Τι «βλέπει» τώρα για την εγχώρια αγορά η Jefferies - Πού στρέφονται τα χαρτοφυλάκια

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι «βλέπει» τώρα για την εγχώρια αγορά η Jefferies - Πού στρέφονται τα χαρτοφυλάκια
Διατηρεί την ήπια αισιοδοξία για την πορεία του Χρηματιστηρίου, ο οίκος Jefferies. Τι «βλέπει» τώρα για τις ελληνικές μετοχές. Νέος «κόφτης» στα EPS των ελληνικών μετοχών. Οι κίνδυνοι για τις αγορές.

Παρότι ο αμερικανικός οίκος Jefferies διατηρεί την ελαφρώς συγκρατημένη αισιοδοξία του για την πορεία της εγχώριας αγοράς («modestly bullish»), ωστόσο περιορίζει εκ νέου τις εκτιμήσεις του για τα EPS (κέρδη ανά μετοχή) τόσο για τη φετινή χρονιά όσο και για την επόμενη.

Συγκεκριμένα, η Jefferies αναμένει αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) των ελληνικών μετοχών της τάξεως του 23,9% για το 2021, και στο 16,7% για τους επόμενους 24 μήνες. Φυσικά, οι νέες εκτιμήσεις των αναλυτών, έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό σε σύγκριση με αυτές της θερινής περιόδου όπου αναμένονταν αύξηση των EPS στο 43,6% για το 2021 (από το 99,8% προγενέστερα) και στο 25,9% (από το 56,3%) κατά τους επόμενους 24 μήνες.

Παράλληλα, σε ότι αφορά την Ευρωζώνη, τα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται να ενισχυθούν κατά 19,5% (29,7% προηγούμενη εκτίμηση) και κατά 10,2% (11,6% προηγούμενη εκτίμηση) για τους επόμενους 12 και 24 μήνες, στις ΗΠΑ κατά 14,4% και κατά 8,7% (20,3% και 8,9% οι προηγούμενες εκτιμήσεις) και στη Βρετανία κατά 17,9% και κατά 6,9% (28,4% και 7% οι προηγούμενες εκτιμήσεις της Jefferies) αντίστοιχα.

Υψηλότερα ωστόσο θα κινηθεί η εγχώρια αγορά, συγκριτικά με τις αναπτυγμένες και τις αναδυόμενες αγορές, με τους αναλυτές του οίκου να αναμένουν αύξηση των EPS κατά 17,5% και 9,5% (για το 12μηνο και το 24μηνο) και κατά 18,3% και 11,3% αντίστοιχα.

Παράλληλα, η εγχώρια αγορά μετοχών, σύμφωνα με την Jefferies, διαπραγματεύεται με δείκτη τιμής προς κέρδη (P/E) στο 10,3x για τους επόμενους 12 μήνες, δείκτη τιμής προς λογιστική αξία (P/B) στο 0,98x, δείκτη PEG (δείκτης τιμής προς κέρδη σταθμισμένος με την αύξηση των κερδών) στο 0,5x και 0,4x για τους επόμενους 12 και 24 μήνες, αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων (ROE) στο 9,5% και με μια υψηλή μερισματική απόδοση (D/Y) της τάξεως του 3,48%, που ξεπερνά κατά πολύ αυτή των αναπτυγμένων (1,93%) και αναδυόμενων (2,6%) αγορών. Αξίζει να σημειωθεί πως στο scorecard, η εγχώρια αγορά τοποθετείται χαμηλότερα στις αναθεωρήσεις της κερδοφορίας σε σύγκριση με άλλες αγορές.

Jefferies

Ευρύτερα, με βάση τον κύκλο αποδόσεων που διαμορφώνει η Jefferies, τα χαρτοφυλάκια αναπροσαρμόζονται πλέον στο «bear steepener» (διεύρυνση της καμπύλης αποδόσεων εξαιτίας της ταχύτερης αύξησης των αποδόσεων στους πιο μακροπρόθεσμους τίτλους από τους βραχυχρόνιους, με κύριο χαρακτηριστικό τις πληθωριστικές πιέσεις) με κύρια χαρακτηριστικά την τοποθέτηση σε value τίτλους και την υποχώρηση των commodities (κυρίως του πετρελαίου και του χαλκού), ενώ από τον Ιούνιο του νέου έτους αναμένεται να κινηθούν προς το «bear flattener» (οι αποδόσεις στους βραχυπρόθεσμους τίτλους αυξάνεται ταχύτερα από τους μακροπρόθεσμους, και θεωρείται προάγγελος μιας οικονομικής συρρίκνωσης και αρνητική εξέλιξη για τις μετοχές), με τοποθέτηση σε «ποιοτικές» μετοχές και διατήρηση των high yield τίτλων. Επιπλέον, η Jefferies προτείνει μεγαλύτερη έκθεση στους κλάδους των τραπεζών, της ενέργειας, των βιομηχανικών ειδών, με μείωση και «bearish» σύσταση για τους κλάδους των τηλεπικοινωνιών και των utilities.

Από την άλλη, ο αμερικανικός οίκος, στέκεται ιδιαιτέρως στην έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της RBNZ όπου επισημαίνει ότι «τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα εμπόδιο για τις τιμές και την πορεία των assets, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων, με τους υπερχρεωμένους αγοραστές ακινήτων να εκτίθενται στην αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους». Η έκθεση μάλιστα, προειδοποιεί για ξαφνική σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών εάν επιμείνουν οι πληθωριστικές πιέσεις, τη στιγμή που οι τιμές των ακινήτων στη Νέα Ζηλανδία αυξήθηκαν κατά 28,8% σε ετήσια βάση.

Υπό αυτό το πρίσμα, όπως επισημαίνει η Jefferies, οι επενδυτές στις αγορές μετοχών θα πρέπει να ανησυχούν περισσότερο στο ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δείχνουν να εγκλωβίζονται περαιτέρω προσπαθώντας να «δαμάσουν» τον πληθωρισμό μέσω των υψηλότερων επιτοκίων χωρίς να αναστατώσουν και να πλήξουν τις αγορές («stagAflation»), με τον οίκο να παρακολουθεί με ιδιαίτερα προσοχή την απόκλιση στη μεταβλητότητα ομολόγων και μετοχών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το «καμπανάκι» της Pictet για τα ομόλογα και η συνέχεια της έκθεσης στις μετοχές

«Εφαλτήριο» επανατοποθετήσεων στο Χρηματιστήριο η ολοκλήρωση της ΑΜΚ της ΔΕΗ

gazzetta
gazzetta reader insider insider