JP Morgan: Νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές για περίπου 2 δισ. ευρώ στο δ' τρίμηνο

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
JP Morgan: Νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές για περίπου 2 δισ. ευρώ στο δ' τρίμηνο
Η JP Morgan εκτιμά ότι η Ελλάδα θα βγει εκ νέου στις αγορές τη φετινή χρονιά, για να δανειστεί περίπου 2 δισ. ευρώ κατά το δ' τρίμηνο.

Την «εποικοδομητική» της στάση ως προς τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους διατηρεί η JP Morgan, εξαιτίας των ελκυστικών αποτιμήσεων, της υπερκάλυψης από τη μεριά της ΕΚΤ και των εποικοδομητικών μακροοικονομικών προοπτικών και του σταθερού πολιτικού τοπίου.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, τα ελληνικά ομόλογα έχουν υπεραποδόσει το τελευταίο διάστημα μετά τις δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ γύρω από την επιλεξιμότητα των ελληνικών κρατικών ομολόγων στα προγράμματα της ΕΚΤ μετά το τέλος του PEPP. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της JP Morgan, μέσω του δικού της σχολίου, η ΕΚΤ κράτησε «ανοικτή την πόρτα» για την ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο APP κάτι που πιθανώς να αποτυπώθηκε και γύρω από την υπεραπόδοση των ελληνικών ομολόγων.

Πέραν αυτών, JP Morgan εκτιμά ότι η Ελλάδα θα βγει εκ νέου στις αγορές τη φετινή χρονιά, για να δανειστεί περίπου 2 δισ. ευρώ κατά το δ' τρίμηνο, με την ΕΚΤ να συνεχίζει να υπερκαλύπτει την εκδοτική δραστηριότητα της χώρας. Συνολικά από την έναρξη του έκτακτου προγράμματος PEPP, ο ΟΔΔΗΧ έχει αντλήσει από τις αγορές (μέσω των ομολογιακών εκδόσεων) 23,5 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις, ο οίκος τονίζει ότι ακόμα και μετά τις πρόσφατες υπεραποδόσεις, το spread του ελληνικού 10ετούς έναντι του αντίστοιχου Bund απέχει περίπου 15 μ.β από τα χαμηλά του καλοκαιριού και εκτιμά ότι θα επιστρέψει τις επόμενες εβδομάδες. Έτσι, αναμένει πως το spread θα κινηθεί στις 105 μ.β τον Δεκέμβριο, στις 110 μ.β τον Μάρτιο του 2022, στις 105 μ.β τον Ιούνιο του 2022 και στις 100 μ.β τον Σεπτέμβριο του 2022.

Αξίζει παράλληλα να επισημάνουμε πως αναλυτές ξένων οίκων διατηρώντας την ανωνυμία τους, είχαν εκτιμήσει μιλώντας στο insider.gr, πως εφόσον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει μια σταδιακή μετάβαση ως προς τη μείωση του ρυθμού αγορών στο βασικό «πυλώνα» του PEPP θα ήταν άδικο να μηδενιστεί τελείως το flow για την Ελλάδα από τα 3,716 δισ. ευρώ αγορών στο δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου, ή τα 3,744 δισ. ευρώ στο διάστημα Απριλίου - Μαΐου, υπερκαλύπτοντας την εκδοτική δραστηριότητα του ΟΔΔΗΧ. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και η ευρύτερα θετική εικόνα που θα παρουσιάσει η Ελλάδα, έχοντας ως βάση και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, δύναται να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά σε ένα βαθμό, με μια μικρή λελογισμένη αύξηση των yields. Θα πρέπει παράλληλα να επισημανθεί πως τα spreads υποχωρούν σε ένα θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον και ειδικά αν ενισχυθεί σε ένα βαθμό το Bund.

Αυτό που αποτυπώνεται ξεκάθαρα σύμφωνα με τους ίδιους, είναι η προσπάθεια της ΕΚΤ να μετακυλήσει όσο το δυνατόν περισσότερο κρίσιμα ζητήματα όπως αυτό των ελληνικών ομόλογων, αναζητώντας πιθανώς και συμβιβασμούς στο εσωτερικό της. Φυσικά αυτό συνδυάζεται με μια παράλληλη κίνηση από τη μεριά της Ελλάδας για την επίτευξη του «investment grade» ώστε να είναι και με τη «βούλα» εντός του πλαισίου της ΕΚΤ, χωρίς την ύπαρξη waiver.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider