Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές προς το τέλος της εβδομάδας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές προς το τέλος της εβδομάδας
Οι επενδυτές στα μεγάλα χρηματιστήρια «κάνουν ταμείο» για τις ανακοινώσεις των κεντρικών τραπεζών.

Τελευταία ενημέρωση: 12:49

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης κινούνται τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους επενδυτές να «χωνεύουν» τις ανακοινώσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών από τις προηγούμενες μέρες και με την προσοχή να παραμένει στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Σημειώνεται πως μετά από τις ανακοινώσεις των κεντρικών τραπεζών από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία που προηγήθηκαν την Τετάρτη και την Πέμπτη, η προσοχή των αγορών εστιάζεται στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την ερχόμενη εβδομάδα και στις εκτιμήσεις της ΕΚΤ για την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Σημειώνεται πως ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς Ντε Γκιντός, εμφανίστηκε βέβαιος για το ότι ποσοστό του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη θα μειωθεί κατά την διάρκεια του επόμενου έτους.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,04% στις 486,01 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 ενισχύεται 0,21% στις 4.432 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδίζει 0,31% στις 7.302 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,02% στις 16.025 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύεται 0,34% στις 7.010 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ισχυροποιείται 0,13% στις 27.557 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διολισθαίνει 0,25% στις 9.012 μονάδες.

Μάκρο

Σε τροχιά ύφεσης βρέθηκαν για τον Σεπτέμβριο οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Ειδικότερα, σε μηνιαίο επίπεδο οι πωλήσεις συρρικνώθηκαν κατά 0,3% έναντι αύξησης 0,3% τον Αύγουστο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια αύξηση 0,2%.

Συρρίκνωση κατέγραψαν για τον Σεπτέμβριο οι κλάδοι της βιομηχανίας και της μεταποίησης στη Γαλλία, ενώ μικρή αύξηση κατέγραψαν οι μισθοί για τους εργαζομένους της χώρας.

Σε περιβάλλον ύφεσης κινήθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Destatis), υπογραμμίζοντας τα προβλήματα που προκαλούν οι αυξήσεις στις τιμές και οι δυσκολίες στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Σε 3 δισ. ευρώ υπολογίζει η αεροπορική International Consolidated Airlines (IAG) τις ζημιές της για το σύνολο της χρήσης του 2021, ευελπιστώντας σε ανάκαμψη της σε κέρδη από το 2022 με την επανεκκίνηση των διατλαντικών πτήσεων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα γ' τριμήνου που ανακοίνωσε η εταιρεία, οι ζημιές της IAG ανήλθαν σε 452 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 1,92 δισ. ευρώ για το γ' τρίμηνο του 2020.

Η εικόνα στην Ασία

Με αρνητικό τρόπο ολοκλήρωσαν την εβδομάδα τα περισσότερα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια.

Σημειώνεται πως οι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ μετοχές της κινεζικής εταιρείας κατασκευής ακινήτων Kaisa Group Holdings ανέστειλαν την διαπραγμάτευση τους την Παρασκευή, μετά την είδηση ότι αθέτησε μια πληρωμή για ένα προϊόν διαχείρισης περιουσίας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ο Nikkei στην Ιαπωνία έχασε 0,61% στις 29.611 μονάδες, ο ASX/200 στην Αυστραλία ενισχύθηκε 0,39% στις 7.456 μονάδες, ο Shenzhen Component στην ηπειρωτική Κίνα χάνει 0,64% στις 15.462 μονάδες και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχωρεί 1,55% στις 24.833 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider