Ποια είναι τα κύρια ζητήματα που θα διαμορφώσουν το επενδυτικό τοπίο και την απόδοση των βασικών κατηγοριών assets για το 2022; Στο ερώτημα επιχειρεί να απαντήσει η Macquarie Asset Management.
Το Outlook για το 2022 σκιαγραφεί τις προσδοκίες της Macquarie Asset Management για συνεχιζόμενη ισχυρή παγκόσμια ανάπτυξη φέτος αλλά και την άποψη ότι ο παγκόσμιος πληθωρισμός θα κορυφωθεί καθώς οι συνεχιζόμενες αναντιστοιχίες που υπάρχουν μεταξύ ζήτησης και προσφοράς στην οικονομία θα επιλύονται, αν και θα παραμένουν υψηλές καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.
«Μέσα σε αυτούς τους απρόβλεπτους καιρούς, παραμένουμε 'πεισματικά αισιόδοξοι'», ανέφερε ο Ben Way, επικεφαλής του Ομίλου Macquarie Asset Management.
«Το 2022, εκτιμούμε πως θα είναι μια χρονιά όπου η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι και πάλι ισχυρή, αν και είναι πιθανό να υπάρξει μια πιο ήπια τάση στις αρχές του έτους λόγω της μετάλλαξης «Όμικρον». Ο πληθωρισμός θα πρέπει να κορυφωθεί γύρω στα μέσα του έτους, αλλά κατά την άποψή μας είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από τους στόχους της κεντρικής τράπεζας όλο το χρόνο, διατηρώντας έτσι στο επίκεντρο τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό τόσο για τους επενδυτές όσο και για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Θα είναι επίσης ένα έτος συγχρονισμένης αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής και περαιτέρω ταχείας προόδου στην ενεργειακή μετάβαση».
Εξετάζοντας τις μόνιμες επιπτώσεις της πανδημίας, η Macquarie Asset Management προβάλλει την άποψη ότι η επιβράδυνση της παγκοσμιοποίησης, οι πιο δύσκολες πολιτικές επιλογές, η σχετικά ισχυρή αύξηση των μισθών και οι μεγαλύτερες κυβερνήσεις θα καθορίσουν την μετά-πανδημική περίοδο.
Μετοχές
Μετά από τις υψηλές επιδόσεις του περυσινού έτους, οι μετοχές μπορεί να αντιμετωπίσουν κάποια εμπόδια, με την Macquarie Asset Management να εκτιμά ωστόσο ότι οι ευκαιρίες σε αυτή την κατηγορία των assets παραμένουν συναρπαστικές για φέτος. Ωστόσο, οι τεντωμένες αποτιμήσεις σε ορισμένα τμήματα των αγορών, ο συνεχιζόμενος πληθωρισμός, οι πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και η επιβράδυνση της ανάπτυξης σε αγορές όπως η Κίνα, αποτελούν παράγοντες αβεβαιότητας σύμφωνα με τον John Leonard, Global Head of Equities στη Macquarie Asset Management. Ο Leonard, ωστόσο, παραμένει αισιόδοξος. «Παρά τις όποιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα πολιτικά και οικονομικά συστήματα παγκοσμίως, συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχουν λίγα, αν όχι καθόλου, assets που να δείχνουν τόσο ελκυστικά όσο οι μετοχές αυτή τη στιγμή… πιστεύουμε ότι στις τρέχουσες συνθήκες, οι μετοχές προσφέρουν έναν αξιοπρεπή συνδυασμό διαφάνειας, ρευστότητας και δυνατοτήτων ανάπτυξης».
Επενδύσεις σταθερού εισοδήματος
Παρά το τεράστιο σοκ και την αβεβαιότητα που προκλήθηκε από την πανδημία, με τον πληθωρισμό στα ύψη, οι αποδόσεις των παγκόσμιων ομολόγων παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τα πιστωτικά περιθώρια παραμένουν σε «σφιχτά» επίπεδα. Η ζήτηση για αποδόσεις, η οποία καθόρισε την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων τα τελευταία χρόνια, μπορεί να δοκιμαστεί καθώς η άνευ προηγουμένου δημοσιονομική ώθηση αρχίζει να αλλάζει και η στήριξη της νομισματικής πολιτικής περιορίζεται σταδιακά, σύμφωνα με τον Brett Lewthwaite, Chief Investment Officer και Global Head of Fixed Income της Macquarie.
Real Assets
Οι προσδοκίες για μια ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ και για τον πληθωρισμό αναμένεται να λειτουργήσουν ως ουραίοι άνεμοι για τις υποδομές και τα ακίνητα, μετά από ένα έτος κατά το οποίο και οι δύο κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων επέδειξαν ανθεκτικότητα και υπεραπόδοση. Για τον Daniel McCormack, Senior Economist στην Macquarie Asset Management, τα θεμελιώδη μεγέθη του real estate παραμένουν υγιή, με τομείς όπως η βιομηχανία, η ενοικίαση κατοικιών και τα γραφεία να αναμένεται να αποδώσουν το 2022. Παρά την αστάθεια στις αρχές του 2021, οι ισχυρές αποδόσεις και η ανάκαμψη των deal προσφέρουν μια υπόσχεση για το 2022 στον τομέα των υποδομών.
«Κοιτάζοντας το 2022, οι μακροοικονομικές συνθήκες είναι πιθανό να υποστηρίξουν περαιτέρω υγιείς αποδόσεις», λέει ο McCormack. «Και για τις δύο κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, η αύξηση του ΑΕΠ και ο πληθωρισμός είναι βασικοί μοχλοί απόδοσης και με το ΔΝΤ να αναμένει αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ 4,9% φέτος και 3,8% πληθωρισμό, αυτές οι δύο βασικές μεταβλητές είναι πιθανό να παραμείνουν ουραίοι άνεμοι και για τις δύο κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων».