Αντίθετη στο «buy the dip» η BofA - Περαιτέρω διόρθωση στις ευρωπαϊκές μετοχές

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντίθετη στο «buy the dip» η BofA - Περαιτέρω διόρθωση στις ευρωπαϊκές μετοχές
Αντίθετη στη στρατηγική του «buy the dip» εμφανίζεται η BofA με φόντο το πρώτο ρήγμα που υπήρξε στο ανοδικό αφήγημα των μετοχών, αναμένοντας μάλιστα περαιτέρω διόρθωση.

Αντίθετη στη στρατηγική του «buy the dip» εμφανίζεται η BofA με φόντο το πρώτο «ρήγμα» που υπήρξε στο ανοδικό αφήγημα των μετοχών, αναμένοντας μάλιστα περαιτέρω διόρθωση.

Όπως επισημαίνει η Bank of America, οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών ξεκίνησαν τη χρονιά με ένα έντονο sell off που έφτασε στο 8%, συνεχίζοντας με μια ήπια ανάκαμψη, φτάνοντας έτσι σε επίπεδα κατά 5% χαμηλότερα από τα υψηλά στις αρχές Ιανουαρίου. Οι αναλυτές της BofA εκτιμούν ότι αυτή η υποχώρηση οφείλεται: (α) σε μια άνοδο κατά 50 μ.β στην απόδοση του 10ετούς TIPS των ΗΠΑ (κρατικά ομόλογα που προστατεύονται από τον πληθωρισμό, TIPS), στο προεξοφλητικό επιτόκιο (discount rate) για τις παγκόσμιες μετοχές, στη βάση ενός επιθετικότερου re-pricing ως προς τους χειρισμούς της Fed (β) σε στοιχεία που υποδηλώνουν μια ασθενέστερη από την αναμενόμενη αναπτυξιακή δυναμική, με τον σύνθετο δείκτη PMI των ΗΠΑ να υποχωρεί κατά περισσότερες από 6 μονάδες στις 50,8 τον Ιανουάριο, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ώθηση των μακροοικονομικών αρνητικών εκπλήξεων στις ΗΠΑ και (γ) στις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις (Ουκρανία - Ρωσία).

Στις βάση αυτών, η BofA αναμένει περαιτέρω διόρθωση για τις ευρωπαϊκές μετοχές (με downside risks) και κάπως έτσι διατηρεί την αρνητική της θέση για αυτές, με τις μακροοικονομικές της εκτιμήσεις να συνεπάγονται νέα διόρθωση κατά 8% για τον Stoxx 600 έως τις 430 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, βασική αιτία είναι τα περιθώρια περαιτέρω αύξησης των πραγματικών αποδόσεων των ομολόγων. Η αγορά πλέον κάνει ένα pricing σε λιγότερες από επτά αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ οι οικονομολόγοι της BofA αναμένουν εννέα αυξήσεις, με τους κινδύνους να στρέφονται σε ακόμη περισσότερες αυξήσεις, καθώς οι αυξημένες και έντονες πληθωριστικές πιέσεις, το κλείσιμο του κενού παραγωγής στις ΗΠΑ και ο «επιθετικός» τόνος στη συνεδρίαση της FOMC του Ιανουαρίου υποδηλώνουν ότι η Fed θα μπορούσε να πραγματοποιήσει επτά αυξήσεις μόνο το 2022.

Παράλληλα, η μείωση του ισολογισμού της Fed από φέτος, αναμένεται να ασκήσει περαιτέρω ανοδική πίεση στις πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων. Κατά συνέπεια, η BofA αναμένει περαιτέρω υποχώρηση για το 12μηνο forward P/E του Stoxx 600 από το 15x επί του παρόντος, στο 14,5x έως το τέλος του έτους εξαιτίας ενός αυξανόμενου προεξοφλητικού επιτοκίου, με κίνδυνο ο δείκτης P/E να υποχωρήσει σε επίπεδα χαμηλότερα από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 14x εάν η Fed επιταχύνει περαιτέρω τον κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων.

Παράλληλα, ενώ η εξασθένιση του κύματος της «Όμικρον» αναμένεται να οδηγήσει σε μια ήπια ανάκαμψη βραχυπρόθεσμα, η BofA θεωρεί ότι υφίστανται σημαντικός κίνδυνος για μια εκ νέου επί τα χείρω αναθεώρηση γύρω από τον δείκτη PMI της Ευρωζώνης, δεδομένου ότι: (α) μια περαιτέρω κλιμάκωση της αντιπαράθεσης Ρωσίας - Ουκρανίας και η πιθανή επιβολή κυρώσεων θα μπορούσε να επηρεάσει την αναπτυξιακή δυναμική της Ευρωζώνης, όπως συνέβη το 2014 όταν η παρατεταμένη ένταση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης πιθανότατα συνέβαλε σε μια πτώση 3 μονάδων του δείκτη PMI μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου. Οι οικονομολόγοι της Bank of America βλέπουν επίσης κίνδυνο για επί τα χείρω αναθεώρηση της πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη των ΗΠΑ του 4% φέτος, με ένα μικρότερο πακέτο τόνωσης («Build Back Better») που θα μειώσει την ανάπτυξη κατά 30 - 40 μ.β. Αν και αυτό θα διατηρούσε την ανάπτυξη των ΗΠΑ πάνω από την τάση και, ως εκ τούτου και το «story» των αυξήσεων της Fed, θα πρόσθετε περαιτέρω downside risks για τον PMI της Ευρωζώνης εξαιτίας ενός ασθενέστερου πλαισίου παγκόσμιας ανάπτυξης.

Το consensus «βλέπει» περιθώρια για εκ νέου επιτάχυνση του παγκόσμιου κύκλου ανάπτυξης, υπό τη στήριξη της χαλάρωσης της πολιτικής της Κίνας, της βελτίωσης των συνθηκών της εφοδιαστικής αλυσίδας και της τελευταίας ώθησης από το reopening των οικονομιών καθώς ο κορονοϊός γίνεται ενδημικός. Ωστόσο η BofA εναντιώνεται σε ένα τέτοιο σενάριο τονίζοντας ότι μια τέτοια εκ νέου επιτάχυνση καθίστανται απίθανη.

BofA

Όπως τονίζει η BofA ένας βασικός λόγος στο consensus ανόδου των ευρωπαϊκών μετοχών βασίζεται στην ελπίδα για συνέχιση της υποστήριξης μέσω των ισχυρών εταιρικών κερδών. Ωστόσο, η ανάλυσή της ως προς τα EPS (κέρδη ανά μετοχή) υποδηλώνει ότι το 12μηνο forward EPS του Stoxx 600 έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα μετά από μια ισχυρή ανάκαμψη +50% από τα μέσα του 2020 και αναμένεται να υποχωρήσει κατά 5% στο τέλος του έτους, λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης και των αυξημένων πιέσεων περιθωρίου κέρδους. Μια πτώση 5% στα forward EPS 12 μηνών σε συνδυασμό με μια πτώση 3% στο forward δείκτη P/E 12 μηνών στο 14,5x θα άφηνε τον Stoxx 600 στις 430 μονάδες, ήτοι κατά 8% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider