Αγορές | Ξένα Χρηματιστήρια
17-12-2021 | 18:57

Αρνητικό κλείσιμο στις ευρωαγορές, για την εβδομάδα των κεντρικών τραπεζών

Newsroom
Μοιράσου το
Αρνητικό κλείσιμο στις ευρωαγορές, για την εβδομάδα των κεντρικών τραπεζών
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Με αρνητικά πρόσημα ολοκλήρωσαν την Παρασκευή τα περισσότερα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε μια εβδομάδα όπου οι επενδυτές εστίασαν την προσοχή τους στις ανακοινώσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών.

Τα όσα ανακοίνωσαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) και η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) υπογράμμισαν την πρόθεση των αξιωματούχων τους να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις αλλά και την ασάφεια για τις επόμενες κινήσεις των τραπεζών για την αύξηση των επιτοκίων όπως από την πλευρά της ΕΚΤ και της Fed.

Το αίσθημα αβεβαιότητας μεταξύ των επενδυτών ενισχύει και η αναζωπύρωση της πανδημίας του κορονοϊού στην Ευρώπη, ιδιαίτερα υπό την έξαρση της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον. Τα επιδημιολογικά δεδομένα ανεβάσουν τις πιθανότητες για λήψη νέων αυστηρών περιοριστικών μέτρων από τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 απώλεσε 0,54% στις 473,90 μονάδες.

O Euro Stoxx 50 διολίσθησε 0,99% στις 4.160 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,09% στις 7.267 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε 0,67% στις 15.531 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 έχασε 1,12% στις 4.160 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έπεσε 0,64% στις 26.610 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη έγραψε απώλειες 0,82% στις 8.311 μονάδες.

Μάκρο

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 6 μηνών υποχώρησε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία για τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία του οικονομικού ινστιτούτου Ifo, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες στην ισχυρότερα δύναμη της Ευρωζώνης για την αναζωπύρωση του κορονοϊού και για τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Ειδικότερα, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 94,7 μονάδες έναντι των 96,6 μονάδων για τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 95,3 μονάδες. Πρόκειται για τη χαμηλότερη μέτρηση από τον Ιούνιο του 2021.

Με υπερδιπλάσιο ρυθμό από αυτό που είχε προβλεφθεί προηγουμένως θα αυξηθεί ο πληθωρισμός στην Ισπανία για το 2022, σύμφωνα με την τελική έκθεση της κεντρικής τράπεζας της χώρας που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η τράπεζα εκτιμά πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα διαμορφωθεί στο 3,7% το 2022 έτους, προτού αρχίσει να υποχωρεί από το 2023 φτάνοντας στο 1,2%. Οι κύριοι λόγοι αύξησης εντοπίζονται στα προβλήματα της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και στην αύξηση των ενεργειακών τιμών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.