Νέα ρεκόρ στην Wall Street, μετά την ομιλία του Πάουελ στο Jackson Hole

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα ρεκόρ στην Wall Street, μετά την ομιλία του Πάουελ στο Jackson Hole
Οι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου ανακάμπτουν από τις χθεσινές απώλειες, αποτιμώντας τις προθέσεις της Fed για το tapering.

Ισχυρά κέρδη σημειώνουν για την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι δείκτες της Wall Street, ανακάμπτοντας από τις χθεσινές απώλειες, μετά από τις δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ, στο Jackson Hole.

Ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι η Fed είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μείωση (tapering) του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων εντός των επόμενων μηνών, τονίζοντας πως «η ανάκαμψη της οικονομίας έχει φτάσει σε σημείο που να μην χρειάζεται επιπλέον υποστηρικτικά μέτρα.

Ο Πάουελ πρόσθεσε πως είναι δικαιολογημένες οι ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού, ενός απομάκρυνε χρονικά τη στιγμή αύξησης των επιτοκίων της Fed, λέγοντας πως «απέχουμε σημαντικό ακόμα από αυτό».

Τα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας που ανακοινώθηκαν νωρίτερα την Παρασκευή έδειξαν πως ο δείκτης PCE, που μετρά την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, ανήλθε σε υψηλό 30 ετών για τον Ιούλιο, επαναφέροντας τις ανησυχίες για την πορεία της ανάκαμψης του ΑΕΠ της χώρας.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones κερδίζει 0,59% ή 207,50 μονάδες στις 35.420 μονάδες.

Ο S&P 500 ανεβαίνει 0,65% ή 29,44 μονάδες στις 4.449 μονάδες, σε νέα ιστορικά υψηλά.

Ο Nasdaq ισχυροποιείται 0,79% ή 117,01 μονάδες στις 15.063 μονάδες.

Μάκρο

Το προσωπικό εισόδημα στις ΗΠΑ αυξήθηκε 1,1% τον Ιούλιο έναντι αύξησης 0,2% τον Ιούνιο και ενώ οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια άνοδο της τάξης του 0,3%.

Άνοδο σημείωσε ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020, που διαμορφώθηκε στο 4,2%, έναντι προβλέψεων για 3,5%.

Ο αντίστοιχος δομικός δείκτης σημείωσε αύξηση 3,6% σε ετήσια και 0,3% σε μηνιαία βάση, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις.

Οι ατομικές δαπάνες αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση κατά 0,3%, όσο ακριβώς προέβλεπαν οι αναλυτές.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ ανήλθε στα 86,4 δισ. δολάρια έναντι του ιστορικού υψηλού των 92,1 δισ. δολαρίων τον Ιούνιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν έλλειμμα στα 90,9 δισ. δολάρια.

Ακόμα, ο δείκτης PCE, που μετρά την πορεία του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία, αυξήθηκε κατά 0,4% σε μηνιαίο επίπεδο για τον Ιούλιο και 4,2% σε ετήσιο βαθμό, φτάνοντας κοντά σε υψηλό 30ετίας.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Χιλιάδες πελάτες της στο cloud computing προειδοποίησε η Microsoft συμπεριλαμβανομένων και μερικών μεγάλων εταιρειών, ότι εισβολείς θα μπορούσαν να έχουν τη δυνατότητα να διαβάσουν, να αλλάξουν ή ακόμη και να διαγράψουν τις κύριες βάσεις δεδομένων τους.

Η Tesla κατέθεσε αίτημα στην αρμόδια ρυθμιστική αρχή του Τέξας ώστε να λάβει άδεια πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος απευθείας στους καταναλωτές της πολιτείας των ΗΠΑ, μέσω της εταιρείας με την ονομασία Tesla Energy Ventures.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χάρκερ (Fed): Μετά από την ολοκλήρωση του tapering η αλλαγή των επιτοκίων

Μπόστιτς (Fed): Το tapering θα μπορούσε να ξεκινήσει τον Οκτώβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider