Wall Street: Ήπια άνοδος για Dow και S&P, πτώση για Nasdaq

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Ήπια άνοδος για Dow και S&P, πτώση για Nasdaq
Στραμμένο στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων β' τριμήνου και την κατάθεση του Τζ. Πάουελ στο Κογκρέσο το βλέμμα των επενδυτών.

Κέρδη σημείωσαν οι δείκτες της Wall Street, με τον S&P να καταγράφει νέο ενδοσυνεδριακό ρεκόρ και το βλέμμα των επενδυτών στραμμένο στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων β' τριμήνου από τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες και την κατάθεση του Τζ. Πάουελ στο Κογκρέσο.

Ο S&P 500 κέρδισε 0,12% στις 4.374,30 μονάδες, ενώ ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,13% στις 34.933,23 μονάδες. Ο Nasdaq, αντίθετα, υποχώρησε 0,22% κλείνοντας στις 14.644,95 μονάδες.

H οικονομία πρέπει να βελτιωθεί περισσότερο, πριν η κεντρική τράπεζα αλλάξει την ιδιαίτερα χαλαρή νομισματική της πολιτική, υποστηρίζει ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, σύμφωνα με το προσχέδιο της τακτικής ομιλίας του στο Κογκρέσο για τη νομισματική πολιτική και την οικονομία.

Παρά το γεγονός ότι αναφέρεται σε βελτιώσεις, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας επισημαίνει ότι η αγορά εργασίας παραμένει χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα προ πανδημίας. Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι το σημείο αναφοράς της Fed για «ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο» προς την πλήρη απασχόληση και τις σταθερές τιμές παραμένει «μακριά», ενώ οι αξιωματούχοι της Fed μιλούν τουλάχιστον για μείωση του ρυθμού αγοράς περιουσιακών στοιχείων.

Η μετοχή της Apple ενισχύθηκε 2,4%, καθώς σύμφωνα με το Bloomberg, έχει ζητήσει από τους προμηθευτές της να κατασκευάσουν έως και 90 εκατομμύρια iPhones φέτος, σε μια ραγδαία αύξηση από τις πωλήσεις του 2020.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία, ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 1% τον Ιούνιο σε μηνιαίο επίπεδο από 0,8% τον Μάιο και έναντι πρόβλεψης των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters για αύξηση 0,6%. Σε ετήσιο επίπεδο, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 7,3% έναντι αύξησης 6,6% τον Μάιο του 2020 και αντί εκτίμησης των αναλυτών για άνοδο 6,7%.

Στα εμπορεύματα, η τιμή του χρυσού σκαρφάλωσε, σημειώνοντας το υψηλότερο κλείσιμο από τα μέσα Ιουνίου, βρίσκοντας υποστήριξη στην πτώση του αμερικανικού δολαρίου και των αποδόσεων των ομολόγων του δημοσίου.

Αντίθετα, ισχυρή πτώση εμφάνισαν οι τιμές του πετρελαίου, έπειτα από το δημοσίευμα του Reuters ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατέληξαν σε συμβιβασμό, ο οποίος θα ξεκλειδώσει μια συμφωνία του OPEC+ για την ενίσχυση του παγκόσμιου εφοδιασμού με πετρέλαιο καθώς ο κόσμος ανακάμπτει από την πανδημία.

Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, μεγάλη αύξηση κερδών ανά μετοχή για το β' τρίμηνο του 2021 κατέγραψε η Citigroup. Ειδικότερα, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 2,85 δολάρια έναντι 38 σεντ ανά μετοχή στο β' τρίμηνο του 2020 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του FactSet ανέμεναν κέρδη στα 1,97 δολάρια ανά μετοχή.

Σημαντικά ανώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών διαμορφώθηκαν και τα οικονομικά αποτελέσματα της Wells Fargo για το β' τρίμηνο του 2021. Τα έσοδα ανήλθαν σε 20,27 δισ. δολάρια έναντι εσόδων 18,28 δισ. δολαρίων στο β' τρίμηνο του 2020 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του FactSet ανέμεναν έσοδα στα 17,75 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, οικονομικά μεγέθη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των επενδυτών ανακοίνωσε η BlackRock για το β' τρίμηνο του 2021.

Αντίθετα, στα 21,5 δισ. δολάρια υποχώρησαν τα έσοδα της Bank of America για το β' τρίμηνο του 2021, συγκρινόμενα με τα 22,3 δισ. δολάρια της αντίστοιχης χρονικής περιόδου του 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider