Χρηματιστήριο: Με πρώτο στόχο τη διασφάλιση των 950 μονάδων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Με πρώτο στόχο τη διασφάλιση των 950 μονάδων
Το πάνω χέρι οι πωλητές στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης. Δέλεαρ το επιθετικό profit taking μετά τα πολυετή υψηλά.

Η διασφάλιση των 950 μονάδων αποτελεί τον βασικό στόχο τη σημερινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο μετά και την έντονη διόρθωση που κατέγραψε χθες ο δείκτης Nasdaq.

Η προστασία των 950 μονάδων και ένα τρίτο κλείσιμο υψηλότερα από αυτές θα σηματοδοτήσει μια ισχυρή ζώνη στήριξης για την αναρρίχηση του ΧΑ προς υψηλότερα επίπεδα και στις 970 μονάδες. Η πορεία που καταγράφει το ΧΑ είναι από μια περίοδο πολύμηνης συσσώρευσης σε ένα στενό εύρος διακύμανσης και με εξαιρετικά χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, σε μια ευρύτερη αλλαγή εικόνας με μεγάλη ένταση ανοδικής κίνησης.

Φυσικά, αυτή η εκτόνωση της αγοράς είχε ως αφετηρία τον τραπεζικό κλάδο που αναλαμβάνοντας θέση οδηγού πυροδότησε επιθετικές τοποθετήσεις από τα χαρτοφυλάκια στο ευρύτερο φάσμα της αγοράς, με μεγαλύτερη έμφαση στους δεικτοβαρείς τίτλους. Τα ισχυρά θεμελιώδη σε σημαντικό μέρος των εισηγμένων αλλά και το υψηλό discount του τραπεζικού κλάδου αλλά και άλλων σε σύγκριση με τους ευρωπαϊκούς αποτέλεσαν τους βασικούς μοχλούς για την ετεροχρονισμένη αφύπνιση της αγοράς. Σε αυτή τη βάση έγινε το 6/7 σε επίπεδο ανοδικών συνεδριάσεων και υπό τη συνοδεία 62,42 μονάδων από τις αρχές του έτους, το Χρηματιστήριο αναρριχήθηκε στις 955,76 μονάδες, «βλέποντας» καλύτερα τις 1.000 μονάδες.

Το σημαντικότερο ωστόσο είναι το rotation που καταγράφηκε και η δυναμική και ενεργοποίηση των χαρτοφυλακίων στο να λάβουν θέσεις με φόντο τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας, τα ισχυρά business plan των ομίλων αλλά και των projects που εντάσσονται στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και αφορούν ομίλους κατά κύριο λόγο του κατασκευαστικού κλάδου και της πληροφορικής. Επιπλέον, αν και η εγχώρια αγορά είναι ιδιαίτερα ρηχή και ευάλωτη με ότι συνεπάγεται αυτό για την εμφάνιση σημείων εγκλωβισμού, ο κίνδυνος παραμένει περιορισμένος.

Στα της σημερινής συνεδρίασης, η μάχη γίνεται στις τράπεζες μέσω του εντονότερου profit taking και ειδικά στη Eurobank που δείχνει στο πρώτο τέταρτο να πιέζεται στη στήριξη του 1 ευρώ. Στο -1,55% κινείται η ΕΤΕ και στα 3,179 ευρώ με την Alpha Bank στο -0,96% και στα 1,237 ευρώ. Ηπιότερες απώλειες για την Πειραιώς στο -0,4% και στα 1,40 ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,63% στις 949,76 μονάδες με τον τζίρο στα 3,09 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει απώλειες 0,57% στις 2.298 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες 1,05% στις 642 μονάδες.

Εντονότερη κατοχύρωση κερδών και στο ΟΤΕ που έφτασε σε πολυετή υψηλά αλλά και Jumbo μετά το ράλι.

Κρατιούνται οι Aegean, Coca Cola και ΕΥΔΑΠ, ενώ ήπια άνοδο στο 0,10% καταγράφει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider