Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές παρά την υποχώρηση της Ασίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές παρά την υποχώρηση της Ασίας
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη «πιάνουν το νήμα» από εκεί που το άφησε στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση η Wall Street.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη «πιάνουν το νήμα» από εκεί που το άφησε στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση η Wall Street, κινούμενα σε θετικό έδαφος χωρίς να δείχνουν να επηρεάζονται από τις τάσεις υποχώρησης που καταγράφηκαν νωρίτερα στις αγορές της Ασίας. Οι επενδυτές έχουν να αξιολογήσουν σήμερα και στοιχεία για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Συγκεκριμένα, σημαντική μείωση -ακόμα και σε σχέση με τα περσινά στοιχεία, που ήταν άμεσα συνδεδεμένα με το ξέσπασμα της πανδημίας- σημείωσαν τον Αύγουστο οι πωλήσεις οχημάτων στην Ευρώπη, με την αγορά να εμφανίζεται μουδιασμένη, την ίδια στιγμή που η μείωση της παραγωγής λόγω των ελλείψεων σε τσιπ αρχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία της. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων, οι νέες εγγραφές οχημάτων τον Αύγουστο ήταν μειωμένες κατά 18% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, ενώ τον Ιούλιο η πτώση άγγιξε το 24%. Πλέον, τα στοιχεία δείχνουν πως η αύξηση των συνολικών πωλήσεων μέσα στο έτος μειώθηκε στο 13% όταν πριν από δύο μήνες το αντίστοιχο ποσοστό ήταν διπλάσιο. Σύμφωνα με το Bloomberg, τα στοιχεία για τις πωλήσεις οχημάτων στην Ευρώπη είναι τα χειρότερα από το 2013, ενώ διψήφια ποσοστά μείωσης καταγράφονται σε όλες τις χώρες με σημαντική αυτοκινητοβιομηχανία, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Μεγάλη Βρετανία.

Όσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο, οι εξαγωγές της Ευρωζώνης αυξήθηκαν τον Ιούλιο μετά από έξι συνεχόμενες πτώσεις, που σηματοδότησαν πως οι διεθνείς εμπορικές συναλλαγές ήταν αδύναμες παρά την άρση των περισσότερων περιορισμών που σχετίζονται με τον κορονοϊό.

Η Eurostat ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι εξαγωγές της νομισματικής ένωσης αυξήθηκαν κατά 1,0% τον Ιούλιο από τον Ιούνιο, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,3%, και οι δύο προσαρμοσμένες για εποχιακές διακυμάνσεις. Το εποχικά προσαρμοσμένο εμπορικό πλεόνασμα ήταν 13,4 δισ. ευρώ σε σύγκριση με 11,9 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Η προσοχή επίσης πέφτει και στα εβδομαδιαία στοιχεία για τις νέες αιτήσεις επιδότησης ανεργίας στις ΗΠΑ, καθώς θεωρείται μια ένδειξη για την πορεία της αγοράς εργασίας και της οικονομικής ανάκαμψης γενικότερα.

Έτσι στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 διαμορφώνεται στις 467,13 μονάδες με άνοδο 0,69%, ο DAX στη Φρανκφούρτη κερδίζει 0,48% στις 15.690 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύεται 1,08% στις 6.654 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 του Λονδίνου ανέρχεται στις 7.049 μονάδες με αύξηση 0,47%.
Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB του χρηματιστηρίου του Μιλάνου κερδίζει 1,08% στις 26.041 μονάδες, ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύεται 0,65% στις 8.691 μονάδες.

Ασία

Με απώλειες έκλεισαν την Πέμπτη τα ασιατικά χρηματιστήρια, με την μεγαλύτερη πτώση να καταγράφεται στις αγορές της Κίνας. Στο Τόκιο, ο Nikkei 225 υποχώρησε 0,62%, στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 κέρδισε 0,58%, ενώ στην Κίνα ο Shanghai έχασε 1,34% και ο SZSE Component 1,91%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Απογοήτευση στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία - «Βουτιά» στις πωλήσεις τον Αύγουστο

Ευρωζώνη: Aυξήθηκαν οι εξαγωγές τον Ιούλιο - Στα 13,4 δισ. ευρώ το πλεόνασμα εμπορικού ισοζυγίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider