«Βγάζει» άμυνες στις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Βγάζει» άμυνες στις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο
Μερική κατοχύρωση κερδών σε δεικτοβαρείς τίτλους. Προβληματίζει ο χαμηλός τζίρος.

Τελευταία ενημέρωση 15:30

Profit taking καταγράφεται στο Χρηματιστήριο, με ξεκάθαρη γραμμή στον τραπεζικό κλάδο αλλά και σε δεικτοβαρείς τίτλους.

Παράλληλα, όπως έχει αναλύσει το insider.gr η επιτυχημένη ολοκλήρωση της ΑΜΚ της ΔΕΗ, αλλά και το κλείσιμο κερδοφόρων θέσεων σε ισχυρούς τίτλους δημιουργεί συνθήκες επανατοποθέτησης κεφαλαίων, υπό προϋποθέσεις βελτίωσης των συνθηκών της αγοράς. Ωστόσο, με την πανδημία να δείχνει «ξανά τα δόντια της» στη χώρα, επανέρχεται το συναίσθημα της αβεβαιότητας για την ενεργοποίηση περαιτέρω μέτρων, ενώ και η κυβέρνηση νιώθει την πίεση σχετικά με τους χειρισμούς.

Παράλληλα, στη σημερινή συνεδρίαση οι αγοραστές δείχνουν να χάνουν έδαφος από το στόχο των 910 μονάδων, ενώ διατηρούνται οι 900 , τη στιγμή που στις τράπεζες καταγράφεται profit taking με υψηλότερες πιέσεις στην Τράπεζα Πειραιώς και σε Alpha Bank, ΕΤΕ, τη στιγμή που βγαίνουν άμυνες στη Eurobank. Ο τραπεζικός έδειξε να «ξεφουσκώνει» των από τις 600 μονάδες με «ανάσες» για πιθανή εκ νέου διεκδίκηση και υπέρβαση των 600 μονάδων που μένει να φανεί και στις επόμενες συνεδριάσεις αν μπορεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα από αυτό το όριο για να κινηθεί μέχρι τις 640 μονάδες.

Έτσι, στη σημερινή συνεδρίαση, ο ΓΔ υποχωρεί προς τα επίπεδα των 900 μονάδων με πτώση 0,6% στις 903,14 μονάδες, με τον τζίρο ιδιαίτερα περιορισμένο και χαμηλότερα των 40 εκατ. ευρώ, λίγο μετά τις 15:30, ήτοι στα 38,5 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 υποχωρεί κατά 0,73% στις 2.184 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός διορθώνει κατά 1,07% στις 593,85 μονάδες, μαζεύοντας τις απώλειες.

Από τις τράπεζες, Πειραιώς και ΕΤΕ δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις με απώλειες 1,98% και 1,15% στα 1,439 και 2,758 ευρώ αντίστοιχα. Ηπιότερες απώλειες για Eurobank στο 0,21% και τα 0,96 ευρώ ενώ στο -1,25% κινείται η μετοχή της Alpha Bank στα 1,105 ευρώ.

Από την άλλη, συνεχίζεται η υποχώρηση της Μυτιληναίος στο 1,54% και στα 15,33 ευρώ, δημιουργώντας σημεία εισόδου στον τίτλο, ενώ διορθωτικές κινήσεις καταγράφονται σε Motor Oil, ΑΔΜΗΕ και ΟΠΑΠ.

Επίθεση παίζεται από τους αγοραστές στη μετοχή της ΔΕΗ με κέρδη 2,05% στα 9,69 ευρώ και ηπιότερα σε Aegean, ElvalHalcor και Quest, ενώ ηπιότερες κινήσεις καταγράφονται σε ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Titan.

Έσβησαν τα κέρδη χαρτιά της μεσαία κεφαλαιοποίησης, όπως σε Profile και τα Πλαστικά Θράκης, ενώ θετικές κινήσεις καταγράφονται στην Intrakat, Τεχνική Ολυμπιακή και ΕΛΤΟΝ.

Όπως αναφέρει στο insider.gr ο Πέτρος Τσούρτης της Merit, «η συσσώρευση του Γενικού Δείκτη μεταξύ 900 και 910 μονάδων συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα με χαμηλούς όγκους συναλλαγών. Οι συνεχείς αντλήσεις κεφαλαίων δεν αφήνουν επαρκή ρευστότητα στην χρηματιστηριακή αγορά, η οποία είναι αναγκαία ώστε ο ΓΔ να ευθυγραμμιστεί με τις διεθνείς αγορές και να κινηθεί προς νέα υψηλά έτους.

Το σπουδαιότερο νέο της εβδομάδας ήταν η υπερκάλυψη της ΑΜΚ της ΔΕΗ, αφού η εταιρεία άντλησε τελικά €1,35δισ. ευρώ έναντι στόχου 750εκατ. ευρώ. Οι νέες μετοχές από την ΑΜΚ θα ξεκινήσουν την διαπραγμάτευση στις 16 Νοεμβρίου.

Επιπλέον, ξεκίνησε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 3ου τριμήνου, με την Coca Cola Hellenic να ανακοινώνει καλύτερα αποτελέσματα από τις εκτιμήσεις. H Jumbo ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 0,6% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο και κατά 7% την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2021. Η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης σε σχέση με το 9μηνο, οφείλεται στην πτώση των πωλήσεων σε Ρουμανία(-1,6%) και Βουλγαρία(-23.0%) λόγω της πανδημίας. Η μετοχή θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στην έκτακτη χρηματική διανομή καθαρού ποσού 0,285 ευρώ/μετοχή την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου.

Τα βλέμματα των επενδυτών θα είναι στραμμένα στην τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών της MSCI που θα ανακοινωθεί την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου το βράδυ. Επίσης, θα ανακοινώσουν αποτελέσματα 3ου τριμήνου τα ΕΛΠΕ και η ΤΙΤΑΝ στις 11 Νοεμβρίου και ο ΟΤΕ στις 12 Νοεμβρίου πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης. Σημειώνεται ότι ο ΟΤΕ θα διανείμει το έκτακτο μέρισμα μικτού ποσού 0,248 ευρώ/μετοχή στις 15 Νοεμβρίου. Επιπλέον, η μετοχή της Motor Oil θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο προσωρινό μέρισμα καθαρού ποσού 0,19065467 ευρώ/μετοχή την Δευτέρα 08 Νοεμβρίου. Η καθαρή μερισματική απόδοση ανέρχεται σε 1,27%».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider