Εβδομαδιαία άνοδος κοντά στο 5% για το πετρέλαιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εβδομαδιαία άνοδος κοντά στο 5% για το πετρέλαιο
Παρά την πτώση σε ημερήσιο επίπεδο, το πετρέλαιο κατέγραψε κέρδη κοντά στο 5% για την εβδομάδα. 

Με πτώση έκλεισε η συνεδρίαση της Παρασκευής για το πετρέλαιο, καθώς οι τιμές επηρεάστηκαν από τις αναταραχές στο Καζακστάν και τις διακοπές λειτουργίας στη Λιβύη. Όμως παρά την πτώση σε ημερήσιο επίπεδο, το πετρέλαιο κατέγραψε κέρδη κοντά στο 5% για την εβδομάδα.

«Η πολιτική κατάσταση στο Καζακστάν γίνεται όλο και πιο τεταμένη», ανέφερε η Commerzbank αναφερόμενη στο μέλος του ΟΠΕΚ+ το οποίο παράγει σήμερα 1,6 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

Παράλληλα, η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη μειώνεται κατά περισσότερα από 500.000 βαρέλια την ημέρα λόγω της συντήρησης του αγωγού και της διακοπής των εργασιών στα κοιτάσματα πετρελαίου.

Η ανησυχία για την προσφορά επιδεινώνεται από την πολιτική που ακολουθεί ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος προσθέτει λελογισμένες ποσότητες στην αγορά. «Βλέποντας τα σημάδια ότι η ζήτηση αντέχει στη μετάλλαξη "Όμικρον", τα χαμηλά αποθέματα και την αυξανόμενη ευπάθεια της αγοράς σε διαταραχές του εφοδιασμού, θεωρούμε ότι υπάρχει ανάγκη για περισσότερα βαρέλια από την πλευρά του ΟΠΕΚ+», ανέφερε η JP Morgan ενώ προέβλεψε ότι οι τιμές του Brent θα ανέλθουν κατά μέσο όρο στα 88 δολάρια το βαρέλι το 2022, από τα 70 δολάρια πέρυσι.

Εν τω μεταξύ, ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, η Σαουδική Αραβία, μείωσε την επίσημη τιμή πώλησης για όλες τις ποιότητες αργού πετρελαίου που πουλά στην Ασία τον Φεβρουάριο κατά τουλάχιστον 1 δολάριο το βαρέλι, δήλωσαν την Πέμπτη τρεις πηγές με γνώση του θέματος.

Η τιμή του WTI, παραδόσεως Φεβρουαρίου υποχώρησε κατά 56 σεντς ή κατά 0,7% στα 78,90 δολ. το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Η τιμή του brent, παραδόσεως Μαρτίου, έχασε 24 σεντς ή 0,3% στα 81,75 δολάρια το βαρέλι.

Η τιμή της βενζίνης παραδόσεως Φεβρουαρίου έπεσε 0,2% στα 2.299 δολάρια το γαλόνι, κλείνοντας την εβδομάδα υψηλότερα κατά 3,3%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider