Ισπανία: Υπερδιπλάσιο πληθωρισμό για το 2022 αναμένει η κεντρική τράπεζα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισπανία: Υπερδιπλάσιο πληθωρισμό για το 2022 αναμένει η κεντρική τράπεζα
Αναθεωρήθηκε προς τα κάτω η εκτίμηση για την ανάπτυξη του Ισπανικού ΑΕΠ το 2021, στο 4,5% από 6,3% προηγουμένως.

Με υπερδιπλάσιο ρυθμό από αυτό που είχε προβλεφθεί προηγουμένως θα αυξηθεί ο πληθωρισμός στην Ισπανία για το 2022, σύμφωνα με την τελική έκθεση της κεντρικής τράπεζας της χώρας που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η τράπεζα εκτιμά πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα διαμορφωθεί στο 3,7% το 2022 έτους, προτού αρχίσει να υποχωρεί από το 2023 φτάνοντας στο 1,2%. Οι κύριοι λόγοι αύξησης εντοπίζονται στα προβλήματα της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και στην αύξηση των ενεργειακών τιμών.

Ο επικεφαλής της τράπεζας, Όσκαρ Άρτσε, ανέφερε κατά την παρουσίαση της έκθεσης πως «από την άνοιξη του 2022, εάν οι τιμές της ενέργειας υποχωρήσουν, θα αρχίσουμε να βλέπουμε μείωση του πληθωρισμού». Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι τιμές στην Ισπανία είναι πιο ευάλωτες στα ενεργειακά κόστη απ' ότι σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Ακόμα, η κεντρική τράπεζα μείωσε στο 4,5% την πρόβλεψη της για ανάπτυξη του ισπανικού ΑΕΠ εντός του 2021 έναντι ανάπτυξης 6,3% που ανέμενε προηγουμένως.

Για το 2022, εκτιμά πως η ισπανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 5,4% και πως η κορύφωση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας θα γίνει στις αρχές του επόμενου έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Bundesbank: Αναβαθμίζει τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό της Γερμανίας -«Εγρήγορση», ζητά ο Weidmann

gazzetta
gazzetta reader insider insider