Με το... δεξί η νέα χρονιά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (upd)

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με το... δεξί η νέα χρονιά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (upd)
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx κερδίζει 0,6% στις 490,7 μονάδες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12:30

Με κέρδη υποδέχονται το 2022 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx κερδίζει 0,6% στις 490,7 μονάδες.

Στις επιμέρους αγορές, ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο 0,9% στις 16.028 μονάδες, ενώ στη Γαλλία ο CAC 40 κερδίζει 1,07% στις 7.230 μονάδες. Στην Ιταλία ο FTSE MIB, κινείται στο +1,04% και τις 27.632 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 καταγράφει άνοδο 0,8% στις 8.785 μονάδες.

Οι αγορές σε Ην. Βασίλειο και Ιρλανδία παραμένουν κλειστές για την αργία της Πρωτοχρονιάς, που σημαίνει ότι ο όγκος των συναλλαγών στις ευρωαγορές θα είναι μειωμένος σήμερα.

Η νέα χρονιά ξεκινά με τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα γύρω από την πανδημία του κορονοϊού. Η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον έφερε χιλιάδες ακυρώσεις πτήσεων στη διάρκεια των εορτών ενώ ανάγκασε ορισμένες επιχειρήσεις και σχολεία να κλείσουν προσωρινά. Πολλές μεγάλες τράπεζες της Wall Street ζήτησαν από τους υπαλλήλους τους να εργαστούν εξ αποστάσεως τις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου.

Ο πληθωρισμός και η νομισματική πολιτική αναμένεται επίσης να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο το 2022, καθώς οι επενδυτές αναμένουν πολλαπλές αυξήσεις επιτοκίων από την Fed με στόχο να μπει φρένο στις αυξήσεις τιμών για τους καταναλωτές.

Η ατζέντα της ημέρας περιλαμβάνει τα στοιχεία για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο αλλά και τις νέες ταξινομήσεις οχημάτων σε Ισπανία, Βέλγιο και Δανία για τον Δεκέμβριο.

Μάκρο

Ισχυρή διατηρήθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη στα τέλη του 2021, καθώς τα εργοστάσια εκμεταλλεύτηκαν την άμβλυνση των προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού και προμηθεύτηκαν πρώτες ύλες με ρυθμό ρεκόρ. Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της IHS Markit, ο μεταποιητικός PMI υποχώρησε στις 58 μονάδες τον Δεκέμβριο, από τις 58,4 τον Νοέμβριο, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία. Ο δείκτης παραγωγής παρέμεινε σταθερός στις 53,8 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider