Τέλος στο θετικό σερί της Wall Street, πριν από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τέλος στο θετικό σερί της Wall Street, πριν από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Τριψήφιες απώλειες για τον Nasdaq την Πέμπτη, με τις δηλώσεις Μπάιντεν να ανησυχούν τους επενδυτές.

Σε νευρικό κλίμα έκλεισε την προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας η Wall Street, με τους επενδυτές να εμφανίζονται ανήσυχοι για την αύξηση των τιμών στις ΗΠΑ και τις επιπτώσεις τους στην πορεία ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, βάζοντας τέλος στο 3ήμερο θετικό σερί που ξεκίνησε από την περασμένη Δευτέρα.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones έμεινε αμετάβλητος στις 35.754 μονάδες.

Ο S&P 500 υποχώρησε 0,68% ή 32,11 μονάδες στις 4.669 μονάδες.

Ο Nasdaq διολίσθησε 1,71% ή 269,6 μονάδες στις 15.517 μονάδες, φτάνοντας σε χαμηλό εβδομάδας.

Σε δήλωση του, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, «έδειξε» σε περαιτέρω άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή στην αμερικανική οικονομία, που βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Εν όψει των στοιχείων του πληθωρισμού στις ΗΠΑ κατά τον Νοέμβριο, που θα ανακοινωθούν το μεσημέρι της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας), ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε πως «τις τελευταίες εβδομάδας καταγράφουμε μια μείωση των των ενεργειακών τιμών, όπως φαίνεται και από τις τιμές της βενζίνης σε ορισμένες πολιτείες.

Μια μέτρηση που θα δείχνει νέα αύξηση των τιμών καταναλωτή στην αμερικανική οικονομία να αναμένεται να φέρει πιέσεις στην ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας (Fed) για άμεσο περιορισμό της υποστηρικτικής πολιτικής μέσω της μείωσης (tapering) του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων.

Σημειώνεται πως την ερχόμενη εβδομάδα συνεδριάσει το Δ.Σ. της Fed, απ' όπου και αναμένονται οι ανακοινώσεις για τα επόμενα βήματα της τράπεζας.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Στο Μπάφαλο δημιουργήθηκε το πρώτο συνδικάτο εργαζομένων της Starbucks στις ΗΠΑ, μετά από σχετική ψηφοφορία των υπαλλήλων της γνωστής αλυσίδα καφέ.

Σύμφωνα με το CNBC, είναι η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια εργαζομένων του κολοσσού της εστίασης στις ΗΠΑ για συνδικαλιστική εκπροσώπηση και η εξέλιξη θα μπορούσε να «απλωθεί» και στο σύνολο του κλάδου στη χώρα.

Εμπορεύματα

Με πτώση κινήθηκε για την προτελευταία συνεδρίαση της βδομάδας η τιμή του χρυσού, με το πολύτιμο μέταλλο να «πληγώνεται» από την ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου.

Τα συμβόλαια του χρυσού, παράδοσης Φεβρουαρίου, έπεσαν για πρώτη φορά μετά από 3 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, χάνοντας 8,80 δολάρια ή 0,5% στα 1.776,70 δολάρια ανά ουγγιά.

Με έντονες απώλειες ολοκλήρωσαν την προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι τιμές του πετρελαίου, με τους επενδυτές του «μαύρου χρυσού» να προχωρούν σε κατοχύρωση των σημαντικών κερδών που σημειώθηκαν χθες όταν και το αμερικανικό αργό έφτασε σε υψηλό 2 εβδομάδων.

Πέρα από τη διόρθωση από τα κέρδη της Τετάρτης, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν και λόγω της δήλωσης για το ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δεν εξετάζει το μέτρο απαγόρευσης των εξαγωγών πετρελαίου από τις ΗΠΑ ώστε με αυτό τον τρόπο να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων.

Μάκρο

Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα διαμορφώθηκαν σε 184.000 από 227.000 προηγουμένως και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 220.000.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο των νέων αιτήσεων των τελευταίων 52 ετών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διορθωτικές κινήσεις στην Wall Street, με την προσοχή στον πληθωρισμό των ΗΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider