θα επηρεάσει το κόστος παραγωγής αλεύρου. Στην παρούσα φάση δεν είναι εφικτή η εκτίμηση της επίπτωσης της Ρωσο-Ουκρανικής σύγκρουσης στον Κύκλο Εργασιών, τα Αποτελέσματα και την Οικονομική Θέση της Εταιρείας και του Ομίλου. Η Διοίκηση της Εταιρείας, παρακολουθώντας στενά τις σχετικές εξελίξεις και τα συνεπάγωγα προβλήματα προμήθειας σίτου, προσανατολίζεται στις λοιπές αγορές σίτου (στις οποίες ούτως ή άλλως έχει πρόσβαση) με γνώμονα την απρόσκοπτη τροφοδοσία της παραγωγικής της διαδικασίας και την κατά το δυνατόν συγκράτηση της αναπόφευκτης ανόδου του κόστους του τελικού προϊόντος.

ΜΥΛΟΙ ΚΕΠΕΝΟΥ: Η εταιρεία ενημερώνει το επενδυτικό κοινό σχετικά με την επίδραση στις δραστηριότητές της από τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία και Ρωσία: α) Το ποσοστό της αξίας των αγορών σε πρώτες ύλες (σιτηρά) για τη χρήση 2021 από τις χώρες αυτές ανήλθε σε 33% της συνολικής αξίας αγορών σιτηρών β) Η Εταιρεία παρακολουθεί τις συνεχόμενες εξελίξεις σχετικά με την ένταση στην Ουκρανία και τη Ρωσία, ώστε να είναι σε θέση να αξιολογήσει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στις τιμές αγοράς, καθώς και στη ροή προμηθειών .

ΣΙΔΜΑ: Αναφορικά με το Οικονομικό έτος 2021, α) το ποσοστό του κύκλου εργασιών που σχετιζόταν με πωλήσεις εισαγόμενων προϊόντων από την παραπάνω χώρες αφορούσε περί το 6,5% επί του συνόλου, β) το ποσοστό των αγορών προϊόντων από την παραπάνω χώρες αφορούσε περί το 6,8% επί του συνόλου των εισαγωγών της εταιρείας, γ) τα στοιχεία του ενεργητικού της εταιρείας δεν έχουν κάποια έκθεση στις παραπάνω χώρες. Η εταιρεία έχει μεγάλη διασπορά προμηθευτών από διάφορες χώρες ώστε να εξασφαλίζει την απρόσκοπτη συνέχεια στην εφοδιαστική της αλυσίδα. Ωστόσο αρκετοί από τους παραγωγούς χάλυβα, εξαρτώνται σε κάποιο μη αμελητέο βαθμό σε προμήθεια πρώτης ύλης από περιοχές της Ουκρανίας και Ρωσίας. Σε αυτή τη χρονική στιγμή είναι αδύνατος κάθε υπολογισμός της επίπτωσης των πρόσφατων εξελίξεων στην Ουκρανία και Ρωσία στις δραστηριότητες των προμηθευτών μας και επακόλουθα στις αντίστοιχες δραστηριότητες της εταιρείας. Όσον αφορά στην εκτίμηση της Διοίκησης για τις έμμεσες επιδράσεις των πρόσφατων εξελίξεων στην Ουκρανία και Ρωσία, σε πιθανό σενάριο παρατεταμένης διένεξης, το κόστος ενέργειας στην ευρωζώνη και κατά συνέπεια στη χώρα μας θα αυξηθεί ωθώντας υψηλότερα τον πληθωρισμό. Παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν σχεδίαζε άμεσα την αύξηση των επιτοκίων με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού, το πιθανότερο σενάριο θα είναι να ακολουθήσει συντομότερα τις ομόλογες κεντρικές τράπεζες της Αγγλίας και των Ηνωμένων πολιτειών. Έμμεση επίδραση της αύξησης των επιτοκίων θα είναι η αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους της εταιρείας με αντίστοιχη αρνητική επίδραση στα αποτελέσματα της.

ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ: Α) Το ύψος των εμπορικών συναλλαγών με την Ρωσία ανήλθε σε 240.421 ευρώ που αντιστοιχεί σε 0,73% του συνολικού τζίρου για το 2021, ενώ με την Ουκρανία δεν υπήρξαν εμπορικές συναλλαγές. Β) Για το 2022 οι προϋπολογισθέντες εμπορικές συναλλαγές με Ρωσία - Ουκρανία, είναι τέτοιες που δεν αναμένεται να έχουν ουσιαστική επίπτωση επί του κύκλου εργασιών, των αποτελεσμάτων και της οικονομικής θέσης της εταιρίας.

ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ: Οι εμπλεκόμενες χώρες Ουκρανία και Ρωσία αποτελούν σημαντικές πηγές παραγωγής Α’ υλών χάλυβα τόσο για την παγκόσμια αγορά όσο και για τον εγχώριο χαλυβουργικό κλάδο. Η Εταιρεία προμηθεύεται σταθερά και επί πολλά έτη, Α’ ύλες από τις ανωτέρω αγορές χάλυβα καλύπτοντας μέρος των αναγκών της. Κατά το έτος 2021 η Εταιρεία κάλυψε από τις ανωτέρω αγορές μόνο το 17% των αναγκών της σε χάλυβα, ενώ η αναλογία των διατηρούμενων αποθεμάτων της ανέρχεται στο 3% του Ενεργητικού της. Κατά το τρέχον έτος η Εταιρεία, παρακολουθώντας την κλιμάκωση της έντασης, όλο το προηγούμενο διάστημα, έλαβε μέτρα προστασίας μέσω της ενίσχυσης της διασποράς των προμηθειών της σε Α’ ύλες από άλλες χώρες. Περαιτέρω σημειώνεται ότι η Εταιρεία δεν πραγματοποιεί πωλήσεις στις αγορές των εμπλεκομένων χωρών και επομένως δεν αναμένει άμεση απώλεια πωλήσεων από την ένταση που έχει προκληθεί. Καθώς η πολεμική σύγκρουση των εμπλεκομένων χωρών εξελίσσεται και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς, η πρόβλεψη της έκτασης και διάρκειας των επιχειρηματικών και οικονομικών επιπτώσεών της είναι δυσχερής και το πλήρες φάσμα των πιθανών συνεπειών που θα επιφέρει για την παγκόσμια οικονομία είναι δύσκολο να προβλεφθεί στο παρόν στάδιο.

ALPHA TRUST-ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ Α.Ε.Ε.Χ.: Ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι δεν έχει καμία έκθεση σε Ουκρανικά ή Ρωσικά αξιόγραφα. Η Εταιρία ενδέχεται να έχει έκθεση έμμεση και εξαιρετικά περιορισμένη μέσω ελληνικών εταιριών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών που έχουν μικρό τμήμα της δραστηριότητάς τους στις εμπλεκόμενες χώρες.

Coca Cola HBC: Όπως ήδη έχει αναφέρει το insider σε σχετικό του θέμα, την απόφαση να κλείσει το εργοστάσιό της στην Ουκρανία ανακοίνωσε προ ημερών η Coca Cola HBC, απευθύνοντας έκκληση στους εργαζόμενους να παραμείνουν στο σπίτι τους και δηλώνοντας πως η ίδια παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. «Η Coca-Cola HBC έκλεισε το εργοστάσιό της στην Ουκρανία και ζήτησε από το προσωπικό στη χώρα να παραμείνει στο σπίτι», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας, μιλώντας στο Reuters. «Θα εξετάσουμε το θέμα τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε. Όπως έχει ήδη γράψει το insider.gr, η Coca-Cola HBC έχει καταρτίσει σχέδια προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργία της εταιρείας σε περίπτωση κλιμάκωσης της ρωσο-ουκρανικής κρίσης. «Είμαστε καλά προετοιμασμένοι όποιες προκλήσεις και να έρθουν», δήλωνε στις αρχές της εβδομάδας – και πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Zoran Bogdanovic, περιγράφοντας τις προσπάθειες θωράκισης της Coca-Cola HBC έναντι της όξυνσης του γεωπολιτικού κινδύνου. Όπως αποκάλυψε στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές που ακολούθησε την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών του 2021, η Coca-Cola HBC, βασιζόμενη στην εμπειρία που έχει αποκτήσει από τις κρίσεις που ανέκυψαν τα προηγούμενα χρόνια, έχει εξετάσει όλα τα πιθανά σενάρια. «Έχουμε καταρτίσει πλάνα έκτακτης ανάγκης, τα οποία, αν χρειαστεί θα τα υιοθετήσουμε, σε άμεση πάντα συνάρτηση με την εξέλιξη της κατάστασης. Η κλιμάκωση των ρωσο-ουκρανικών εντάσεων αυξάνει τους κινδύνους. Είναι ένα φαινόμενο που παρακολουθούμε πολύ στενά», δήλωνε την περασμένη Τρίτη, εξηγώντας πως τα ολιστικά σχέδια έκτακτης ανάγκης εκτείνονται από την εξασφάλιση προμηθειών και δημιουργία αποθεμάτων μέχρι και την προστασία των εργαζομένων σε ένα ενδεχόμενο σύρραξης. Να σημειωθεί εδώ ότι η Ρωσία και η Ουκρανία αποτελούν δύο πολύ σημαντικές αναδυόμενες αγορές για τη Coca-Cola HBC, εξασφαλίζοντας από κοινού με τη Νιγηρία μια ισχυρή δυναμική οικονομικών επιδόσεων και μεριδίων αγοράς για τον Όμιλο. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2021, στις αναδυόμενες αγορές ο Όμιλος κατέγραψε σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση αύξηση εσόδων κατά 27,1%, χάρη στην ισχυρή δυναμική στη Νιγηρία, τη Ρωσία και την Ουκρανία, με τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη να ενισχύονται κατά 17,3%.

ΕΛΠΕ: Σχετικά με τις επιπτώσεις της κρίσης, η διοίκηση των ΕΛΠΕ σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη σημείωσε ότι επηρεάζεται όλη η αγορά, αν και η εισηγμένη δεν έχει έκθεση σε ό,τι αφορά τις προμήθειες προϊόντων από τη Ρωσία.

ΦΙΕΡΑΤΕΞ: «Η εταιρία δεν έχει έκθεση καθώς δεν έχει καθόλου εμπορικές συναλλαγές με τις χώρες αυτές. Στην παρούσα χρονική στιγμή δεν είναι εφικτή η εκτίμηση της ενδεχόμενης επίπτωσης επί του κύκλου εργασιών, των αποτελεσμάτων και της οικονομικής θέσης της εταιρίας, καθότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε ακόμη, το πώς θα επηρεάσει μεσοπρόθεσμα η σημερινή εμπλοκή τις τιμές της ενέργειας καθώς και τις οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου κατευθύνεται ο κύριος όγκος των πωλήσεων της εταιρίας».

ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ: Ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι η εταιρεία ουδεμία συναλλαγή και ουδεμία έκθεση καθ’ οιονδήποτε τρόπο έχει στις χώρες Ουκρανία και Ρωσία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider