Με τράπεζες και Jumbo πάνω από τις 910 μονάδες το Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με τράπεζες και Jumbo πάνω από τις 910 μονάδες το Χρηματιστήριο
Ρυθμό στην αγορά από τράπεζες και Jumbo. Τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα και στη σημερινή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τη DBRS

Με τη δυναμική των τραπεζών αλλά και το μίνι ράλι της Jumbo το ΧΑ κατάφερε να υπερβεί στη σημερινή συνεδρίαση το εμπόδιο των 910 μονάδων, διαφοροποιώντας την πορεία του από αυτή των ευρωπαϊκών αγορών. Τα βλέμματα παράλληλα των επενδυτών είναι στραμμένα και στη σημερινή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τη DBRS που μπορεί να οδηγήσει την ελληνική οικονομία μια βαθμίδα μακριά από το investment grade.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως η εικόνα συσσώρευσης της αγοράς ήδη από τις αρχές Αυγούστου μετά το πέρας αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας αλλά και των deals προκαλεί προβληματισμό.

Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει είναι ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών στις 904 μονάδες. Σημείο στήριξης οι 900 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 910 και 920 μονάδες. Λήξη στα παράγωγα της σειράς Σεπτεμβρίου, με εκτόξευση τζίρου.

Έτσι, την Παρασκευή, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,40% στις 912,81 μονάδες με τον τζίρο στα 126,90 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν επίσης και ο FTSE 25 (+0,61%) αλλά και ο τραπεζικός δείκτης (1,51%) στις 2.207 μονάδες και 579,73 μονάδες.

Από τις τράπεζες, η ΕΤΕ κατέγραψε αντίδραση 1,93%% στα 2,64 ευρώ, η Eurobank σημείωσε άνοδο 1,77% στα 0,863 ευρώ, η Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 1,3% και τα 1,17 ευρώ, με την Τράπεζα Πειραιώς στο +0,64% και τα 1,416 ευρώ.

Παράλληλα, αγοραστικά σήματα καταγράφηκαν στην ΕΥΔΑΠ που κινήθηκε στο +3,91% και τα 7,97 ευρώ, ενώ ανοδικά κινήθηκαν Motor Oil στο 1,57% και τα 13,60 ευρώ αλλά και ο ΑΔΜΗΕ στο 1,38% και τα 2,565 ευρώ λόγω και του διαγωνισμού στο UFB.

Διορθωτικές κινήσεις καταγράφηκαν σε ΕΛΠΕ στο -3,72% αλλά και σε Viohalco και ElvalHalcor με ήπιο profit taking.

Η Aegean φαίνεται να μην έπεισε με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το α' εξάμηνο καταγράφοντας πτώση 0,57% στα 5,27 ευρώ.

Συγκεκριμένα, στα 108,6 εκατ. ευρώ ανήλθε ο κύκλος εργασιών κατά το δεύτερο τρίμηνο για την Aegean, παρουσιάζοντας αύξηση 168,8% συγκριτικά με το 2020 με τις καθαρές ζημιές μετά από φόρους να περιορίζονται σε €33,9 εκατ. από ζημιές €73,4 εκατ. το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Στο πρώτο εξάμηνο ο κύκλος εργασιών κατέγραψε μείωση 18,4% και ανήλθε σε €152,8 εκατ., ενώ οι καθαρές ζημιές μετά από φόρους ανήλθαν σε €78,4 εκατ., από €158,8 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2020. Παράλληλα, κατά το δεύτερο τρίμηνο η πτητική δραστηριότητα του Ομίλου παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, ήτοι μόλις στο 35% της αντίστοιχης δραστηριότητας του 2019 σε χιλιομετρικές θέσεις, με σημαντική αύξηση όμως συγκριτικά με το 2020. Πιο συγκεκριμένα, ο Όμιλος πραγματοποίησε 15,000 πτήσεις με την επιβατική κίνηση να ανέρχεται στους 1,2 εκατ. επιβάτες.

Παράλληλα «ράλι» κατέγραψε η Jumbo κλείνοντας στο 3,66% και στα 13,87 ευρώ, με ώθηση από τα οικονομικά αποτελέσματα. Οι πωλήσεις του Ομίλου Jumbo κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους (Ιανουάριος- Ιούνιος 2021), διαμορφώθηκαν σε 313,78 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά +12,54% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (ήταν 278,82 εκατ. ευρώ).

  • Στην Ελλάδα οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά +4%
  • Στην Κύπρο οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά +17%
  • Στη Βουλγαρία οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά +18%
  • Στη Ρουμανία οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά + 35%.

Η μικτή κερδοφορία του Ομίλου JUMBO, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, ανήλθε σε 166,52 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση +14,88% (144,95 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020) και το περιθώριο των μικτών κερδών του Ομίλου JUMBO διαμορφώθηκε σε 53,07% ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα ήταν 51,99% λόγω διαχείρισης των αποθεμάτων.

Σύμφωνα με την Beta Χρηματιστηριακή «η είδηση της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας μπορεί να μην είχε το ήχο διαρκείας στο ταμπλό που με βάση το υψηλό τίμημα θα του αναλογούσε, συνέχισε ωστόσο την παράδοση μιας σειράς συναλλαγών που πραγματοποιούνται σε αποτιμήσεις κοντά σε αυτές που παρατηρούνται σε ώριμες αγορές. Οι συνθήκες στην Ελλάδα έχουν βελτιωθεί ως προς την τιμολόγηση των επενδύσεων, πλέον η χώρα έχει ξεφύγει από την ζώνη των χαμηλών τιμημάτων και υπό προϋποθέσεις ανάλογα τον κλάδο δραστηριότητας μπορεί να κοιτάζει σε χαμηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου. Οι επόμενες μεγάλες συναλλαγές που έρχονται στο κοντινό μέλλον φαίνεται ότι θα αφορούν τον τραπεζικό κλάδο - οι μετοχές που έχει στην κατοχή του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας - αποκρατικοποιήσεις που αφορούν τον κλάδο της ενέργειας και τουρισμός. Το χρηματιστήριο αν και σε σημαντικό βαθμό είναι έμμεσα αποδέκτης αυτών των μηνυμάτων (ΔΕΔΔΗΕ, Vivartia, Chipita κλπ) δεν φαίνεται προς το παρόν να συγκινείται από την προφανή στρέβλωση που υπάρχει μεταξύ αποτιμήσεων εξαγορών και χρηματιστηριακών αποτιμήσεων.

Στον αντίποδα, η σημαντική αύξηση του ενεργειακού κόστους και οι αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα των πρώτων υλών αλλά και των έτοιμων προϊόντων έχουν αυξήσει το βαθμό επιφυλακτικότητας. Η ενέργεια αποτελεί βασικό μέρος του κόστους πωληθέντων σε όλους σχεδόν τους κλάδους αιχμής οδηγώντας σε μια άτυπη καθοδική αναθεώρηση των κερδών για το υπόλοιπο της χρονιάς. Μάλιστα σε κλάδους όπως η λιανική όπου το δεύτερο εξάμηνο έχει μεγαλύτερο βάρος στις πωλήσεις, η επάρκεια των αποθεμάτων τείνει να εξελιχθεί σε πρώτη προτεραιότητα για τις διοικήσεις δεδομένου ότι
φέτος το δίκτυο καταστημάτων λιανικής δύσκολα θα κλείσει, γεγονός το οποίο συνεπάγεται μεγαλύτερες πωλήσεις.

Τα τεχνικά δεδομένα δεν άλλαξαν ιδιαίτερα, η πλάγια κίνηση του Γενικού Δείκτη έδωσε κάποιες ανάσες ανακτώντας την περιοχή των 900 μονάδων χωρίς όμως αυτό να αλλάζει δραματικά την εικόνα. Ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε συσσώρευση, μια κίνηση αναμονής από τις αρχές Αυγούστου χωρίς να δημιουργεί ενθουσιασμό ή απογοήτευση στους εμπλεκόμενους. Μετά την καταγραφή των πρόσφατων υψηλών έτους οι διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη έχουν συρρικνωθεί εντυπωσιακά, με τις ημερήσιες συνεδριάσεις να κινούνται ακόμα και σε 2-3 μονάδες ενώ όλη η εβδομάδα ολοκληρώθηκε μέσα σε 13 μονάδες διακύμανσης. Παρόλα αυτά η συναλλακτική δραστηριότητα δεν συρρικνώθηκε, διατηρήθηκε κοντά στα 70 εκατ. ευρώ δείγμα ότι «οι μηχανές ζεσταίνονται» και επίκειται έξοδος από την συσσώρευση. Προς το παρόν και όσο η Αγορά βρίσκεται κάτω από τις 915 μονάδες ο χαρακτήρας της στάσης αναμονής διατηρείται».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider