Ισχυρή άνοδος, άνω του 1%, στην Wall Street

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυρή άνοδος, άνω του 1%, στην Wall Street
Τριψήφια κέρδη για τον Dow Jones και τον Nasdaq στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Με θετικά πρόσημα κινούνται στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να εμφανίζονται περισσότερο καθησυχασμένοι για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και τις συζητήσεις στο Κογκρέσο για το «ταβάνι» αύξησης του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα την Πέμπτη για τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, όπως και η αποκλιμάκωση στις διεθνείς τιμές ενέργειας «διαβάζονται» ως αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο να αποσύρεται ο φόβος για τον αντίκτυπο του υψηλού δείκτη τιμών καταναλωτή στην αμερικανική οικονομία.

Σημειώνεται πως η JP Morgan, σε σχετικό report της, αναφέρει πως οι αγορές θα μπορούσαν να απορροφήσουν το πετρέλαιο των 130 δολαρίων ανά βαρέλι χωρίς να επηρεάσει τις χρηματιστηριακές αγορές.

Στο Κογκρέσο, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για παράταση του «ταβανιού» για το ομοσπονδιακό χρέος της χώρας μέχρι τον Δεκέμβριο.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones ανεβαίνει 1,11% ή 381,11 μονάδες στις 34.798 μονάδες.

Ο S&P 500 ισχυροποιείται 1,09% ή 47,85 μονάδες στις 4.412 μονάδες.

Ο Nasdaq κερδίζει 1,14% ή 164,7 μονάδες στις 14.666 μονάδες

Παράλληλα, τη συμφωνία μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών για τη βραχυπρόθεσμη αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους, μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε ο Γερουσιαστής Τσακ Σούμερ, το πρωί της Τετάρτης. «Έχω ορισμένα καλά νέα» δήλωσε ο Σούμερ από τη Γερουσία, «Έχουμε έρθει σε συμφωνία» να επεκτείνουμε το όριο του χρέους μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου».

Σύμφωνα με το CNBC, η συμφωνία προβλέπει αυξημένη δυνατότητα δανεισμού του υπουργείου Οικονομικών κατά 480 δισ. δολάρια.

Να θυμίσουμε πως το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ ξεπερνά τα 28 τρισ. δολάρια και το υπουργείο εκτιμούσε ότι αν δεν αυξανόταν το όριο του χρέους οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βρεθούν σε κατάσταση στάσης πληρωμών στις 18 Οκτωβρίου.

Μάκρο

Λιγότερες από τις εκτιμήσεις οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα εβδομαδιαία στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Έτσι την Πέμπτη ανακοινώθηκαν 326.000 νέες αιτήσεις για επιδότηση ανεργίας με τις εκτιμήσεις του Dow Jones να αναμένουν 345.000 αιτήσεις. Σημειώνεται πως την προηγούμενη εβδομάδα ανερχόντουσαν σε 364.000.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Πλάνο για επέκταση της χρήσης των iPhone στις λειτουργίες των αυτοκινήτων, πέρα από τη χρήση του CarPlay με την οποία οι οδηγοί ελέγχουν τη μουσική στο όχημα τους, προωθεί η Apple με την ονομασία IronHeart.

Σύμφωνα με το Bloomberg, o τεχνολογικός κολοσσός εξετάζει το ενδεχόμενο λειτουργιών όπως η ρύθμιση του κλιματισμού, των καθισμάτων και του ραδιοφώνου εντός των αυτοκινήτων, με το σχέδιο να βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο και να αναμένεται να χρειαστεί τη βοήθεια των αυτοκινητοβιομηχανιών προκειμένου να καταστεί διαθέσιμο προς τους καταναλωτές.

Τις μεγαλύτερες εκροές κεφαλαίων από τη σύσταση του δέχθηκε το επενδυτικό fund Ark Innovation ETF τον Σεπτέμβριο, με τις αγορές να επιφέρουν σημαντικά πλήγμα στην προβεβλημένη επενδύτρια Κάθι Γουντ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Wall Street: Αντίδραση και κέρδη με «καύσιμο» τις ελπίδες για συμφωνία στο όριο χρέους

gazzetta
gazzetta reader insider insider