Ευρωαγορές: Σταθερά κέρδη, προς θετικό κλείσιμο για την εβδομάδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Σταθερά κέρδη, προς θετικό κλείσιμο για την εβδομάδα
Σε Μιλάνο και Παρίσι η μεγαλύτερη άνοδος, εν μέσω ανάκαμψης από τις χθεσινές απώλειες

Σταθερά θετικά συνεχίζουν να κινούνται τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια προς το τέλος της εβδομάδας, μετά από τις ισχυρές απώλειες που σημειώθηκαν χθες εξαιτίας των ανησυχιών για αναζωπύρωση της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να αποτιμούν τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τις προβλέψεις της ΕΚΤ για την άνοδο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ενώ οι αυξήσεις των κρουσμάτων της νόσου πιέζουν τις κυβερνήσεις των χώρων για νέα περιοριστικά μέτρα και απειλούν με ακόμα ένα πλήγμα την καλοκαιρινή τουριστική σεζόν.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη τα μεγάλα χρηματιστήρια κατέγραψαν απώλειες κοντά και άνω του 2%, στη χειρότερη συνεδρίαση τους για τις τελευταίες εβδομάδες.

Στη σημερινή κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ανεβαίνει 0,96% στις 455.94 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 κερδίζει 1,36% στις 4.045 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ισχυροποιείται 0,69% στις 7.079 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,96% στις 7.079 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 γράφει κέρδη 1,74% στις 6.508 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB ανεβαίνει 1,42% στις 24.990 μονάδες και ο IBEX 35 ισχυροποιείται 0,90% στις 8.728 μονάδες.

Σημειώνεται πως παρά τα παραπάνω κέρδη, το σύνολο των αγορών μένει μακριά από τα υψηλά εβδομάδας.

Στα οικονομικά δεδομένα της μέρας, με ρυθμό 0,8% αναπτύχθηκε τον Μάιο το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου, έναντι ανάπτυξης 2% τον Απρίλιο και αντί ανάπτυξης 1,5% που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Σε ετήσιο επίπεδο, το ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 24,6% από 27,6% τον Μάιο του 2020 και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια αύξηση στο 25,9%.

Εξάλλου, σε περιβάλλον ύφεσης βρέθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην Ιταλία για τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Istat).

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις της μέρας, η Philip Morris International ανακοίνωσε πως έφτασε σε συμφωνία εξαγοράς με τη φαρμακευτική Vectura Group, σε ένα deal που θα ανέλθει στα 852 εκατ. στερλίνες (1,2 δισ. δολάρια).

Πτώση στα ασιατικά χρηματιστήρια

Το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές μεταφέρθηκε και στην Ασία, με τον Nikkei στο Τόκιο να υποχωρεί έως και 2,6% (στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Μαΐου), προτού ολοκληρώσει την εβδομάδα με απώλειες 0,63%.

Ακόμα, σημαντικές απώλειες (0,93%) σημείωσε και ο ASX 200 στην Αυστραλία, εν μέσω του νέου lockdown στοΣίδνεϊ, έπειτα από την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στην πολυπληθέστερη πόλη της χώρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider