Αγορές | Ξένα Χρηματιστήρια
17-12-2021 | 09:17

BlackRock: Είναι νωρίς ακόμη για να επενδύσετε σε ομόλογα και νομίσματα της ανατολικής Ευρώπης

Newsroom
Μοιράσου το
BlackRock: Είναι νωρίς ακόμη για να επενδύσετε σε ομόλογα και νομίσματα της ανατολικής Ευρώπης
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η BlackRock προειδοποιεί τους επενδυτές να μην επιστρέψουν τόσο γρήγορα στα ομόλογα της ανατολικής Ευρώπης παρά τα ολοένα και πιο μεγάλα premiums που εμφανίζουν έναντι του γερμανικού χρέους.

Το selloff σε κρατικά ομόλογα της Τσεχίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας θα συνεχιστεί το επόμενο έτος καθώς οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια προτού ο πληθωρισμός επιταχυνθεί κι άλλο, σύμφωνα με την Beata Harasim, ανώτερη επενδυτική στρατηγική αναλύτρια της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο.

Τα νομίσματα της περιοχής -που συνήθως ευθυγραμμίζονται με το ευρώ- είναι επίσης πιθανό να αποδυναμωθούν το 2022, όταν η Federal Reserve θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, κίνηση η οποία θα στηρίξει το δολάριο, είπε σε συνέντευξή της στο Bloomberg. 

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι εντοπίζεται αξία στις αποδόσεις της περιοχής, δεδομένης της μακροοικονομικής εικόνας και του τι πρέπει ακόμη να κάνουν οι κεντρικές τράπεζες», είπε η Harasim από το Λονδίνο. «Αν και τα επιτόκια έχουν σημειώσει μεγάλη μεταβολή και τα spread έναντι των γερμανικών ομολόγων είναι πολύ μεγάλα, δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να περάσουμε στην άλλη πλευρά της συναλλαγής».

Ο πληθωρισμός σε ολόκληρη την περιοχή ήταν ήδη αρκετά υψηλός μετά την πανδημία με την ισχυρή δημοσιονομική στήριξη να δίνει περαιτέρω ώθηση στις τιμές και να συσφίγγει την αγορά εργασίας. Ο συνδυασμός του σοκ στις τιμές των εμπορευμάτων και των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας έκαναν τα πράγματα χειρότερα, είπε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.