Συνέχεια στο «ράλι» των ελληνικών ομολόγων - Σε αρνητικά ξανά το 5ετές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνέχεια στο «ράλι» των ελληνικών ομολόγων - Σε αρνητικά ξανά το 5ετές
Νέα πτώση πέριξ του 2,52% το ελληνικό 10ετές κινείται στο 0,771%, τη στιγμή που το 5ετές καταγράφει «ράλι» 138% φτάνοντας εκ νέου σε αρνητικά επίπεδα στο -0,009%.

Περαιτέρω υποχώρηση καταγράφει η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου, μετά τη χθεσινή πτώση που έφτασε το 7,81%.

Έτσι με νέα πτώση πέριξ του 2,52% το ελληνικό 10ετές κινείται στο 0,771%, τη στιγμή που το 5ετές καταγράφει «ράλι» 138% φτάνοντας εκ νέου σε αρνητικά επίπεδα στο -0,009%.

Παράλληλα, οι αποδόσεις στο 15ετές και το 25ετές υποχωρεί κατά 3,8% και κατά 4,29% φτάνοντας στο 0,89% και 1,071% αντίστοιχα. Οι κινήσεις αυτές πραγματοποιούνται καθώς η ΕΚΤ φαίνεται να παρεμβαίνει δυναμικά στις αγορές μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις αλλά και στις προοπτικές της «γέφυρα» που ετοιμάζεται να διαμορφώσει η ΕΚΤ και είχε επισημάνει το insider.gr.

Πρόσφατα μάλιστα ο οικονομολόγος της HSBC Fabio Balboni είχε επισημάνει σε συνέντευξη του στο insider.gr πως «το έκτακτο πρόγραμμα λόγω πανδημίας της ΕΚΤ (PEPP) είναι το κύριο μέλημα. Η άποψή μας είναι ότι το PEPP θα φτάσει στο τέλος του τον Μάρτιο εάν η πανδημική κρίση παραμείνει υπό έλεγχο ή αργότερα εάν υπάρξει ένα νέο πανδημικό κύμα με σχετικούς περιορισμού το φθινόπωρο. Αλλά το PEPP ήταν ένα εργαλείο κρίσης, σχεδιασμένο να εξισορροπήσει την επιπλέον εκδοτική δραστηριότητα κρατικών ομολόγων ώστε να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης. Και αυτό έκανε.

Από τη στιγμή που η πιο οξεία φάση της κρίσης περάσει και οι οικονομίες ανακάμψουν (έστω και μερικώς, ιδιαίτερα αυτές που στηρίζονται στον τουρισμό, όπως η Ελλάδα), η ανάγκη απορρόφησης επιπλέον εκδόσεων θα πρέπει να είναι χαμηλότερη. Η Ελλάδα παράλληλα, είχε ένα μικρό δημοσιονομικό πλεόνασμα πριν από την κρίση και εξακολουθεί να έχει ταμειακά αποθέματα που ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ. Επομένως, εφόσον το δημοσιονομικό έλλειμμα επανέλθει έστω κοντά στα προ κρίσης επίπεδα, η χρηματοδότηση έστω και χωρίς το PEPP δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για τη χώρα. Αυτό που μου προκαλεί ένα μεγαλύτερο προβληματισμό είναι το waiver, το οποίο επίσης προσωρινά, επιτρέπει στα ελληνικά ομόλογα να χρησιμοποιηθούν ως εξασφαλίσεις (collateral) από τις τράπεζες για να έχουν πρόσβαση στη ρευστότητα της ΕΚΤ. Η απώλεια αυτού θα μπορούσε να είναι ενδεχομένως πιο επιζήμια, ιδίως ως προς την πρόσβαση σε φθηνά κεφάλαια της ΕΚΤ (TLTROs) και επίσης ως προς τη ρευστότητα στη δευτερογενή αγορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων, όπου οι τράπεζες διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο.

Οι πιθανές λύσεις εδώ είναι είτε η περαιτέρω επέκταση του waiver, η οποία μπορεί να είναι πιθανή, είτε εναλλακτικά θα μπορούσε η ΕΚΤ να ζητήσει την πιστωτική διευκόλυνση του ESM Pandemic με πολύ περιορισμένους όρους. Σε κάθε περίπτωση, δεν νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης ή της Ελλάδας να προκαλέσουν μια δυνητικά διαταρακτική κατάσταση για τις ελληνικές τράπεζες, οπότ.ε θα πρέπει να είναι δυνατή η εξεύρεση λύσης»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider