Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ
Μουδιασμένες υποδέχθηκαν οι ευρωαγορές την απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει από το επόμενο τρίμηνο τις αγορές ομολόγων σε επίπεδα χαμηλότερα από εκείνα των δύο προηγούμενων.

Μουδιασμένες υποδέχθηκαν οι ευρωαγορές την απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει από το επόμενο τρίμηνο τις αγορές ομολόγων σε επίπεδα χαμηλότερα από εκείνα των δύο προηγούμενων, με τους κυριότερους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες να ολοκληρώνουν τις συνεδριάσεις της Πέμπτης με μικρές μεταβολές.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 διαμορφώθηκε στις 467,69 μονάδες σημειώνοντας οριακές πτώση 0,04%, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει να καταγράφει απώλειες ως και 0,8%.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε οριακά κατά 0,08% στις 15.623 μονάδες, ενώ στην Γαλλία ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 6.684 μονάδες, με κέρδη 0,24%.

Στον αντίποδα, ισχυρές απώλειες 1,03% κατέγραψε ο βρετανικός FTSE 100 που έκλεισε στις 7.022 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 0,13% στις 25.909 μονάδες. Τέλος, στην Ισπανία ο IBEX 35 έκλεισε στις 8.800 μονάδες, με απώλειες 0,43%.

Στο ταμπλό, «βουτιά» άνω του 10% σημείωσε ο τίτλος της EasyJet, μετά από την απόφαση της αεροπορικής εταιρείας να αρνηθεί την πρόταση εξαγοράς που κατέθεσε η ανταγωνίστρια της, Wizz Air. Σημαντικές απώλειες 7,5% και για την μετοχή της βρετανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Genus, ενώ στον αντίποδα άνοδο της τάξης του 5% σημείωσε η πολωνική InPost.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε -όπως είναι φυσικό- η απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει από το επόμενο τρίμηνο τις αγορές ομολόγων σε επίπεδα χαμηλότερα από εκείνα των δύο προηγούμενων τριμήνων – κίνηση που οι αγορές χαρακτηρίζουν χαμηλής έντασης tapering – επισφραγίζει τη στροφή της ΕΚΤ στην κατεύθυνση της σταδιακής επιστροφής στην προ PEPP περίοδο της νομισματικής πολιτικής και η στροφή αυτή σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ στηρίζεται στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Παρ' όλα αυτά η «αλλαγή» αυτή θα παραμείνει προς το παρόν μόνο στο θέμα των αγορών του PEPP, ενώ θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα όλα τα άλλα στοιχεία της νομισματικής πολιτικής όπως οι αγορές του APP (το κανονικό QE), τα επιτόκια και τα προγράμματα χρηματοδότησης των τραπεζών.

Μάκρο

Θετικά αποτιμά η αγορά τα νέα από την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, καθώς σύμφωνα με όσα ανέφερε την Πέμπτη το Υπουργείο Εργασίας, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν στις 310.000 την περασμένη εβδομάδα, το χαμηλότερο επίπεδο της εποχής του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones, οι αιτήσεις αναμένονταν συνολικά στις 335.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 4 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider