Απογοήτευση στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία - «Βουτιά» στις πωλήσεις τον Αύγουστο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απογοήτευση στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία - «Βουτιά» στις πωλήσεις τον Αύγουστο
Σημαντική μείωση σημείωσαν τον Αύγουστο οι πωλήσεις οχημάτων στην Ευρώπη, με την αγορά να εμφανίζεται μουδιασμένη, την ίδια στιγμή που η μείωση της παραγωγής λόγω των ελλείψεων σε τσιπ αρχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία της.

Σημαντική μείωση -ακόμα και σε σχέση με τα περσινά στοιχεία, που ήταν άμεσα συνδεδεμένα με το ξέσπασμα της πανδημίας- σημείωσαν τον Αύγουστο οι πωλήσεις οχημάτων στην Ευρώπη, με την αγορά να εμφανίζεται μουδιασμένη, την ίδια στιγμή που η μείωση της παραγωγής λόγω των ελλείψεων σε τσιπ αρχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων, οι νέες εγγραφές οχημάτων τον Αύγουστο ήταν μειωμένες κατά 18% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, ενώ τον Ιούλιο η πτώση άγγιξε το 24%. Πλέον, τα στοιχεία δείχνουν πως η αύξηση των συνολικών πωλήσεων μέσα στο έτος μειώθηκε στο 13% όταν πριν από δύο μήνες το αντίστοιχο ποσοστό ήταν διπλάσιο.

Μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών του κλάδου, οι πωλήσεις της Volkswagen μειώθηκαν κατά 14%, οι πωλήσεις της Renault υποχώρησαν κατά 23%, της Stellantis κατά 29%, της Daimler κατά 38% και της BMW κατά 18%.

Παράλληλα, η αγορά παραμένει ιδιαίτερα πιεσμένη εξαιτίας των ελλείψεων σε τσιπ ημιαγωγών, με την κατάσταση να μην φαίνεται να εξομαλύνεται άμεσα. Μάλιστα, οι εκτελεστικοί διευθυντές κολοσσών του κλάδου στην Ευρώπη, όπως της Daimler, της BMW και της Volkswagen εκτιμούν πως η κατάσταση με τις ελλείψεις σε τσιπ θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο το ερχόμενο έτος.

«Καθώς η πανδημία δεν δείχνει να τελειώνει στην Ευρώπη, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος παραμένει η έλλειψη τρων τσιπ», αναφέρουν αναλυτές της LMC Automotive, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως κάθε πιθανότητα για ανάκαμψη στην ζήτηση θα υποσκελίζεται από τις ελλείψεις στα τσιπ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα στοιχεία για τις πωλήσεις οχημάτων στην Ευρώπη είναι τα χειρότερα από το 2013, ενώ διψήφια ποσοστά μείωσης καταγράφονται σε όλες τις χώρες με σημαντική αυτοκινητοβιομηχανία, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Μεγάλη Βρετανία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider