Αγορές | Ξένα Χρηματιστήρια
28-12-2021 | 14:25

Μεγάλη εισροή για ETF που ποντάρει σε μετοχές Τουρκίας λόγω λίρας

Newsroom
Μοιράσου το
Μεγάλη εισροή για ETF που ποντάρει σε τουρκικές μετοχές λόγω λίρας
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ένα ETF που επικεντρώνεται σε τουρκικές μετοχές σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια εισροή σε διάστημα άνω των τριών ετών την περασμένη εβδομάδα, καθώς τα μέτρα της τουρκικής κυβέρνησης για την τόνωση του εξασθενημένου νομίσματος πυροδότησαν το μεγαλύτερο ράλι για τη λίρα εδώ και δεκαετίες.

Αναλυτικότερα, το iShares MSCI Turkey ETF των 354 εκατ. δολαρίων, γνωστό ως TUR, κατέγραψε εισροές 25 εκατ. δολαρίων στις 20 Δεκεμβρίου, τις περισσότερες σε ημερήσια βάση από τον Αύγουστο του 2018, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Οι αναλυτές, ωστόσο, είναι διχασμένοι για το εάν αυτό σημαίνει πως οι επενδυτές διακρίνουν μια ευκαιρία μετά και την πρόσφατη πτώση του νομίσματος ή αν οι χρηματιστές δημιουργούν το fund για όσους θέλουν να ποντάρουν κατά των τουρκικών επιχειρήσεων σορτάροντας.

«Ίσως η αγορά γνώρισε μικρή ανάκαμψη και ο κόσμος αγοράζει στον πάτο προσπαθώντας να προλάβει την άνοδο», εκτίμησε ο  Athanasios Psarofagis, αναλυτής ETF του Bloomberg Intelligence. Η εισροή, ωστόσο, ενδέχεται να αντικατοπτρίζει επίσης τη ζήτηση από επενδυτές που θέλουν να σορτάρουν τον χρηματιστηριακό δείκτη, σε μια συναλλαγή που είναι γνωστή ως «create to lend» (πρώτα δημιούργησε για να δανειστείς μετά). 

H τιμή της μετοχής του TUR πήρε την ανιούσα μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για τη λίρα. Το νόμισμα έχει χάσει πάνω από το 20% της αξίας του έναντι του δολαρίου από τον Σεπτέμβριο, οπότε η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε να μειώνει τα κόστη δανεισμού εν μέσω του ολοένα και διογκούμενου πληθωρισμού. Έκτοτε τα τουρκικά assets παρουσιάζουν μεγάλα σκαμπανεβάσματα, με τη μεταβλητότητα της περασμένης εβδομάδας να ενεργοποιεί τους αυτόματους διακόπτες (circuit breakers) στο χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης του τουρκικού χρηματιστηρίου BIST 100 έχει υποχωρήσει σχεδόν 20% σε όρους δολαρίων το 2021.

Φώτο: Getty Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.