Η άνοδος του αμερικανικού 10ετούς «πυροδότησε» ισχυρές απώλειες στη Wall Street

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η άνοδος του αμερικανικού 10ετούς «πυροδότησε» ισχυρές απώλειες στη Wall Street
Ισχυρές απώλειες στη Wall Street πυροδοτήθηκαν από την άνοδο του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου.

Ισχυροί κλυδωνισμοί προκλήθηκαν στην Wall Street την Τρίτη, μετά την πυροδότηση των αποδόσεων των αμερικάνικων ομολόγων που έδειξε να χτυπά για πολλοστή φορά τις μετοχές.

Έτσι, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1,63% ή 569,38 μονάδες, στις 34.299 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 2,04% ή 90,48 μονάδες στις 4.352 μονάδες, ενώ ο Nasdaq διολίσθησε 2,83% ή 423,29 μονάδες, στις 14.546 μονάδες.

Ισχυρές απώλειες για τις μεγάλες τεχνολογικές μετοχές με την Alphabet να υποχωρεί κατά 3,72%, η Facebook κατά 3,66%, Amazon κατά 2,64%, η Apple κατά 2,38% και η Nvidia κατά 4,44%.

Παράλληλα και η μετοχή της Microsoft στο βιομηχανικό δείκτη κατέγραψε απώλειες 3,63% με τη Salesforce να κλείνει στο -2,63%. Μόνο η Chevron κατάφερε να διατηρήσει το θετικό πρόσημο στον Dow Jones.

Ωστόσο, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου συνέχισε να ενισχύεται φτάνοντας την Τρίτη στο 1,547%, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο που έχει κατακτήσει από τον Ιούνιο, εν μέσω ανησυχιών για τον «επίμονο» πληθωρισμό.

Σε οικονομικά στοιχεία, η ημέρα συμπεριλαμβάνει ανακοινώσεις για το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ το οποίο αυξήθηκε τον Αύγουστο εν μέσω μιας αύξησης των εισαγωγών καθώς οι επιχειρήσεις ξαναγέμισαν τις άδειες τους αποθήκες, δείχνοντας πως το εμπόριο θα μπορούσε να αποτελέσει ξανά ένα βαρίδι στην οικονομική ανάπτυξη στο γ’ τρίμηνο. Το εμπορικό έλλειμμα στα αγαθά αυξήθηκε 0,9% στα 87,6 δισ. δολάρια τον τελευταίο μήνα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου την Τρίτη.

Ακόμα, άνοδο 19,9% στις τιμές κατοικιών κατέγραψε ο δείκτης S&P/Case Schiller στις ΗΠΑ για τον μήνα Ιούλιο και σε ετήσια βάση. Η Standard & Poor’s ανακοίνωσε την Τρίτη πως ο πανεθνικός δείκτης S&P CoreLogic Case-Shiller για τα ακίνητα σημείωσε ένα ετήσιο άλμα 19,7% τον Ιούλιο, μετά από μια αύξηση 18,7% τον Ιούνιο – ο τέταρτος συνεχής μήνας που σημειώνεται ρεκόρ.

Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις ΗΠΑ μειώθηκε τον Σεπτέμβριο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, ενισχύοντας τις ανησυχίες για την μετάλλαξη Δέλτα ενώ οι υψηλότερες τιμές εξακολουθούν να επιβαρύνουν το καταναλωτικό συναίσθημα, όπως ανακοίνωσε το Conference Board. Ο δείκτης υποχώρησε στο 109,3 από μια αναθεωρημένη ανάγνωση 115,2 τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη. Οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg είχαν προβλέψει αύξηση στο 115,0.

Εντωμεταξύ, την Τρίτη, η υπουργός Οικονομικών της χώρας Τζάνετ Γέλεν έστειλε σήμα για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, λόγω της εικόνας που παρουσιάζει η μετάλλαξη Δέλτα. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η Γέλεν δήλωσε σε γερουσιαστές ότι η αμερικανική παρότι ανακάμπτει, με ένα σημαντικό ποσοστό των θέσεων εργασίας να καλύπτεται εκ νέου καθώς χάθηκαν το 2020, ωστόσο καταγράφονται σημαντικές προκλήσεις και κίνδυνοι λόγω της μετάλλαξης Δέλτα που καταστέλλουν την δυναμική της ανάκαμψης. «Παρόλα αυτά, παραμένω αισιόδοξη για τη μεσοπρόθεσμη τροχιά της οικονομίας των ΗΠΑ και αναμένω ότι θα επιστρέψουμε σε μια εικόνα πλήρους κάλυψης του κενού στην αγορά εργασίας το επόμενο έτος».

Από τη μεριά του ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ τόνισε πως «αυτό που είπα την περασμένη εβδομάδα ήταν ότι δεν πληρούμε το τεστ για tapering», καταθέτοντας ενώπιον της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας των ΗΠΑ. «Έκανα σαφές ότι είμαστε, κατά τη γνώμη μου, πολύ μακριά από την ικανοποίηση του τεστ για μέγιστη απασχόληση».

Αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να αγοράζουν ομόλογα 120 δισ. δολαρίων το μήνα μέχρι να υπάρξει «ουσιαστική περαιτέρω πρόοδος» ως προς τους στόχους της Fed για τη μέγιστη απασχόληση και τον πληθωρισμό, αλλά έχουν θέσει υψηλότερο πήχη για την αύξηση των επιτοκίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider