Συνεχίζεται η υποχώρηση στις ευρωαγορές, μετά από τα στοιχεία της Eurostat

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζεται η υποχώρηση στις ευρωαγορές, μετά από τα στοιχεία της Eurostat
Με αρνητικά πρόσημα τα μεγάλα χρηματιστήρια για την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές αποτιμούν τις ανακοινώσεις για ΑΕΠ και πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

Συνέχεια στις απώλειες που σημείωναν νωρίτερα δίνουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την προσοχή των επενδυτών να εστιάζεται στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων και στον αντίκτυπο των πληθωριστικών πιέσεων στα εταιρικά αποτελέσματα.

Νωρίτερα η Eurostat ανακοίνωσε πως η ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ευρωζώνης για το γ' τρίμηνου του 2021 ήταν ισχυρότερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αλλά και πως ο πληθωρισμός του Οκτωβρίου για τις χώρες του ευρώ έφτασε σε νέο υψηλό 13 ετών, ξεπερνώντας το 4%.

Εν μέσω των νέων αποτελεσμάτων που ανακοίνωσαν νωρίτερα μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η BNP Paribas και η AirFrance-KLM, επικρατεί προβληματισμός για τα χειρότερα του αναμενόμενου μεγέθη της Apple και της Amazon που ανακοινώθηκαν αργά το βράδυ της Πέμπτης στις ΗΠΑ. Η προσοχή των αγορών εστιάζεται στα πλήγματα που δέχονται οι επιχειρήσεις από τις αυξήσεις των τιμών και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Εξάλλου, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε ότι ευρωπαϊκές αρχές αναμένουν περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού βραχυπρόθεσμα εντός του 2021, ωστόσο εξέφρασε την βεβαιότητα η αύξηση είναι παροδική και πως κατά την διάρκεια του επόμενου έτους, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει, με αργότερους όμως ρυθμούς από τις αρχικές εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών αρχών.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 πέφτει 0,54% στις 472,70 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 χάνει 0,62% στις 4.207 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,26% στις 7.230 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX διολισθαίνει 0,85% στις 15.562 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 γράφει απώλειες 0,39% στις 6.777 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB πέφτει 0,48% στις 26.761 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη χάνει 0,28% στις 9.000 μονάδες.

Μάκρο

Κάμψη κατέγραψε η ανάπτυξη του ΑΕΠ της Γερμανίας για το γ' τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Destatis), επιβεβαιώνοντας τις επιπτώσεις των ανατιμήσεων και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Το ΑΕΠ της Γαλλίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 3%, έπειτα από ρυθμό 1,3% το προηγούμενο τρίμηνο, ανακοίνωσε η γαλλική στατιστική υπηρεσία Insee σε μια πρώτη εκτίμηση για την περίοδο.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της The Wall Street Journal είχαν προβλέψει ότι η οικονομία θα αναπτυσσόταν κατά 2,1% στο τρίμηνο.

Ανώτερη των προσδοκιών των αναλυτών αποδείχθηκε η ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας για το γ' τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Istat).

Η ισπανική οικονομία αναπτύχθηκε το τρίτο τρίμηνο χάρη στη χαλάρωση των περιορισμών του κορονοϊού, ωστόσο με βραδύτερο ρυθμό από αυτόν που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Επιστροφή στην κερδοφορία κατέγραψε η Air France-KLM για το γ' τρίμηνο του 2021, με την διοίκηση της αεροπορικής εταιρείας να καταγράφει μεγάλη αύξηση στις κρατήσεις πτήσεων.

Ανοδικά κινήθηκαν τα κέρδη της Daimler για το γ' τρίμηνο του 2021, με τη διοίκηση της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας να κάνει λόγο για κάμψη στην πορεία των εσόδων από πωλήσεις λόγω της έλλειψης στα τσιπ ημιαγωγών.

Ανώτερα των εκτιμήσεων διαμορφώθηκαν τα κέρδη της BNP Paribas για το γ' τρίμηνο του 2021, με τη διοίκηση της γαλλικής τράπεζας να ανακοινώνει ένα νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών.

Η Swiss Re επέστρεψε στην κερδοφορία τους πρώτους εννέα μήνες του 2021, καθώς απορρόφησε μεγάλες ζημιές από φυσικές καταστροφές αλλά και από τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις της πανδημίας.

Η εικόνα στην Ασία

Με θετικά πρόσημα ολοκλήρωσαν την εβδομάδα τα περισσότερα μεγάλα χρηματιστήρια της Ασίας, με τους επενδυτές της περιοχής να συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από την πορεία της Evergrande.

Ο Nikkei στο Τόκιο κέρδισε 0,25% στις 28.892 μονάδες, ο ASX/200 στην Αυστραλία υποχώρησε 1,44% στις 7.323 μονάδες, ο Shenzhen Component στην Κίνα κερδίζει άνω του 1,45% και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχωρεί 0,74%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Amazon: Σημαντικά χαμηλότερα των εκτιμήσεων τα έσοδα στο γ' τρίμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider