Χριστουγεννιάτικη «βουτιά» στις ευρωαγορές υπό το βάρος της Όμικρον

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χριστουγεννιάτικη «βουτιά» στις ευρωαγορές υπό το βάρος της Όμικρον
Οι νέοι περιορισμοί λόγω της έξαρσης της Όμικρον φέρνουν ανησυχίες στους Ευρωπαίους επενδυτές, λίγες μόλις ημέρες πριν τα Χριστούγεννα. Σε πτώση τα χρηματιστήρια σε όλη την ήπειρο.

Τελευταία ενημέρωση 16:25

Λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και η εξάπλωση της Όμικρον «χτυπά» για τα καλά τις ευρωπαϊκές αγορές, με τον Stoxx 600 στο ξεκίνημα της νέας εβδομάδας να κατρακυλά, καθώς το επενδυτικό κλίμα επηρεάζεται αρνητικά από το νέο γύρο μέτρων καραντίνας που έχει ήδη ξεκινήσει από τις κυβερνήσεις.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 διολισθαίνει 1,38% στις 467,36 μονάδες. Ο Eurostoxx 50 χάνει 1,39% στις 4.103 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί κατά 1,87% στις 15.239 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει πτώση 0,97% στις 7.199 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει απώλειες 0,95% στις 6.860 μονάδες.

Από την άλλη, στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο καταγράφει απώλειες 1,84% στις 26.120 μονάδες, και στη Μαδρίτη ο IBEX 35 υποχωρεί κατά 0,98% στις 8.229 μονάδες.

Η Ολλανδική κυβέρνηση επέβαλλε καθολικό λοκντάουν την Κυριακή, έως τα μέσα Ιανουαρίου, ενώ η ίδια πιθανότητα δεν αποκλείεται για μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες εν τω μέσω της εορταστικής περιόδου.

Στη Γερμανία, επίσης, από σήμερα, μόνο Γερμανοί πολίτες ή διαμένοντες μόνιμα στη χώρα, ή ταξιδιώτες transit, θα επιτρέπονται να εισέρχονται στην Γερμανία, με όλους τους αφιχθέντες να υποχρεούνται σε 14ήμερη καραντίνα. Αντίστοιχοι ταξιδιωτικοί περιορισμού έχουν επιβληθεί στη Δανία, την Νορβηγία και την Γαλλία. Στην Αυστρία θα επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα μόνο σε εμβολιασμένους.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, κατά τόπους καταγράφονται ρεκόρ κρουσμάτων.

Την Δευτέρα, αναμένεται να ανακοινωθούν οικονομικά στοιχεία για την Ευρωζώνη.

Η εικόνα στην Ασία

Απώλειες καταγράφηκαν και στις συναλλαγές στα ασιατικά χρηματιστήρια, με την Ιαπωνία να «πρωτεύει» στην πτώση, με το Nikkei 225 να υποχωρεί 2,13%. Στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 έχασε 0,16%. Στην Κίνα ο Shanghai διολίσθησε 1,07% και ο SZSE Component κατρακύλησε 2,01%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider