Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό πιέζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό πιέζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Αρνητικά πρόσημα για τις περισσότερες μεγάλες αγορές. Θετική εξαίρεση το χρηματιστήριο της Ιταλίας.

Σε αρνητικό έδαφος ξεκινούν τη συνεδρίαση για το μέσο της εβδομάδας τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να ανησυχούν για τις επιπτώσεις της ανόδου του πληθωρισμού στην παγκόσμια οικονομία.

Το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε χθες στις αγορές από τα στοιχεία για την αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Ιούνιο «συνόδευσαν» σήμερα οι ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο, που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών φτάνοντας κοντά στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 3 ετών.

Ακόμα, ανησυχία επικρατεί και για τη συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στις ισχυρές χώρες πλανήτη, με την προσοχή να είναι στραμμένη στο ενδεχόμενο νέων lockdown για την ανάσχεση της πανδημίας από το φθινόπωρο.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,21% στις 459.98 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 χάνει 0,20% στις 4.087 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 διολισθαίνει 0,55% στις 7.085 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX γράφει απώλειες 0,23% στις 15.753 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 πέφτει 0,17% στις 6.546 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ανεβαίνει 0,18% στις 25.202 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχωρεί 0,40% στις 8.661 μονάδες.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις της μέρας, οι οι βρετανικές αρχές έδωσαν την έγκριση τους για την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς της αμερικανικής Alexion από την AstraZeneca έναντι 39 δισ. δολαρίων, καθώς αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε περαιτέρω ελέγχους για το deal μεταξύ των δύο φαρμακευτικών εταιριών, για ενδεχόμενο πλήγμα στον ανταγωνισμό.

Στα οικονομικά δεδομένα της μέρας, η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης σε μηνιαίο επίπεδο συρρικνώθηκε κατά 1% τον Μάιο έναντι αύξησης 0,6% τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μείωση της τάξης του 0,3%.

Σε ετήσιο βαθμό, η παραγωγή ενισχύθηκε 20,5% έναντι αύξησης 39,4% τον Μάιο του 2020 και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια αύξηση στο 22,2%.

Εξάλλου, ο πληθωρισμός στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 2,7% σε ετήσιο βαθμό τον Ιούνιο από 2,6% τον Ιούνιο του 2020 και έναντι 2,6% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός στην Ισπανία αυξήθηκε 0,5% έναντι 0,4% τον Μάιο και αντί για 0,4% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider