Με μεγάλα κέρδη το πετρέλαιο, στον απόηχο των αποφάσεων του ΟΠΕΚ+

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με μεγάλα κέρδη το πετρέλαιο, στον απόηχο των αποφάσεων του ΟΠΕΚ+
Λίγο πριν από τα 77 δολάρια ανά βαρέλι το αμερικανικό αργό, κοντά στα 78 δολάρια ανά βαρέλι το Brent.

Με ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσαν τη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας τα συμβόλαια του πετρελαίου, στον απόηχο των αποφάσεων του ΟΠΕΚ+.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα τα μέλη του Οργανισμού αποφάσισαν να εμμείνουν στο υφιστάμενο σχέδιο για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως τον Φεβρουάριο, καθώς αναμένουν πως ο αντίκτυπος της παραλλαγής Όμικρον στη ζήτηση θα είναι βραχυπρόθεσμος.

Ξεκινώντας από τον Αύγουστο, κάθε μήνα ο ΟΠΕΚ+ αύξανε τον στόχο για την παραγωγή κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα. Οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει πιέσεις στην ομάδα, η οποία περιλαμβάνει και τη Ρωσία, να αυξηθεί περαιτέρω η παραγωγή ούτως ώστε να στηρίξει την ανάκαμψη μετά την πανδημία και να «αποθερμάνει» τις τιμές που έχουν φτάσει κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι. Ο ΟΠΕΚ+, ωστόσο, εκτιμά πως η αγορά είναι ισορροπημένη και δεν χρειάζεται επιπλέον πετρέλαιο.

Μιλώντας στο MarketWatch, επικεφαλής αναλύτρια εμπορευμάτων του Capital Economics, Καρολίν Μπέιν, δήλωσε πως «μέχρι σήμερα οι κυβερνήσει των κρατών δεν έχουν λάβει αποφάσεις για αυστηρά lockdown και περιορισμούς στα ταξίδια που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη ζήτηση του πετρελαίου».

Σε αυτό το πλαίσιο, τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Φεβρουαρίου, ενισχύθηκαν 1,2% ή 91 σεντς στα 76,99 δολάρια ανά βαρέλι.

Τα συμβόλαια του Brent, παράδοσης Φεβρουαρίου, κέρδισαν 1,25% ή 99 σεντς στα 79,97 δολάρια ανά βαρέλι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Reuters: Ο ΟΠΕΚ+ δεν υποκύπτει στις πιέσεις των ΗΠΑ και διατηρεί τη στρατηγική παραγωγής πετρελαίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider