Ευρώπη: Τέλος στο ανοδικό σερί 10 ημερών, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις γεωπολιτικές εξελίξεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρώπη: Τέλος στο ανοδικό σερί 10 ημερών, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις γεωπολιτικές εξελίξεις
Πτωτικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, με τους επενδυτές να αντιδρούν στα πιο αδύναμα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία και να παρακολουθούν στενά τις γεωπολιτικές εξελίξεις μετά και την ανάληψη της εξουσίας του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.

Πτωτικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, βάζοντας τέλος σε ένα ανοδικό σερί 10 ημερών, με τους επενδυτές να αντιδρούν στα πιο αδύναμα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία και να παρακολουθούν στενά τις γεωπολιτικές εξελίξεις μετά και την ανάληψη της εξουσίας του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,58% στις 473.07 μονάδες. Αρνητικός πρωταγωνιστής της συνεδρίασης ο κλάδος λιανικής, στο -2,5%.

Ο Euro Stoxx 50 έχασε 0,73% στις 4.198 μονάδες.

Στο αρνητικό κλίμα συνέβαλαν τα στοιχεία για τη ραγδαία επιβράδυνση της κινεζικής βιομηχανίας που ανακοινώθηκαν νωρίτερα τη Δευτέρα από το Πεκίνο, ενώ οι επενδυτές φαίνεται πως προβληματίζονται από τη σταθερή αύξηση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού με τη μετάλλαξη Δέλτα στις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου.

Παράλληλα οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις πιθανές γεωπολιτικές επιπτώσεις από την ξαφνική κατάρρευση της κυβέρνησης του Αφγανιστάν. Οι αντάρτες των Ταλιμπάν ώθησαν τις δυνάμεις τους στην πρωτεύουσα Καμπούλ το Σαββατοκύριακο μετά από μια σειρά διαδοχικών ανατροπών στο πεδίο της μάχης που προκλήθηκαν από την έξοδο των ΗΠΑ και των δυνάμεων του συνασπισμού.

Στους επιμέρους δείκτες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 διολίσθησε 0,88% στις 7.155 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε κατά 0,43% στις 15.909 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 έγραψε απώλειες 0,83% στις 6.838 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε 0,76% στις 26.449 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη έχασε 0,83% στις 8.925 μονάδες.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Το γερμανικό δημόσιο θα προχωρήσει στη μείωση του ποσοστού που κατέχει στην Lufthansa κατά 5%, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Η διαδικασία θα γίνει μέσω του fund που έχει συσταθεί για την οικονομική σταθεροποίηση της αεροπορικής εταιρείας από το Βερολίνο, με τη διαδικασία να αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ.

Εξάλλου, η γαλλική προμηθεύτρια ανταλλακτικών αυτοκινήτου Faurecia βρέθηκε στην κορυφή του Stoxx 600 μετά τη συμφωνία που έκλεισε το σαββατοκύριακο για την απόκτηση πλειοψηφικού μεριδίου στην γερμανική Hella αντί 6,7 δισ. ευρώ. Η μετοχή της Faurecia αντέδρασε με «άλμα» 9%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider