Οι αγοραστές επανήλθαν δυναμικά στη Wall Street αφήνοντας πίσω τη Black Friday

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι αγοραστές επανήλθαν δυναμικά στη Wall Street αφήνοντας πίσω τη Black Friday
Ισχυρή άνοδος για S&P 500 και Nasdaq. Ώθηση στην αγορά πρόσφεραν και οι δηλώσεις Μπάιντεν.

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες της Wall Street τη Δευτέρα, με τους επενδυτές να επιστρέφουν δυναμικά σε S&P 500 και Nasdaq, ύστερα από τις κατακόρυφες απώλειες που σημειώθηκαν στην «λειψή» συνεδρίασης της Παρασκευής λόγω των ανησυχιών για την μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού.

Έτσι, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,68% ή 236 μονάδες στις 35.135 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε έντονη άνοδο 1,32% ή 60,65 μονάδες στις 4.665 μονάδες και ο Nasdaq έκλεισε με κέρδη 1,88% ή 291,18 μονάδες στις 15.782 μονάδες. «Ράλι» κατέγραψε η μετοχή της Moderna κλείνοντας στο +11,8% και στα 368,51 δολάρια, ενώ στο βιομηχανικό δείκτη ξεχώρισαν η Saleforce με κέρδη 4,41% και η UnitedHealth στο 2,75%.

Παράλληλα, το 10ετές αμερικανικό ομόλογο ενισχύθηκε ελαφρώς στο 1,512%.

Αξίζει να σημειωθεί πως ώθηση στην αγορά έδωσαν και οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν που επιδίωξε να καθησυχάσει τους Αμερικανούς ότι οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες να διαχειριστούν τη νέα μετάλλαξη Όμικρον. Ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει λόγος για πανικό» μπροστά στην εξάπλωσή της, σε μια ομιλία που εκφώνησε από τον Λευκό Οίκο.

«Αυτή η μετάλλαξη είναι λόγος ανησυχίας, όχι λόγος πανικού», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν. Άλλωστε, ο Λευκός Οίκος εργάζεται με τις φαρμακοβιομηχανίες Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson για την ανάπτυξη ενδεχόμενων σχεδίων, εφόσον χρειαστούν, για την αντιμετώπιση της Όμικρον, επισήμανε ο ίδιος.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους κάλεσε τους Αμερικανούς να εμβολιαστούν και να κάνουν τις αναμνηστικές δόσεις τους, όπως και να φορούν μάσκα στους εσωτερικούς και σε δημόσιους χώρους, εκτιμώντας πως «αργά ή γρήγορα» αυτή η νέα παραλλαγή θα εμφανιστεί επίσης στις ΗΠΑ.

Στο επίκεντρο της προσοχής για την τρέχουσα εβδομάδα θα τεθεί το κατά πόσο η Όμικρον μπορεί να αλλάξει τον σχεδιασμό της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για την άρση των υποστηρικτικών μέτρων στην αμερικανική οικονομία.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Την παραίτησή του από την θέση του CEO της Twitter υπέβαλε ο Τζακ Ντόρσεϊ, με την αποχώρησή του να έχει άμεση ισχύ. Όπως αναφέρει το δίκτυο CNBC, τον 45χρονο Ντόρσεϊ θα αντικαταστήσει ο μέχρι πρότινος διευθυντής τεχνολογίας της Twitter, Παράγκ Αγκραουάλ, ενώ σημειώνεται πως η αμερικανική Eπιτροπή Kεφαλαιαγοράς (SEC) προχώρησε σε προσωρινή αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της Twitter όταν δημοσιεύτηκαν οι πρώτες αναφορές για την παραίτηση Ντόρσεϊ.

Η Pfizer εκτιμά πως θα καταφέρει να παράξει έως και 80 εκατ. χάπια κατά του κορονοϊού μέχρι το τέλος του 2021, όπως μετέδωσε το CNBC. Η προηγούμενη εκτίμηση της φαρμακευτικής εταιρείας έθετε ως στόχο την παραγωγή 50 εκατ. χαπιών μέχρι το τέλος του 2021 και ακόμα 21 εκατ. χάπια μέχρι το α' εξάμηνο του 2022.

Μάκρο

Ραγδαία αύξηση κατέγραψαν οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ για τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η αμερικανική ένωση κτηματομεσιτών.

Ειδικότερα, σε μηνιαίο επίπεδο οι πωλήσεις αυξήθηκαν 7,5% έναντι συρρίκνωσης 2,4% τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια άνοδο στο 1%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider