Στην «αυγή» της χρονιάς οι ευρωαγορές αψήφησαν τις ανησυχίες για την Όμικρον

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην «αυγή» της χρονιάς οι ευρωαγορές αψήφησαν τις ανησυχίες για την Όμικρον
«Ποδαρικό» με το δεξί έκαναν για το 2022 οι ευρωπαϊκές αγορές με τον Stoxx να κλείνει την συνεδρίαση της Δευτέρας με κέρδη 0,50% στις 490,24 μονάδες.

«Ποδαρικό» με το δεξί έκαναν για το 2022 οι ευρωπαϊκές αγορές με τον Stoxx να κλείνει την συνεδρίαση της Δευτέρας με κέρδη 0,50% στις 490,24 μονάδες, αψηφώντας το κλίμα ανησυχίας και αβεβαιότητας που διεθνώς κυριεύει τον κόσμο για την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον σε επίπεδα ρεκόρ για τα κρούσματα.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 0,86% στις 16.020 μονάδες, ενώ στη Γαλλία ο CAC 40 κέρδισε 0,90% στις 7.217 μονάδες. Στην Ιταλία ο FTSE MIB, έκλεισε στο +1,40% και τις 27.730 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 κατέγραψε άνοδο 0,63% στις 8.768 μονάδες.

Οι αγορές σε Ην. Βασίλειο και Ιρλανδία παρέμειναν κλειστές για την αργία της Πρωτοχρονιάς.

Η νέα χρονιά ξεκίνησε με τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα γύρω από την πανδημία του κορονοϊού. Η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον έφερε χιλιάδες ακυρώσεις πτήσεων στη διάρκεια των εορτών ενώ ανάγκασε ορισμένες επιχειρήσεις και σχολεία να κλείσουν προσωρινά. Πολλές μεγάλες τράπεζες της Wall Street ζήτησαν από τους υπαλλήλους τους να εργαστούν εξ αποστάσεως τις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου.

Ο πληθωρισμός και η νομισματική πολιτική αναμένεται επίσης να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο το 2022, καθώς οι επενδυτές αναμένουν πολλαπλές αυξήσεις επιτοκίων από την Fed με στόχο να μπει φρένο στις αυξήσεις τιμών για τους καταναλωτές.

Η ατζέντα της ημέρας περιλαμβάνει τα στοιχεία για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο αλλά και τις νέες ταξινομήσεις οχημάτων σε Ισπανία, Βέλγιο και Δανία για τον Δεκέμβριο.

Μάκρο

Ισχυρή διατηρήθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη στα τέλη του 2021, καθώς τα εργοστάσια εκμεταλλεύτηκαν την άμβλυνση των προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού και προμηθεύτηκαν πρώτες ύλες με ρυθμό ρεκόρ. Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της IHS Markit, ο μεταποιητικός PMI υποχώρησε στις 58 μονάδες τον Δεκέμβριο, από τις 58,4 τον Νοέμβριο, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία. Ο δείκτης παραγωγής παρέμεινε σταθερός στις 53,8 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider